CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 AUGUST  Boromir şi-a dublat profitul în primele şase luni

A.S.
Ziarul BURSA #Companii / 17 august 2015

Boromir şi-a dublat profitul în primele şase luni

Creştere de peste 10% a acţiunilor companiei de morărit şi panificaţie

Devalorizarea yuanului, efecte şi pe piaţa noastră bursieră

Acţiunile Boromir Prod Buzău s-au apreciat, în perioada 6 - 13 august, cu 10,45%, reprezentând cel mai bun plasament de la Bursa de Valori Bucureşti, raportat la moneda euro.

Compania care activează pe piaţa de morărit şi panificaţie a înregistrat, în primele şase luni ale anului, un profit net de 1,9 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel raportat în perioada similară din 2014, de 871.806 lei, potrivit datelor financiare, transmise vineri BVB.

Compania a avut venituri totale în creştere, în primul semestru din 2015, de 67,73 milioane de lei, faţă de 47,55 milioane de lei la 30 iunie 2014 şi cheltuieli totale de 65,83 milioane de lei, faţă de 46,68 milioane de lei în primele şase luni din 2014.

Cifra de afaceri realizată de Boromir în primele şase luni ale anului în curs a fost de 60,51 milioane de lei, faţă de 39,92 milioane de lei, în primul semestru 2014.

Raportul companiei precizează: "Creşterea cifrei de afaceri cu 20.593.510 lei la 30.06.2015 faţă de 30.06.2014 a fost influenţată de creşterea veniturilor din vânzarea mărfurilor cu 19.800.404 lei, respectiv 149,48% (veniturile aferente programului guvernamental finalizat la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2015 au avut o influenţă semnificativă asupra acestui indicator) şi de scăderea veniturilor din vânzarea produselor finite cu 2.609.146 lei, în procent de 8,33%".

În luna decembrie 2014, compania a încheiat un contract de furnizare de pachete alimentare în cadrul Fondului de Ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane, lotul numărul 3 - Buzău, Dâmboviţa şi Prahova, înregistrat sub numărul 10446/05.12.2014. Obiectul acestui contract îl reprezintă furnizarea unui număr de 731.000 pachete cu alimente şi asigurarea transportului la centrele de distribuţie ale primăriilor, conform distribuţiei pe lotul specificat.

Valoarea acestui contract a fost de 41,102 milioane de lei, fără TVA. Finalizarea acestui program a avut loc în lunile ianuarie şi februarie 2015, potrivit Agerpres.

Compania avea, la data de 30 iunie 2015, 489 de salariaţi, din care 76 cu studii superioare. Din total, 25 de salariaţi aveau funcţie de conducere.

Pe parcursul a 16 ani, Boromir s-a dezvoltat într-un ritm dinamic, pentru ca în prezent să ajungă să controleze 10% din activitatea de morărit de pe piaţa de profil din România, cu o capacitate de măcinare de 1500 t/zi. Acest lucru a fost posibil atât în urma achiziţionării de noi fabrici de morărit şi panificaţie aflate în zone ale ţării cu potenţial de dezvoltare din Sibiu, Buzău, Deva, Slobozia, cât şi prin retehnologizarea şi reutilarea tuturor facilităţilor de producţie din patrimoniu.

Societatea dispune de o reţea de magazine specializate "Boromir Pan Café" (magazine cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 150 mp), acestea constituind un proiect lansat în aprilie 2008, bazat pe re-branduirea tradiţionalelor brutării Boromir, existente în oraşul Rm. Vâlcea încă din anul 1996.

În municipiile Buzău şi Rm. Sărat îşi desfăşoară activitatea o reţea proprie de desfacere de 20 de magazine, din care 16 sunt situate în municipiul Buzău, iar 4 în oraşul Rm. Sărat.

Pe lângă acestea, Boromir mai deţine 3 benzinării în Rm. Vâlcea şi fabrica de cherestea Hardwood .

Din totalul afacerilor Boromir, divizia de morărit are o pondere de 55%, urmată de cea de dulciuri şi prăjituri, care deţine 20%, apoi de divizia de panificaţie cu o pondere de 15%, iar restul activităţilor sunt reprezentate de magazine, distribuţie şi benzinării care acoperă 10% din afaceri. Acestea au reprezentat o cifră de afaceri de 110 milioane de euro pentru 2010.

Teraplast Bistriţa - locul doi în top trei acţiuni cel mai bun plasament la BVB

Acţiunile Teraplast Bistriţa s-au situat pe locul al doilea în top trei acţiuni cel mai bun plasament la BVB, în perioada 6 - 13 august, cu o creştere de 9,93%.

Grupul Teraplast a înregistrat în primul semestru un profit net de 14 milioane de lei şi o cifră de afaceri de până la 164 de milioane de lei, în primele şase luni din 2015, potrivit raportului financiar semestrial. Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiarele Plastsistem şi Teraglass. Potrivit preşedintele Consiliului de Administraţie Teraplast, Dorel Goia, obiectivele Teraplast pentru anul în curs au în vedere creşterea veniturilor şi a profitabilităţii, "pentru a aduce valoare adăugată pentru acţionari". La nivel individual, Teraplast a realizat o cifră de afaceri de 117,93 milioane lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor citate, cifra de afaceri a Teraplast din primul semestru nu include, pentru perioada aprilie - iunie 2015, veniturile din linia de business tâmplărie termoizolantă.

De asemenea, compania-mamă Teraplast a realizat un profit net de 11,19 milioane lei, faţă de 1,53 milioane lei în primul semestru din 2014, evoluţia profitului net la nivel individual fiind susţinută în principal de îmbunătăţirea semnificativă a performanţei operaţionale.

Electromagnetica Bucureşti, pierdere de 615.672 lei, în primul semestru

Acţiunile Electromagnetica Bucureşti s-au situat pe locul al treilea în top trei acţiuni cel mai bun plasament la BVB, în perioada 6 - 13 august, cu o creştere de 6,01%.

Compania a înregistrat, în primul semestru, o pierdere de 615.672 lei, faţă de un profit de 5,5 milioane de lei, în aceeaşi perioadă din 2014. Potrivit raportului companiei, creşterea cheltuielilor cu 9% a depăşit majorarea de 5% a veniturilor totale, determinând un rezultat global negativ. Activitatea de producţie a avut o îmbunătăţire a profitabilităţii datorită creşterii volumului vânzărilor, în timp ce înrăutăţirea condiţiilor de pe piaţa de energie a condus la un rezultat global negativ la nivelul societăţii.

Relansarea producţiei de sisteme de distribuţie şi măsurare a energiei electrice, precum şi sporirea vânzărilor de sisteme complexe de iluminat cu LED au condus la creşterea cheltuielilor cu serviciile executate de terţi pentru instalarea acestora.

Investiţiile realizate în primul semestru au totalizat 1,4 milioane de lei, care au fost utilizaţi pentru achiziţia de echipamente tehnologice. Investiţiile au fost realizate din fonduri proprii.

Indicii bursieri locali, deprecieri pe fondul devalorizării yuanului

În perioada 6-13 august, indicele BET, al celor mai lichide zece societăţi, s-a depreciat cu 1,07%, indicele BET-FI a scăzut cu 1,05%, iar indicele extins BET XT s-a diminuat cu 0,91%.

Deprecierile indicilor bursieri au avut loc în urma anunţului Băncii Populare a Chinei (BPC) care a devalorizat yuanul chinezesc, în două zile, cu aproape 4% şi a anunţat o liberalizare semnificativă a regimului cursului de schimb al yuanului. Această decizie a tulburat la nivel mondial pieţele de valute, asseturi, dar şi de acţiuni.

Cea mai bună acţiune din BET - în perioada 6 - 13 august - a fost OMV Petrom, cu o creştere de 1,37%, din BET - FI - SIF Muntenia, cu o apreciere de 2,19%, iar din BET-XT -acţiunea Electromagnetica (+6,01%).

Pe segmentul fondurilor, titlurile Certinvest Short Fund au crescut cu 5,33%, Active Dinamic s-au apreciat cu 1,35%, iar FDI Audas Piscator s-au mărit cu 0,69%.

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 6 -13 august, la Millennium Bank (0,03%), iar cele în lei, tot la Millennium Bank (0,1%)

Aurul s-a apreciat cu 0,95%, în intervalul analizat, în timp ce leul s-a întărit uşor faţă de moneda unică (0,05%).

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.

Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb