Tranzitarea prin ţara noastră a unei cantităţi mai mari de cereale ucrainene, în actualul context creat de decizia Rusiei de a împiedica transport cerealelor ucrainene prin coridorul din Marea Neagră, va mări presiunea pe logistica de transport şi depozitare, ceea ce va duce la creşterea preţurilor acestor servicii, care vor deveni astfel inaccesibile fermierilor români, ne-au transmis reprezentanţii agricultorilor din ţara noastră.
Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, ne-a declarat: "Va fi o efervescenţă mare în perioada următoare, pentru că se va dori scoaterea rapidă a cerealelor din Ucraina din cauza faptului că depozitele din ţara respectivă au devenit ţintele bombardamentelor efectuate de Federaţia Rusă. Avem informaţii că deja se caută spaţii de depozitare în ţara noastră pentru cerealele ucrainene. Presiunea care va fi pe infrastructura de transport şi pe spaţiile de depozitare se va reflecta în creşterea preţurilor, ucrainenii fiind dispuşi să plătească, fără să mai negocieze, fapt ce va duce la blocarea accesului pentru fermierii români atât la logistica de transport şi depozitare, cât şi la logistica legată de manipularea portuară, în special în privinţa descărcării camioanelor. Din păcate, noi nu avem acces la transportul prin intermediul barjelor, deoarece acestea s-au grupat pe Dunăre, în vecinătatea Ucrainei, pentru a prelua orice cantitate supradepozitată. În acest timp, depozitele din sudul României, aflate la 100, 150 chiar 200 de kilometri distanţă de Portul Constanţa sunt deja suprasaturate. Situaţia se agravează şi de aceea o parte dintre fermierii români au început să îşi construiască propriile spaţii de depozitare în ferme".
Preşedintele Pro Agro a afirmat că vom asista în continuare la o presiune privind preţul cerealelor, care o să scadă, deşi în acest moment hub-urile din jurul Mării Negre au făcut ca preţul global să crească.
"Dacă această majorare de preţ se va regăsi în conturile fermierilor români, atunci situaţia lor se va îmbunătăţi, dar este greu de crezut atât timp cât aceiaşi traderi cumpără cereale şi din România, şi din Ucraina. În acest timp avem şi tranzit de cereale pe Dunăre din Serbia, dar şi pe cale rutieră, din Bulgaria, din zonele care se învecinează cu judeţul Constanţa. (...) Va fi o problemă şi pe ceea ce înseamnă culturile de floarea-soarelui, rapiţă şi porumb. Venind pe un blocaj pe lanţul istoric scurt, vom avea o piaţă a depozitării blocată, mai ales că, la porumb, vorbim despre volume foarte mari", a spus Ionel Arion.
Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, ne-a spus că, în acest moment, din cauza deciziei Federaţiei Ruse privind împiedicarea transportului cerealelor ucrainene printr-un coridor bine definit în Marea Neagră, va creşte presiunea existentă pe infrastructura de transport feroviar, rutier, fluvial şi maritim din ţara noastră şi vom asista la noi cozi kilometrice la intrarea camioanelor de transport în Portul Constanţa.
"Evident că presiunea pusă pe transportatori va fi una destul de mare şi, din această cauză, este posibil ca fermierii români să găsească mai greu mijloace de transport disponibile pentru propriile cantităţi de cereale. De aceea, credem că o soluţie viabilă pentru decongestionarea transportului rutier, ar fi ca transportarea cerealelor ucrainene să se facă doar pe calea ferată", ne-a transmis Vlad Macovei.
Preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor speră că agricultorii români vor beneficia măcar de preţul crescut al grâului în această perioadă.
"La nivel global, european şi regional, asistăm la o tendinţă de apreciere a cotaţiilor pentru principalele mărfuri agricole, în special pentru grâu, orz şi rapiţă. Din păcate, deocamdată, creşterea de preţ nu se vede în buzunarele sau conturile fermierilor români şi de aceea miza noastră este ca această majorare să se reflecte şi la producători. Ne aşteptăm ca traderii să facă această rectificare pozitivă pentru fermierii din ţara noastră", ne-a mai spus Vlad Macovei.
Situaţia de mai sus privind preţul cerealelor este confirmată şi de Pantelimon Andrei, fermier din judeţul Bacău, membru al Asociaţiei Grânarii Iaşi.
"La o producţie de 2500-5300 kilograme la hectar, indiferent de preţul primit, chiar dacă am primi preţul întreg existent acum pe bursa cerealelor, noi, fermierii, ieşim în pierdere, din cauza creşterii costurilor privind transportul, depozitarea, dar şi proceselor de uscare a cerealelor. Acestea din urmă s-au majorat de 2,5 ori din cauza preţurilor la energie, iar dacă adăugăm majorările la transport şi depozitare, preţul actual al cerealelor ne duce tot pe pierdere. Mai ales că nu ştii de pe o zi pe alta, care este preţul real. De exemplu, la rapiţă joi trecută a crescut preţul, după care vineri a scăzut, iar astăzi dimineaţă, după bombardarea de către Federaţia Rusă a depozitelor de cereale din Rieni, a crescut din nou", ne-a transmis Pantelimon Andrei.
Tranzitarea prin ţara noastră a unei cantităţi duble de cereale ucrainene faţă de aceea înregistrată anul trecut va pune probleme mari fermierilor români, care acuză faptul că o parte dintre partenerii lor de afaceri - procesatorii români sau europeni - vor fi tentaţi să achiziţioneze mărfurile din Ucraina, chiar dacă acestea nu respectă normele europene privind trasabilitatea produselor, susţine Nicu Vasile, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR.
"Contează foarte mult în acest context politica economică pe care o adoptă fiecare ţară. Ţinând cont că nu avem o politică economică, vom asista la un dezastru pentru procesatorii şi fermierii români, deoarece în ţara noastră vor intra produse care nu respectă trasabilitatea - aşa cum este ea definită şi reglementată la nivelul Uniunii Europene -, produse care conţin organisme modificate genetic, produse care au preţuri mult mai mici şi care vor intra în competiţie cu produsele noastre care respectă toate cerinţele impuse de la Bruxelles. Din moment ce noi avem anumite condiţionalităţi care ne constrâng în desfăşurarea activităţii, acceptarea tranzitării acestor mărfuri din Ucraina va avea impact asupra întregii industrii agro-alimentare", ne-a spus Nicu Vasile.
Preşedintele LAPAR a menţionat că deja asistăm la un schimb la nivelul Uniunii Europene, cereale din Ucraina contra arme şi muniţie din partea statelor membre UE.
"Gândiţi-vă că Uniunea Europeană depinde de culturile agricole din Ucraina. De exemplu, în anul 2019 aproximativ 29% din cantitatea de porumb importată de UE provenea din Ucraina. Adică vreo 18-21 milioane tone de porumb şi aici vorbim despre culturi modificate genetic, ceea ce înseamnă materie primă ieftină pentru procesatorii din statele situate în vestul Europei. În aceste moment asistăm de fapt la un schimb de marfă: Comisia Europeană sprijină cu armament Ucraina, iar ei dau cerealele necesare pieţii europene. Acest lucru se face fără a se ţine cont de interesele fermierilor şi procesatorilor români, în condiţiile în care nici factorii decizionali de la Bucureşti nu mai discută despre o industrie puternică agro-alimentară, ci doar despre antreprenoriat agricol. Rămân surprins că, după 33 de ani, nu se discută despre filiera de produs şi nici despre lanţul de procesare în zona agro-alimentară, lanţ care trebuie să creeze plusvaloare, nu doar pentru fermieri şi procesatori, ci şi pentru consumatori", ne-a transmis Nicu Vasile.
Preşedintele LAPAR a menţionat că, în privinţa situaţiei cerealelor ucrainene, a propus Ministerului Agriculturii şi Ministerului de Externe să discute cu Ministerul de Externe de la Kiev ca întreaga cantitate de cereale să fie preluată de Casa de Comerţ Unirea care să se ocupe de exportul acesteia către statele situate pe continentul african, dar propunerea sa nu a fost luată în seamă, deoarece o parte din culturile agricole din Ucraina se îndreaptă către statele din vestul UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 06:33)
,,CEL CE NU-L LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI."
1.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.07.2023, 07:32)
...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 10:05)
Exact
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 11:25)
Te referi la rusi, care nu lasa nimic sa traiasca in urma lor, din Europa de Est pana in Africa colonizata acum de wagneristi.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 13:07)
Nici cu alții nu mi-i rușine, începând cu toți migratorii din jurul nostru, ucrainenii și terminând cu toate fostele și actualele imperii.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 17:23)
Nu ți-i : rușine nici cu originile tale sovietice.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 19:06)
Corect
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 20:56)
Chiar deloc sovietice, chiar anti-sovietice. URSS sustinea si aplica ideologia bolsevico-comunisto-progresist a, pe care o regasim astazi ca singura doctrina acceptabila si in vest, restul incepand sa fie serios cenzurate.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 23:38)
Atunci mergi în Rusia capitalistă. hahaha, sau la medic.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 23:52)
Daca eu ca roman atunci cand consider ca trebuie sa imi apar interesele sunt trimis in rusia, consider ca este necesar sa imi revizuiesc lista de interlocutori pe diverse subiecte, inclusiv aliantele.
Cu asemenea propaganda, "valorile democratice" isi arata adevaratul caracter si se compromit singure.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 25.07.2023, 11:10)
...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 13:10)
Trebuiau asigurate coridoare de trecere, fara posibilitatea de a le descarca pe traseu, inca de anul trecut. Dar interesul a fost sa nu se facă și nu s-a făcut! Asta-i sabotaj.
2.2. drobul de sare (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Babacu în data de 25.07.2023, 14:28)
Si daca pica drobul de sare?
3. Chelnerii
(mesaj trimis de mike în data de 25.07.2023, 11:18)
Submediocrii (ar putea fi catalogati tradatori, ticalosi samd) care conduc Romania nu vor (nu pot) sa propuna (impuna!) UE rute alternative de transport. Cum ar fi livrarea pe cale ferata a cerealelor ukrainiene catre cele mai mari porturi ale Europei - Rotterdam si Hamburg. Problema diferentei de ecartament e una tehnica ce poate fi rezolvata in cateva saptamani. Dar e mai interesant sa distrugem agricultura romaneasca si sa cumparam terenurile agricole pe nimic (ca in Ukraina).
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 11:53)
In aceasta situatie,ce performanta are ministrul agriculturii,ministrul de externe,premierul si presedintele Romaniei?Datoria lor este sa apere interesele Romaniei sau interesele Ucrainei?Ce vina are poporul roman ca autoritatile ucrainene nu s-au inteles cu rusii si au lasat caruta sa cada la vale?
3.2. RASPUNDE DUMNEATA , D-LE ''''' (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de STATY în data de 25.07.2023, 12:04)
D-LE '''''''' mike''''''' !!! CINE ESTI DUMNEATA ??? IN OCHII D-LUI ''''''' Make ''''''' ??? PROBABIL CA , A FOST IMPRUDENT , APROAPE 1 COPIL MIC , DE TI-A PASTRAT OPINIA !!!!!!!!!!!!! DE CE ??? ATATA A-MI TREBUIE MIE , CA SA INDRAZNESC SA CRITIC LEPADATURILE INCOMPETENTE CARE NE CONDUC DE VREO 33 de ANI , INCOACE , S-AU SFANTA UCRAINA ....... IMEDIAT IA 1 CUTIT DE BUCATARIE , AL NAIBII DE BINE ASCUTIT , SI A-MI RETEAZA TARTACUTA ............ DE CE ??? FIINDCA SANT 1 OM INCOMOD ....... PENTRU MULTI PARTIZANI AI '''''''''' TARII SFINTE ..... ''''''''' .......... DE FAPT , 1 TARA DE OAMENI MULT - TICALOSI , MULT - CRIMINALI , EXTRAORDINAR DE MULT - MINCINOSI , DE PROFITORI , DE INDRAZNETI , DE OBRAZNICI SI DE LACOMI ........ ASTEA , PRINTRE MULTE ALTE CALITATI CU CARE S-AU NASCUT ACESTI MONSTRII , DIN ACEASTA TARA , BLESTEMATA IN VECI DE DUMNEZEUL IUDEO - CRESTINILOR ............ CE SA MAI ZIC IN CONTINUARE ???????????? PAI : CINE SE ASEAMANA , SE ADUNA UNII CU ALTII ................ SA DAI , SA TE DUCI ............ SI , SA TE TOT DUCI ............ UNDE ???? UNDEVA , CAT MAI DEPARTE ............ CU CAT MAI DEPARTE , CU ATAT MAI BINE .............. IN CHILE ..... UNDE S-AU FORMAT DEJA , COMUNITATI DE ROMANI CARE SI-AU VANDUT TOT CE-AU AVUT IN TARA , SI AU PLECAT UNDE AU VAZUT CU OCHII ....... IN ARGENTINA ....... IN TARA DE FOC , CAT MAI JOS IN JOSUL CONTINENTULUI SUD - AMERICAN , FOARTE APROAPE DE OCEANUL ARCTIC ............... UNDE SE INCAIERA URSII ALBI , CU FOCILE SI MORSELE .......... DE UNDE FUGE PERIODIC , SI RECHINUL ALB ................ CA , SI ALA S-A SATURAT DE NEBUNIILE NEAMULUI OMENESC .......... ( IN SPECIAL , DE CEL ROMANESC ............ ) .... BAAI ..... SA DAI , SA TE DUCI , NENE ....... DAAA !!!! CEREALELE SFINTE ALE MARII PUTERI NUMITA UCRAINA , O SA NE PUNA LA PAMANT , PANA LA URMA - URMEI ....... CA , EI INCEARCA ...... SONDEAZA ...... RIDICA GLASUL ...... TIPA .... ORDONA ...... PORUNCESC ..... HOTARASC EI , IN LOCUL ROMANIEI , DIN BIROURILE LOR SCARBOASE DE LA KIEV ............ SI , ROMANIA , TACE ....... ROMANIA , ASCULTA ...... ROMANIA , SE SUPUNE ....... LA ORICE VOR EI ...... LA ORICE CER EI ........... A AJUNS ROMANIA , SA ZICA : VOI HOTARATI , NOI ASCULTAM SI NE SUPUNEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!! PAI , CE FACEM NENE , AICI ??????? JUCAM , BAMBILICI ??????? CE SANTETI VOI , ASTIA CARE NE CONDUCETI AZI ?????? PAPUSI DE CARPA ???????????? CE SANTETI ???? SI , MAI AVETI URA PE VIKTOR ORBAN ........ ALA , LE DADEA 72 de ORE , CA PREA - SFINTII SA-SI IA CALABALICUL , SI SA PARASEASCA ROMANIA .............. UN OM CA VIKTOR , NU MAI ARE ROMANIA , DE LA MARESALUL ANTONESCU ............... SI , CRED CA N-O SA MAI AIBE VREODATA ................ PANA SI STALIN , SI SOVIETUL SUPREM L-A RESPECTAT ................. CE E DE FACUT ???? VOI , CE CREDETI CA E DE FACUT ?????????? SA NE LUAM FAMILIILE SI SA FUGIM DIN TARA ASTA ???????? AR FI O IDEE .... PENTRU CEI MAI TINERI ...... DAR CEILALTI ????????????????? RASPUNDE DUMNEATA , D-LE ''''''''' Make '''''''' .............................
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 21:45)
Pastilele
4. ministreata noastra …
(mesaj trimis de Lara în data de 25.07.2023, 11:37)
… de externe , a fost sunata de Blinken
ca sa-i dea o tema de casa clara:
Romania trebuie sa faca pe dracu’
in patru pentru ca cerealele ucrainiene,
majoritatea americane , sa umple
silozurile romanesti , iar restul sa se
vanda tot folosind facilitatile oferite
de Romania !
Deci , fermieri romani , sunteti deja
morti !
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 13:12)
Dacă-i adevarat, atunci îi grav și de neiertat.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 12:23)
Cerealele din Ucraina nu respecta legislatia UE,privind
securitatea alimentara,deci in UE SUNT ilegale.PUNCT.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 13:05)
Politica autorităților române corupte este distrugerea României în schimbul controlului surselor de furat, cu acordul tacit al UE. Ce credibilitate mai au acești hoți și partenerii lor plini de valori europene?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 17:25)
Avem nevoie de șoșo, marga și severin, să fure ei. ;
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 21:03)
Aha, deci singura problema ii ca s-ar putea sa vina altii la furat, in rest nici un deranj?
Eu cred ca un mare deranj va fi daca vor veni la putere niste patrioti nesantajabili, care automat sunt greu de controlat si corupt.
Ca sa raman la exemplele tale, severin a fost deja condamnat, iar despre ceilalti doi nu am auzit inca nimic compromitator, asa ca pot fi considerati greu de controlat si deranjeaza.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 23:39)
Dacă vin unii care vor să-mi fure și mașina de spălat, e o problemă. :
7. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 25.07.2023, 13:23)
Nu cerealele din Ucraina ne asediaza, ele sunt materie inerta. Ne asediaza slugile din functiile de conducere ale tarii care permit intrarea nelimitata de cereale.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 18:23)
Cu atâtea cereale atunci putem sa ne așteptăm că prețul cărnii o să scadă mult, o să mâncăm slănină cu carne.
9. deci
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 18:29)
care e impactul pentru tetees?
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 19:08)
La Mamaia, ucraineni. Trăiesc la plaja din ajutoare?
9.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 25.07.2023, 19:49)
Traiesc din ajutoare si droguri, proxenetism, trafic de arme si contrabanda cu tigari.
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 21:05)
pe aia-i gasesti traind confortabil prin occident, la noi au ajuns cei cu posibilitati mai reduse
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 21:08)
parca lucra deja la capacitate maxima, doar sa nu fie obligati sa renunte la clientii traditionali in favoarea privilegiatilor
10. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 25.07.2023, 21:53)
Sperăm Ukraina să falimenteze Romănia
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 23:40)
Deocamdată au falimentat Sovietul tău iubit.
10.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2023, 23:56)
Inca nu, doar propaganda. Poate in viitor, care nu arata prea bine nici pentru restul. Cine crapa primul urmeaza sa vedem, problema mea este sa nu ajunga Romania in aceasta situatie.