CEROPE: Proiectul strategiei energetice este incoerent şi are mari lacune

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2007

Proiectul de strategie energetică a României este un document incoerent, cu serioase lacune de formă şi fond, în care unele sintagme sunt copiate în limba engleză din alte documente, consideră experţii Centrului Român de Poli­tici Economice (CEROPE). Documentul prezentat pentru dezbatere publică reprezintă un pas înainte, dar încă insuficient pentru a putea fi numit "strategie", consideră specialiştii CEROPE într-un studiu care cuprinde comentarii cu privire la proiectul strategiei ener­getice a Ro­mâniei.

În privinţa formei şi structurii documentului, CEROPE consideră că este necesară introducerea unui cuprins, a unui sumar executiv şi a unui glosar de termeni. "Orice lucrare are bibliografie, inclusiv un document de strategie. Este un semn de minimă bunăvoinţă pentru cititorii (şi, eventual, comentatorii) aces­teia", spun experţii. Aceştia arată că tabelele prezentate în proiectul de strategie "nu sunt clar explicitate, o parte dintre ele nu au titlu, uneori nu au legătură cu textul şi sunt luate cu în limba engleză, din alte documente".

În ceea ce priveşte obiectivele prezentate în strategie, CEROPE arată că modul în care acestea sunt formulate este adesea contradictoriu şi confuz. "Este greu de crezut că o strategie poate atinge în mod eficace 33 de obiective simultan", spun specialiştii. Aceştia recomandă ierarhizarea obiectivelor în timp şi în funcţie de importanţă.

De asemenea, CEROPE consideră că fundamentarea documentului este deficitară. Analiza problemelor de mediu este inexistentă, iar strategia nu prezintă prognoze ale consumului de energie pe fiecare tip de combustibil, care ar fi esenţială pentru un astfel de document. Mai mult, strategia nu ia în consideraţie incertitudinea conferită de orizontul lung de timp pentru care este creată. "În general, prognozele pentru o asemenea durată cu privire la evoluţia oricărui sector/economii se fac pe cel puţin 2-3 scenarii posibile", se arată în studiu.

Totodată, CEROPE consideră că documentul ar trebui să conţină un capitol privind situaţia financiară a companiilor din sectorul energetic. De asemenea, nu sunt menţionate cifre estimative cu privire la investiţiile care ar putea fi atrase sau la împrumuturile care ar putea fi contractate.

Capitolul "Prgonoza cereri de energie" cuprinde, de fapt, prognoza producţiei de energie electrică pentru acoperirea consumului intern. "Acest document pare să confunde în mod constant cererea cu oferta", concluzionează specialiştii CEROPE.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb