Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a aprobat cererile de finanţare în vederea reabilitării cetăţilor din Făgăraş şi Râşnov. Lucrările vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 5.1, iar investiţia totală este de aproximativ 8,5 milioane de euro. Pentru a obţine finanţări nerambursabile prin această axă, au fost depuse la ADR peste 30 de proiecte din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, însă cele două proiecte braşovene au obţinut un punctaj mare, astfel că au fost admise la finanţare.
În cazul Cetăţii Făgăraşului, valoarea proiectului este de 4,9 milioane de euro, iar primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, a precizat că documentul oficial de admitere la finanţate a fost transmis de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru săptămâna trecută. "În termen de 30 de zile de la primirea deciziei, urmează să semnăm contractul de finanţare, cel mai probabil în primele zile ale lunii mai. Ulterior, vom începe etapa de implementare", a explicat edilul din Făgăraş. În momentul de faţă, Cetatea de la Făgăraş, este considerată una dintre cele mai bine conservate din Europa, fiind declarată printre cele mai importante atracţii turistice de acest gen din România.
• Amenajări noi cu banii de la UE
Cu banii europeni se vor face şi noi amenajări. Se vor amenaja şi două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principala, iar celălalt pe latura de nord) şi se va reface acest şanţ, respectiv se va îndepărta valul de pământ de lângă ziduri, astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva. De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura diverse activităţi, astfel încât turiştii să experimenteze, cel puţin pentru câteva clipe, viaţa de acum câteva secole.
• La Râşnov, se vor demola mai întâi lucrările neautorizate
În cazul Cetăţii Râşnov, valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro, iar în primă fază, vor fi eliminate toate lucrările neautorizate realizate în trecut de investitorul italian. "Ulterior, vor efectuate reparaţii la zidurile de apărare, se vor reface parţial sau total unele turnuri şi căsuţe. Proiectul mai prevede refacerea sistemului de apărare de tip «gaură de lup», de la intrarea în incinta de vest. De asemenea, se vor amenaja spaţii pentru viitorul muzeu, dar şi zone pentru expoziţii şi activităţi în aer liber", a explicat viceprimarul Liviu Butnariu.