CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IUNIE-7 IULIE FDI iFond Acţiuni, liderul clasamentului fondurilor de investiţii

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 iulie 2017

FDI iFond Acţiuni, liderul clasamentului fondurilor de investiţii

Înregistrând o creştere de 3,42% în perioada 29 iunie-6 iulie, titlurile fondului FDI iFond Acţiuni au avut cea mai mare rentabilitate dintre toate fondurile analizate, raportată la moneda euro.

FDI iFond Acţiuni este un fond deschis de investiţii, administrat de SAI Patria Asset Management, ce are ca obiectiv plasarea economiilor investitorilor în acţiuni listate pe piaţa de capital din România.

Conform informaţiilor oferite de administrator în documentul de prezentare a fondului, FDI iFond Acţiuni îşi diversifică investiţiile achiziţionând acţiuni la un grup de companii din domenii diferite. De asemenea, foloseşte o strategie flexibilă de investiţii, ceea ce-i permite să-şi mute temporar investiţiile în instrumente cu risc scăzut, cum sunt depozitele bancare sau obligaţiunile.

Practic, administratorul fondului analizează periodic o serie de indicatori macroeconomici de tip "leading" (elemente economice măsurabile ce îşi schimbă valoarea înainte ca economia să dezvolte o anumită configuraţie sau un anumit trend) din zona euro, în vederea evaluării sănătăţii economiei europene. Dacă într-o anumită lună indicatorii arată că economia îşi încetineşte creşterea, FDI iFond Acţiuni vinde total sau parţial acţiunile din portofoliu, plasându-şi disponibilităţile rezultate în instrumente cu venit fix. Când indicatorii analizaţi dau semne că economia europeană îşi revine, fondul îşi reia expunerea pe acţiuni.

Potrivit celor prezenate de SAI Patria Asset Management, în perioada de timp analizată, investiţiile FDI iFond Acţiuni au fost realizate, preponderent, în acţiuni.

Conform raportului lunar publicat de administrator, pe data de 30 iunie, un procent de 85,9% din activele fondului era investit în acţiuni, 10,05% în depozite bancare, restul fiind reprezentat de alte active. La aceeaşi dată, pe primul loc în topul deţinerilor fondului se găseau acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) cu o pondere de 8,66%. În perioada 29 iunie-6 iulie, preţul titlurilor societăţii bancare s-a apreciat cu 0,36%, raportat la moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament, cu o pondere de 7,63% în deţinerile FDI iFond Acţiuni, se aflau titlurile Electrica (EL), cotaţia acestora crescând, în perioada de timp analizată, cu 2,56%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), ce reprezentau 7,47% din activele fondului, au urcat cu 1,2%, în perioada 29 iunie-6 iulie.

Topul primilor cinci emitenţi în care fondul îşi avea plasate resursele la data menţionată este completat de titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi Erste Group Bank (EBS), cu ponderi de 7,37% şi 4,91%. În intervalul de timp 29 iunie-6 iulie, cotaţiile acestor companii s-au apreciat cu 3,23%, respectiv 5,4%, raportat la moneda euro.

Conform celor prezenate de SAI Patria Asset Management, la data de 6 iulie, un procent de 77,05% din investiţiile fondului era plasat în acţiuni cotate, restul fiiind reprezentat, în mare parte, de alte active şi depozite.

Pe locul al doilea, în clasamentul fondurilor de investiţii, s-a situat BT Index Romania ROTX, ce a înregistrat o creştere de 3,3%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP AvantisRO, care au urcat cu 3,07%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în perioada 30 iunie-7 iulie, de acţiunile Teraplast Bistriţa (TRP), care s-au apreciat, în perioada de timp menţionată, cu 14,01%, raportat la moneda euro.

Pe data de 7 iulie, titlurile TRP au crescut cu 1,97%, pe fondul unor transferuri de 234.450 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de aproape 200.000 de unităţi.

Locul al doilea în topul randamentelor a revenit acţiunilor Electroargeş (ELGS), care au urcat cu 11,69%, în perioada menţionată, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Electrocontact (ECT), a căror apreciere a fost de 9,08%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,95% în perioada 30 iunie-7 iulie, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai mare rentabilitate de la BVB, dintre cei analizaţi, în perioada de timp menţionată.

Din cadrul indicelui societăţilor de investiţii financiare, cea mai bună evoluţie au avut-o acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a crescut cu 4,18%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Vineri, 7 iulie, cotaţia titlurilor FP a stagnat, în contextul în care s-a înregistrat un rulaj modest, de aproape 793.700 de acţiuni, inferior mediei celor 20 de zile anterioare de aproximativ 5,85 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor FP în indicele BET-FI, este de 29,83%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece societăţi listate la BVB a crescut, în perioada 30 iunie-7 iulie, cu 1,67%, raportat la moneda euro.

Cel mai bun randament din cadrul indicelui reprezentativ al pieţei locale de acţiuni a fost înregistrat, în intervalul de timp menţionat, de acţiunile Conpet (COTE), care s-au apreciat cu 8,09%.

Totuşi, această apreciere este inferioară celei înregistrate în perioada 29 iunie-6 iulie, când rentablilitatea titlurilor COTE, raportată la moneda euro, a fost de 14,54%.

Pe data de 7 iulie, preţul acţiunilor companiei s-a depreciat cu 3,32%, pe fondul unui rulaj de 5.065 de titluri, inferior mediei celor 20 de zile anterioare, de aproape 8.950 de unităţi.

Ponderea titlurilor COTE în indicele BET este de 1,25%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, s-a apreciat cu 1,45%, în perioada 30 iunie-7 iulie, raportat la moneda euro.

Din cadrul acestuia, cea mai bună evoluţie, au avut-o acţiunile TRP.

Ponderea companiei în indicele BET-XT este de 0,55%.

Cel mai bun randament la depozite bancare, în intervalul 30 iunie-7 iulie, a fost, din nou, pentru cele în euro, de 0,02%, la Bancpost.

Depozitele în lei au avut un randament negativ, de 0,68%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,85%, iar moneda naţională a scăzut cu 0,72% faţă de euro, în intervalul de timp menţionat.

Preţul monedei digitale Bitcoin a crescut cu 0,33%, în perioada 30 iunie-7 iulie.

Ieri, în jurul orei 13:45, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 2.224 de euro (aproximativ 10.160 lei, la cursul de schimb de luni, de 4,5684 lei, pentru un euro), potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume).

Conform site-ului "coinmarketcap.com", luni, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a criptomonedei era de aproximativ 36,38 miliarde de euro.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb