CEO-ul Bursei din Hong Kong demisionează

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2020

Charles Li

Charles Li

Profitul pieţei asiatice a scăzut cu 13% în primul trimestru din 2020

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd., (HKEX) operatorul Bursei de Valori din Hong Kong, a informat, ieri, că directorul său executiv (CEO), Charles Li, va demisiona din funcţie anul viitor, în luna octombrie, la finele mandatului pe care îl deţine, ori mai devreme, dacă va fi găsit un succesor.

Charles Li deţine funcţia de director executiv din 2010, iar analiştii spun că decizia sa de a părăsi piaţa din Hong Kong ridică semne de întrebare cu privire la planul pe care îl va avea această bursă după plecarea sa, respectiv la direcţia strategică pe care o va urma HKEX după zece ani sub mandatul lui Charles Li.

Preşedintele HKEX, Laura Cha, a declarat potrivit Reuters: "Aş dori să-i transmit sincera mea recunoştinţă lui Charles Li pentru conducerea extraordinară şi contribuţia sa pe piaţa din Hong Kong în ultimul deceniu, şi să-i mulţumesc în numele consiliului de administraţie pentru că ne-a oferit cât mai mult timp posibil pentru a ne asigura o tranziţie lină la o altă conducere".

Cha va conduce comitetul de selecţie pentru numirea înlocuitorului lui Charles Li.

Fost bancher al JPMorgan Chase & Co., Charles Li, a uimit investitorii anul trecut, atunci când HKEX a lansat o ofertă pentru achiziţia London Stock Exchange Group Plc, operatorul Bursei din Londra. Oferta nu a avut succes.

Sub mandatul său de CEO, HKEX a atras numeroase oferte publice iniţiale (IPO) majore, care le-au adus miliarde de dolari emitenţilor din partea investitorilor internaţionali.

Stock Connect, un mecanism creat sub mandatul lui Li în 2014, pentru ca investitorii din China să tranzacţioneze acţiuni listate la Hong Kong şi pentru ca investitorii internaţionali să opereze transferuri cu titluri listate la Bursele din Shanghai şi Shenzhen, este acum canalul principal spre China şi investitorii externi.

Stock Connect a obţinut un rulaj record în primul trimestru din 2020 atât în privinţa achiziţiilor făcute de investitorii internaţionali în acţiuni din China, cât şi a celor chinezi care au cumpărat titluri listate la Hong Kong.

Ieri, HKEX a informat că şi-a redus cu 13% profitul în trimestrul ianuarie-martie 2020, în ritm anual, din cauza pierderilor din investiţii, care au anulat câştigurile din tranzacţiile în creştere (ca volum). Operatorul Bursei din Hong Kong a raportat un profit net de 2,26 miliarde de dolari HK (291,58 milioane de dolari SUA) în primele trei luni din anul curent, faţă de 2,61 miliarde de dolari HK în acelaşi interval din 2019.

Declinul profitului HKEX contrastează cu rezultatele anunţate de alte burse asiatice, printre care rivala din Singapore, care a raportat un profit în creştere, pe fondul volumului mare de tranzacţii.

HKEX a anunţat că, în perioada de raportare, comisioanele din tranzacţii au sporit cu 45% comparativ cu primul trimestru din 2019, dat fiind că rulajul mediu zilnic a urcat cu 20%, pe fondul volatilităţii crescute, generate pe piaţă de pandemia de coronavirus. Încă, aceste câştiguri au fost anulate de pierderile din investiţii, care au însumat 47 de milioane de dolari HK, faţă de un profit de 882 milioane de dolari HK în anul anterior.

Amintim că, în octombrie anul trecut, HKEX a renunţat la oferta sa de preluare a London Stock Exchange Group Plc, în condiţiile în care nu a reuşit să convingă managementul LSE să aprobe această tranzacţie. La data de 11 septembrie, HKEX lansase o ofertă nesolicitată de 32 de miliarde de lire sterline (39 de miliarde de dolari) în numerar şi acţiuni pentru preluarea LSE, considerând că planul de combinare cu operaţiunile LSE reprezintă "o oportunitate strategică extrem de convingătoare de a crea un lider în infrastructura de piaţă globală".

Ulterior, LSE a respins oferta de preluare, considerând că propunerea are "deficienţe fundamentale", iar o eventuală afacere "nu are sens strategic". În plus, LSE şi-a exprimat temerile legate de influenţa pe care o are guvernul chinez asupra Bursei din Hong Kong.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb