Naşterea Centrului de Studii pentru Europa Orientală are loc, deloc întâmplător, într-o perioadă marcată de incertitudini la nivel global.
Persistenţa crizei medicale a avut impact asupra producţiei, investiţiilor şi lanţurilor logistice. Daca la acest mix exploziv adăugăm criza preţurilor energetice şi a materiilor prime, în mare parte legate de dosare geopolitice în fază de dezvoltare, ne dăm seama cât de important este, într-o conjuctură istorică similară, să ne îndreptăm atenţia asupra înţelegerii fenomenelor care perturbă viaţa noastră de zi de zi. Tocmai în speranţa de a putea găsi interpretări similare a luat naştere Centrul de studii pentru Europa Orientală.
La conducerea CESEO, inovatorul Centru de Studii pentru Europa Orientală al Confindustria Romania a fost numit domnul Adrian Dimache, pasionat dintotdeauna de studii geopolitice. După absolvirea Universităţii Luigi Bocconi din Milano, Adrian Dimache şi-a dezvoltat cariera antreprenorială şi profesională în România, ocupând printre altele, funcţia de Secretar General al Camerei de Comerţ Italiene pentru România din septembrie 2009 până în decembrie 2018.
Dimache va putea conta pe un grup de experţi şi executivi, la nivel internaţional, care vor alcătui CTS - Comitetul Tehnic Ştiinţific, pentru moment în curs de constituire. "Sunt foarte mândru să pot participa la înfiinţarea noului Centru de Studii pentru Europa Orientală al Confindustria Romania, CESEO şi sunt onorat să pot conduce acest Centru. Cei aproape 10 ani petrecuţi la conducerea Camerei de Comerţ Italiene pentru România (CCIpR) m-au adus foarte aproape de tematicile geopolitice, în principal la nivel de interes personal. Acesta este motivul pentru care sunt foarte bucuros să mă implic în proiectul CESEO al Confindustria Romania, care se adresează unui public alcătuit din întreprinzători şi instituţii care legitimează pe deplin efortul colectiv al Centrului de Studii.
Doresc să evidenţiez eforturile Confindustria Romania din aceşti ultimi doi ani, sub atenta şi eficienta conducere a Preşedintelui Giulio Bertola, în desfaşurarea unei activitati complexe, organizate si eficiente, orientate către inovare. Acesta este principalul factor care m-a convins de fezabilitatea proiectului.
Zonele macro de analiză ale noului Centru de Studii al Confindustria Romania le vor urmări îndeaproape pe cele ale Centrului de Studii Confindustria din Italia: conjunctura şi previziunile economice; tendinţele sistemelor industriale; scenariile geoeconomice; evaluarea politicilor publice.
Publicaţia noastră trimestrială, SESTANTE, va fi caracterizată de o atenţie specială acordată evaluărilor geopolitice cu privire la zona Mării Negre, Caucazului şi Eurasiei, unde sunt în curs de evoluţie evenimente care privesc atât Estul cât şi întreaga Europă", a declarat Adrian Dimache.
CESEO are misiunea de a furniza analize şi interpretări politice care se dezvoltă pe toate nivelele de relevanţă, fără prejudecăţi şi limitări. Îşi propune analizarea dinamicilor economice, politice şi sociale, în măsură în ultimă instanţă să influenţeze activitatea antreprenorială şi de guvernare în zona Europei Orientală. Vor fi pregătite instrumente de diseminare în măsură să sintetizeze rezultatele observaţiilor şi cercetărilor, cu scopul de a furniza instrumente decizionale şi strategice către societăţile destinatare.
În această săptămână va fi distribuită prima ediţie a unui instrument trimestrial de informare de prim rang, SESTANTE, prin trimiterea acestuia către o listă de key-persons şi stakeholders din Italia şi Europa Orientală. Primul număr al SESTANTE este alcătuit din 4 rubrici: Focus Romania, Focus Eurasia, GeoAlerts şi GeoFollie.