Cererea de aur a ajuns la nivelul minim al ultimilor şase ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2009

Băncile centrale au devenit cumpărători neţi

Cererea mondială de aur a scăzut până la nivelul minim al ultimilor şase ani în trimestrul al doilea, în condiţiile în care recesiunea a redus achiziţiile bijutierilor şi ale producătorilor de electronice, anunţă Consiliul Mondial al Aurului (WGC). Acesta subliniază că, în perioada de raportare, băncile centrale au fost cumpărători neţi pentru prima oară după anul 2000.

Conform WGC, consumul global de aur a scăzut cu 8,6% în perioada aprilie - iunie 2009, faţă de intervalul similar din 2008, însumând 719,5 tone metrice. Nivelul este cel mai redus din trimestrul întâi 2003 până în prezent. WGC mai arată că cererea din partea bijutierilor s-a diminuat cu 22%, iar cea din partea producătorilor de electronice - cu 26%. Sectorul electronicelor este ramura industrială cu cel mai mare consum de aur.

Însă, investitorii au cumpărat 222,4 tone de aur în perioada menţionată, cu 46% mai mult decât în trimestrul al doilea din 2008, metalul preţios fiind considerat o alternativă la plasamentele în acţiuni şi obligaţiuni.

Rozanna Wozniak, director al departamentului de cercetare a investiţiilor din cadrul WGC, afirmă: "Deşi condiţiile economice au avut un impact negativ asupra cererii bijutierilor şi a sectorului industrial, cererea din partea investitorilor a fost importantă şi aşteptăm să se menţină ridicată şi în continuare".

WGC notează că băncile centrale au achiziţionat cu 14 tone mai mult aur decât au vândut, devenind astfel cumpărători neţi pentru prima oară după anul 2000. Sectorul bancar a avut vânzări nete de 69 de tone de aur în trimestrul al doilea.

WGC atrage atenţia că achiziţiile băncilor centrale nu sunt incluse în cele 719,5 tone - cât a fost cererea mondială în perioada de raportare.

Germania, piaţa cu cele mai multe plasamente în aur

În India, cel mai mare cumpărător mondial de aur, cererea de profil a scăzut cu 38%, la 109 tone, însă în China (al doilea cumpărător din lume) a crescut cu 11%, la 89,6 tone, conform datelor WGC. Germania a fost cea mai mare piaţă de investiţii de profil, cu o cerere de 28 de tone, comparativ cu 23 de tone în SUA şi 21 de tone în India

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb