Cel mai mare proiector din lume, IMAX, acum şi în România

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 18 septembrie 2009

În această toamnă, Cinema City va deschide prima sală IMAX din România

Cel mai mare proiector de film din lume a fost instalat astăzi şi la Bucureşti şi va funcţiona în prima sală IMAX din România. Noua sală IMAX va fi inaugurată în această toamnă în cadrul celui mai mare proiect cinematografic din ţară, un complex cu 21 de săli de cinema care va fi deschis de Cinema City în mall AFI Palace Cotroceni.

Tehnologia IMAX (Image Maximum) are la bază o peliculă de film specială de 70mm, iar sistemul de proiecţie cu lentile duble şi sistemele audio digitale de tip tridimensional creează o experienţă 3D autentică.

Proiectorul IMAX instalat astăzi cântăreşte o tonă, fiind comparabil cu greutatea unui automobil, iar dimensiunile sale le depăşesc cu mult pe cele ale unui proiector de film digital obişnuit. Mai mult, costul unui astfel de sistem de proiecţie se ridică la circa 2 milioane USD, în timp ce un proiector clasic de 35mm costă în jur de 40.000 USD.

Tehnologia proiectorului IMAX este unică şi permite rularea simultană a două benzi de film la o viteză de 24 de cadre pe secundă. Pentru a obţine efectul de proiecţie 3D, lentilele proiectorului sunt aliniate cu precizie şi generează pe ecranul gigant imagini suprapuse pentru ochiul drept şi pentru ochiul stâng al spectatorilor. De asemenea, filtrele polarizate aplicate lentilelor proiectorului sunt realizate astfel încât să se potrivească cu cele din ochelarii speciali ai spectatorilor.

Lumina generată de lămpile de 15.000 de waţi ale proiectorului IMAX 3D este atât de puternică, încât, dacă ar fi amplasată pe Lună, s-ar vedea cu ochiul liber de pe Pământ. De asemenea, pelicula de film IMAX are o rezistenţă atât de ridicată încât ar putea fi folosită pentru tractarea unui camion.

În Europa există puţin peste 70 de săli IMAX. Cinema City deţine, în ţările în care este prezentă, licenţa exclusivă de operare a cinematografelor IMAX (tehnologie ce oferă o experienţă 3D unică), având deja 8 săli în Polonia, Ungaria, Cehia şi Bulgaria. Cea de-a noua sală IMAX din reţeaua Cinema City va fi inaugurată în toamnă, în complexul Cinema City Cotroceni din incinta AFI Palace.

În România reţeaua Cinema City cuprinde deocamdată cinci multiplexuri la nivel naţional - la Iaşi, Timişoara, Cluj, Bacău şi Piteşti.

Cinema City International, listată la bursa din Varşovia, este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Israel şi din Europa Centrală şi de Est. Compania îşi dezvoltă continuu reţeaua pe o piaţă de peste 100 de milioane de locuitori, distribuită în şase ţări: Israel, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria şi România.

Activitatea companiei începe încă din 1929, în Israel, Cinema City dezvoltându-se rapid şi devenind lider de piaţă în această ţară. A urmat apoi extinderea în afara Israelului, cu primul multiplex al companiei deschis în Ungaria, în 1997. În septembrie 2009, Cinema City deţinea deja, în şase ţări, o reţea de 66 de cinematografe multiplex, cu un total de 609 săli şi o capacitate de peste 118.200 de locuri. Cinema City este operatorul de cinema cu cea mai mare rată de creştere din Europa, cu peste 45 de multiplexuri (un total de 472 de săli) în faza de construcţie, în acest moment.

Pe lângă vânzările generate din bilete şi servicii, în multiplexuri, Cinema City obţine venituri şi din distribuţia de film (având şi licenţă exclusivă de distribuţie pentru producţiile Disney în Israel, Polonia şi Ungaria), din vânzări de DVD şi VHS, publicitate şi diverse proiecte imobiliare legate de complexurile cinematografice operate. Grupul Cinema City International are peste 3.000 de angajaţi în cele 6 ţări unde deţine reţele de cinematografe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb