Cele mai noi proiecte

ADINA ARDELEANU
Politică / 19 septembrie 2009

ZTZ99 Tanc principal de luptă, China

ZTZ99 Tanc principal de luptă, China

Ultimele proiecte de tancuri, elicoptere sau rechete, dezvoltate să servească industriei apărării pe plan mondial, dispun de o tehnologie la miliarde de euro distanţă de ceea ce ne-am putea noi permite şi am avea nevoie. Pe lângă ele, declaraţia lui Sebastian Vlădescu (n.r. fost ministru de finanţe şi acţionar al unei firme de consultanţă în domeniul apărării) cum că “industria noastră de apărare este dotată la nivel de muzeu”, nu mai sună deloc prea dur.

Vă prezentăm, în continuare, câteva dintre cele mai noi proiecte de sisteme de apărare aeriană cu rachetă, elicoptere de atac, tancuri de luptă sau nave, potrivit site-ului specializat în industria de apărare http://www.army-technology.com.

Apărare aeriană cu rachetă

SPYDER Surface-to-Air Python 5 şi Sistemul de apărare aerian Derby, Israel

Specificaţii:

Raza maximă de ucidere: >1,5 km

Raza minimă de ucidere: <1km

Altitudinea maximă de ucidere 9km

Altitudinea minimă de ucidere 20m

Racheta sol aer Python 5 SPYDER şi sistemul de apărare aerian Derby au fost anunţate de entităţile israelinene Rafael Armament Development Authority, de MBT Missile Division şi Elta Radar Division .

SPYDER este un sistem de apărare cu rachetă sol-aer cu reacţie rapidă, la altitudini reduse, capabil să combată elicoptere, vehicule aeriene fără echipaj şi muniţie ghidată cu precizie.

Rachetele pot fi lansate în 5 secunde de la identificarea ţintei, iar sistemul are capacitate de acţiune la 360 de grade.

Aster 30 SAMP/T - platformă de lansare racheta sol-aer, Europa

Specificaţii:

Lungimea în stadiul iniţial: 4.9 m

Masa la lansare: 450 kg

Lungime după lansare: 2,6 m

Masa după lansare: 110 kg

Diametru: 18 cm

Viteza: 1.4 km/secundă

Aster 30 SAMP/T este un sistem de apărare aerian împotriva ameninţărilor cu viteză mare, precum rechete balistice, avioane de luptă.

Sistemul a fost dezvoltat de Eurosam, care este deţinut de MBDA Missile Systems şi Thales. Ministerul de apărare francez a comandat 6 sisteme SAMP/T pentru Armată şi alte 6 pentru Forţa Aeriană, în timp ce armata italiană a comandat 6 astfel de sisteme.

SAMP/T este programat să intre în folosinţă la finalul acestui an. Viteza maximă a Aster 30 este de 1,4 km/secundă. Aster 30 are capacitatea să intercepteze ţinte la altitudini între 50 de metri şi 20 de kilometri. Pentru ţinte în aer la altitudini de peste 30 de km, raza de acţiune maximă este de 100 de km, iar pentru ţinte sub 3 km, raza este de 50 de km.

TANCURI DE LUPTĂ

ZTZ99 Tanc principal de luptă, China

Specificaţii:

Tip: Detectabil. Blindat

Echipaj: trei persoane (comandant, soldat, şofer)

Lungime: 11 m

Lăţime: 3.4 m

Înălţime: 2.2 m

Tip 1- 99G 54 tone

Tip 2 -99A1 57 tone

Tancul principal de luptă ZTZ99 a fost utilizat prima dată în 2001. Este considerat unul dintre cele mai bune 12 tancuri din lume. ZTZ99 este a treia generaţie de tancuri de luptă şi datorită preţului foarte mare (2.500.000 de dolari pe bucată), nu există decât câteva exemplare.

Comparativ cu vechile tancuri chinezeşti, MBT are capacităţi îmbunătăţite în privinţa protecţiei, puterii şi mobilităţii.

Tancul are trei compartimente: cel din faţă este pentru şofer, mijlocul, pentru luptă, iar în spate este plasat motorul. Artileristul stă în partea stângă a tancului. Arma este montată deasupra tancului.

Focul tancului poate penetra o armură de fier de 960 mm, situată la 2 km distanţă. Tipul 99 are şi o rachetă care trage din arma principală. Raza de acţiune a rachetei variază între 100 de m şi 4 km. De o parte şi de cealaltă a turelei de tanc se află lansatoare de grenade.

Elicoptere de atac

ARH-70A ARAPAHO Armed Reconnaissance Helicopter, SUA

Specificaţii:

Rotoare 4

Diametrul rotorului principal 10.67m

Lungimea fuselajului 10,58m

Laţimea cabinei 1,37m

Înălţimea cabinei 1m

În iulie 2005, armata Statelor Unite a contractat noua generaţie de elicoptere de luptă ARH, pentru a înlocui elicopterele Bell OH-58D Kiowa Warriors, care erau în funcţiune de la mijlocul anilor 1980.

Programul de 2,2 miliarde de dolari era pentru procurarea a 368 de elicoptere cu livrare între 2009 şi 2013.

ARH este versiune militarizată a elicopterului civil Bell 407. Elicopterul poate fi dotat pentru misiuni de recunoaştere, atacuri uşoare şi operaţiuni de inserţie şi poate opera pe timp de noapte, în condiţii de vreme adverse şi pe vizibilitate scăzută.

Tehnologie navală

Minerva Class Corvette, Italia

Specificaţii:

Echipaj 7 ofiţeri + 113 personal

Contractor Fincantieri S.p.A.

Lungime 87 m

Lăţime 10.5 m

Viteza 25 kt

Marina Militară italiană dis-pune de 8 nave de război de tip corvetă Minerva Class, construite de Fincantieri. Aceste corvete operează în special în zonele costale, în misiuni de patrulare, supraveghere şi training. Deşi destul de mici, corvetele Minerva au punţi destul de mari pentru a suporta mai mult armament pe viitor.

Navele de război Minerva Class sunt dotate cu o singură puşcă 76/62mm. Sistemele rachetă includ 8 rachete Aspide cu sisteme sol-aer Albatros.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb