CERNAVODĂ, ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ Licitaţia pentru Unităţile 3 şi 4

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 august 2014

Licitaţia pentru Unităţile 3 şi 4

Actualizare 09:30 Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat atragerea de investitori în proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat în AGA de vineri strategia de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat, potrivit unui raport trimis în această dimineaţă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, tot în cadrul AGA, acţionarii au aprobat şi participarea companiei în cadrul unui Proiect de tip "Green/Brown Field". Astfel, se va constitui o societate de tip IPP (Producător Independent de Energie), la care SN Nuclearelectrica va putea contribui cu bunuri mobile şi imobile a căror valoare urmează să fie evaluată de un evaluator independent şi/sau aport de capital în numerar, în funcţie de necesităţi, dar nu mai mult de două milioane de euro, în condiţiile încadrării în bugetul de venituri şi cheltuieli, şi investitorul privat selectat va contribui cu aport în numerar. În acest senes, s-a aprobat şi iniţierea, derularea şi finalizarea de către Nuclearelectrica a unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat pentru constituirea unei societăţii cu capital mixt de tip IPP în vederea implementării proiectului < Green/Bown Field > având ca scop realizarea Proiectului Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

---

Licitaţia pentru atragerea de investitori în proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă ar urma să fie lansată chiar în această săptămână, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Valoarea investiţiei este estimată la circa 5 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date publicate de companie.

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat, în AGA de vineri, strategia de continuare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă prin organizarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat, afirmă sursele noastre, care ne-au menţionat că şi Fondul Proprietatea ar fi votat pentru continuarea costisitoarei investiţii deşi în trecut s-au opus realizării ei.

Astfel, acţionarii au avizat participarea Nuclearelectrica SA în cadrul companiei de proiect pentru cele două unităţi în care producătorul de energie nucleară va putea contribui cu bunuri mobile şi imobile a căror valoare nu trebuie să depăşească două milioane de euro (n.r. capitalul iniţial pentru compania de proiect).

Nuclearelectrica are acum girul acţionarilor săi ca să iniţieze, să deruleze şi să finalizeze procedura competitivă de selectare a unui investitor privat pentru constituirea unei societăţi cu capital mixt de tip IPP (Producător Independent de Energie), în vederea implementării unui proiectului. Nuclearelectrica va suporta cheltuielile generate de derularea proiectului.

Ziarul BURSA a relatat, recent, că autorităţile ar fi decis să impună condiţii mai blânde potenţialilor investitori interesaţi să finanţeze construcţia Unităţilor 3 şi 4, potrivit unor surse din piaţă. "Astfel, cei interesaţi pot veni şi cu echipamente, nu numai cu fonduri faţă de prima licitaţie pentru cele două unităţi, care s-a încheiat în urmă cu câţiva ani", mai afirmă sursele noastre, care consideră că decizia i s-ar potrivi de minune companiei chineze interesate de investiţie.

Presa canadiană a relatat, recent, că grupul canadian Lavalin a semnat un memorandum de înţelegere cu Chinese General Nuclear Power Group pentru construcţia celor două reactoare de la Cernavodă, iar acordul poate duce la un parteneriat mai amplu la nivel global cu chinezii pentru dezvoltarea de proiecte nucleare.

Canadienii de la Lavalin, care au furnizat tehnologia CANDU şi au realizat şi Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă, par convinşi că ţara noastră va găsi finanţare chineză pentru costisitorul proiect.

Strategia de continuare a proiectului precizează că autorităţile noastre analizează diverse variante de acordare a unor ajutoare de stat investitorului selectat în cadrul proiectului, motivând: "În contextul economic actual şi al pieţei de electricitate, care nu oferă condiţii suficiente pentru realizarea investiţiilor în proiectele mari de infrastructură necesare sectorului energetic, cu impact major în revigorarea economică a României, coroborat cu specificitatea tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon, adesea caracterizate prin necesar de capital intensiv şi durate mari de realizare, se pune problema necesităţii unor mecanisme suport, care să faciliteze realizarea investiţiilor mari, bazate pe principiile pieţei libere de energie şi cu respectarea reglementărilor europene privind transparenţa, competiţia şi ajutorul de stat. Securizarea va putea fi realizată atât prin mecanisme fiscale, cât şi cu ajutorul unor instrumente comerciale adaptate domeniului energetic, care să permită, în principal, predictibilitatea recuperării investiţiei pentru investitorii în capacităţi de producere a energiei prin tehnologii cu emisii reduse de carbon".

Statul, care este acţionarul majoritar al Nuclearelectrica SA, consideră că majorarea capacităţii energetice a centralei nucleare de la Cernavodă cu încă două unităţi este soluţia optimă de acoperire a deficitului de capacitate după 2020, atât din punct de vedere tehnico-economic şi al termenului de realizare, cât şi din perspectiva utilizării resurselor interne şi infrastructurii naţionale existente, dezvoltate pe tipul de tehnologie CANDU.

Conducerea Nuclearelectrica i-a informat, ieri, pe acţionari că Asocierea Schoenherr şi Asociaţii SCA -Herbert Smith Freehills LL a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru consultanţă juridică necesare companiei în procesul de selecţie a investitorilor Unităţilor 3 şi 4. Potrivit datelor publicate de companie, onorariul se aplică la numărul de ore prestate cu încadrarea în valoarea estimată a contractului de 1.800.000 lei fără TVA, echivalent a circa 400.000 euro.

Comisia interministerială care va supraveghea şi va răspunde pentru aplicarea strategiei de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 şi care va aproba rezultatul negocierilor cu investitorul care va fi selectat va fi condusă de ministrul Dezvoltării Regionale - Liviu Dragnea, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial de vineri. Comisia îi va avea ca membri pe ministrul Economiei Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu, un secretar de stat din Ministerul de Externe şi unul din Ministerul Finanţelor, pe directorul general al Direcţiei de Privatizare (Gabriel Dumitraşcu) şi cel al Direcţiei de Energie şi Mediu din Departamentul pentru Energie, pe directorul general al OPCOM (Victor Ionescu), pe directorul general al companiei Nuclearelectrica (Daniela Lulache) şi pe directorul general al companiei Transelectrica (Toni Teau).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb