Preţul ţiţeiului brut a scăzut vineri, pentru a şasea zi consecutiv, înregistrând cel mai puternic declin săptămânal de după războiul din Golful Persic (1991). Scăderea a avut la bază temerile legate de reducerea cererii, ca urmare a creşterii puternice a numărului disponibilizărilor în SUA. Potrivit datelor oficiale publicate de Departamentul Muncii, în noiembrie Statele Unite s-au confruntat cu cea mai mare creştere a numărului de disponibilizări din ultimii 34 de ani.
Vineri, cotaţia petrolului cu livrare în luna ianuarie a scăzut cu 2,86 dolari (6,5%), la 40,81 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, acesta fiind cel mai redus preţ de închidere consemnat după data de 10 decembrie 2004.
Săptămâna trecută, preţul a coborât cu 25%, iar faţă de nivelul maxim istoric atins în 11 iulie (147,27 dolari/baril) - cu 72%.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul unui baril de petrol Brent cu livrare în ianuarie a scăzut cu 2,54 dolari (6%), la 39,74 dolari. Acesta este cel mai redus preţ de închidere atins la bursa londoneză după 29 decembrie 2004.
Analiştii arată că declinul continuu este generat de situaţia economică şi nu se poate face mai nimic pentru stoparea sa.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se reuneşte la data de 17 decembrie, în Algeria, unde ar putea decide o nouă reducere a producţiei, după cea care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, dar care nu a determinat oprirea scăderii preţurilor de pe piaţa de profil.