Cetăţile Făgăraş şi Râşnov au primit cele 8,5 milioane de euro din bani europeni în vederea reabilitării

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 12 aprilie 2017

Cetăţile Făgăraş şi Râşnov au primit cele 8,5 milioane de euro din bani europeni în vederea reabilitării

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a aprobat cererile de finanţare în vederea reabilitării cetăţilor din Făgăraş şi Râşnov. Lucrările vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 5.1, iar investiţia totală este de aproximativ 8,5 milioane de euro. Pentru a obţine finanţări nerambursabile prin această axă, au fost depuse la ADR peste 30 de proiecte din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, însă cele două proiecte braşovene au obţinut un punctaj mare, astfel că au fost admise la finanţare.

În cazul Cetăţii Făgăraşului, valoarea proiectului este de 4,9 milioane de euro, iar primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, a precizat că documentul oficial de admitere la finanţate a fost transmis de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru săptămâna trecută. "În termen de 30 de zile de la primirea deciziei, urmează să semnăm contractul de finanţare, cel mai probabil în primele zile ale lunii mai. Ulterior, vom începe etapa de implementare", a explicat edilul din Făgăraş. În momentul de faţă, Cetatea de la Făgăraş, este considerată una dintre cele mai bine conservate din Europa, fiind declarată printre cele mai importante atracţii turistice de acest gen din România.

Amenajări noi cu banii de la UE

Cu banii europeni se vor face şi noi amenajări. Se vor amenaja şi două podeţe de lemn peste şanţul de apărare (unul la intrarea principala, iar celălalt pe latura de nord) şi se va reface acest şanţ, respectiv se va îndepărta valul de pământ de lângă ziduri, astfel încât piloni de stejar pe care este realizată fundaţia să aibă suficientă umezeală pentru a se conserva. De asemenea, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura diverse activităţi, astfel încât turiştii să experimenteze, cel puţin pentru câteva clipe, viaţa de acum câteva secole.

La Râşnov, se vor demola mai întâi lucrările neautorizate

În cazul Cetăţii Râşnov, valoarea proiectului este de 3,6 milioane de euro, iar în primă fază, vor fi eliminate toate lucrările neautorizate realizate în trecut de investitorul italian. "Ulterior, vor efectuate reparaţii la zidurile de apărare, se vor reface parţial sau total unele turnuri şi căsuţe. Proiectul mai prevede refacerea sistemului de apărare de tip «gaură de lup», de la intrarea în incinta de vest. De asemenea, se vor amenaja spaţii pentru viitorul muzeu, dar şi zone pentru expoziţii şi activităţi în aer liber", a explicat viceprimarul Liviu Butnariu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb