CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 AUGUST - 7 SEPTEMBRIE Transgaz - printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 septembrie 2018

Transgaz - printre performerii bursei

Cu o creştere de 1,88%, în raport cu moneda europeană, acţiunile Transgaz (TGN) reprezintă cel mai rentabil emitent, în intervalul 31 august - 7 septembrie, din cadrul indicilor BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate treisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, şi BET-XT al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră.

În perioada avută în vedere, cotaţia titlurilor transportatorului de gaze la BVB a fluctuat între o depreciere de 2,34%, înregistrată pe 31 august, pe fondul unui volum de 1.065 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 3.580 de unităţi şi o creştere de 1,55%, consemnată pe data de 3 septembrie, în contextul unui rulaj de numai 612 de titluri.

Vineri, 7 septembrie, emitentul a anunţat finalizarea preluării transportatorului de gaze naturale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, şi pregătirea demarării construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău.

Pe data de 29 august, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Transgaz, a declarat că este posibil ca emitentul să primească fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro, pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova, conform Agerpres.

La finalul primelor şase luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 279,6 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de primul semestru al anului trecut, când rezultatul a fost de 400,5 milioane de lei.

Cifra de afaceri a Transgaz la finalul primului semestru al anului 2018 a fost de 883,52 milioane de lei, mai mică decât cea de la finalul primului semestru al anului 2017, când compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,027 miliarde de lei.

Raportat la preţul acţiunii TGN din data de 7 septembrie, de 365 lei/unitate, valoarea de piaţă a transportatorului de gaze naturale este de 4,297 miliarde de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al emitentului, cu o deţinere de 58,51% din companie.

Ponderea titlurilor TGN în indicele BET, care a urcat cu 0,88%, în raport cu moneda euro, în perioada 31 august - 7 septembrie, este de 6,23%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, a cărui avans a fost de 0,24%, în intervalul menţionat, importanţa acţiunilor transportatorului de gaze este de 5,63%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a suferit o depreciere de 1,15%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 august - 7 septembrie.

Cu o creştere de 0,06%, titl­urile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 august - 6 septembrie, este condus de titl­urile FDI Omninvest, care au urcat cu 0,32%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Simfonia şi OTP Comodis RO, ambele fonduri având un randament de 0,14%, în perioada menţionată.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,29%, în intervalul 31 august - 7 septembrie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,06%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 13,6%, în intervalul 31 august - 7 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.335 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape peste 109 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb