Cu o creştere de 1,88%, în raport cu moneda europeană, acţiunile Transgaz (TGN) reprezintă cel mai rentabil emitent, în intervalul 31 august - 7 septembrie, din cadrul indicilor BET, care cuprinde cele mai tranzacţionate treisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia celor cinci SIF-uri, şi BET-XT al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră.
În perioada avută în vedere, cotaţia titlurilor transportatorului de gaze la BVB a fluctuat între o depreciere de 2,34%, înregistrată pe 31 august, pe fondul unui volum de 1.065 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 3.580 de unităţi şi o creştere de 1,55%, consemnată pe data de 3 septembrie, în contextul unui rulaj de numai 612 de titluri.
Vineri, 7 septembrie, emitentul a anunţat finalizarea preluării transportatorului de gaze naturale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, şi pregătirea demarării construcţiei gazoductului Ungheni-Chişinău.
Pe data de 29 august, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Transgaz, a declarat că este posibil ca emitentul să primească fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro, pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova, conform Agerpres.
La finalul primelor şase luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 279,6 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de primul semestru al anului trecut, când rezultatul a fost de 400,5 milioane de lei.
Cifra de afaceri a Transgaz la finalul primului semestru al anului 2018 a fost de 883,52 milioane de lei, mai mică decât cea de la finalul primului semestru al anului 2017, când compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,027 miliarde de lei.
Raportat la preţul acţiunii TGN din data de 7 septembrie, de 365 lei/unitate, valoarea de piaţă a transportatorului de gaze naturale este de 4,297 miliarde de lei.
Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al emitentului, cu o deţinere de 58,51% din companie.
Ponderea titlurilor TGN în indicele BET, care a urcat cu 0,88%, în raport cu moneda euro, în perioada 31 august - 7 septembrie, este de 6,23%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, a cărui avans a fost de 0,24%, în intervalul menţionat, importanţa acţiunilor transportatorului de gaze este de 5,63%.
Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a suferit o depreciere de 1,15%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 august - 7 septembrie.
Cu o creştere de 0,06%, titlurile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 august - 6 septembrie, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 0,32%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Simfonia şi OTP Comodis RO, ambele fonduri având un randament de 0,14%, în perioada menţionată.
Cotaţia aurului a coborât cu 0,29%, în intervalul 31 august - 7 septembrie, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,06%.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 13,6%, în intervalul 31 august - 7 septembrie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.335 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape peste 109 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.