• Un pachet de 10% este rezervat salariaţilor
"Electrica" SA nu va putea vinde "CEZ" Cehia toate acţiunile pe care le mai deţine la societăţile constituite din fosta "Electrica Oltenia". Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Sindicale "Univers", ne-a declarat: "Conform contractului de privatizare a Electrica Oltenia, semnat cu CEZ - câştigătorul licitaţiei, salariaţii Electrica au dreptul să cumpere până la 10% din acţiuni. Acest drept este garantat pentru salariaţi, pentru toate filialele privatizate ale Electrica SA. Există formate două asociaţii de salariaţi, care ştiu de oferta CEZ Cehia pentru achiziţia pachetelor minoritare de acţiuni din fosta Electrica Oltenia. Dar Electrica nu le poate vinde cehilor şi acţiunile care ni se cuvin la societăţile desprinse din Electrica Oltenia".
În prezent, "Electrica Oltenia" a fost separată în alte trei societăţi - CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii. La toate cele trei firme, CEZ deţine câte 51% din acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 30% din acţiunile CEZ Distribuţie, 30% din CEZ Vânzare şi 12% din CEZ Servicii SA. Iar statul, prin "Electrica" SA, deţine 19% din CEZ Distribuţie, 19% din CEZ Vânzare şi 37% din CEZ Servicii.
Adolf Mureşan ne-a precizat că autorităţile lucrează la normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind vânzarea către salariaţi a 10% din acţiunile filialelor privatizate ale "Electrica" SA. Termenul de achiziţie a acţiunilor a fost prelungit în cazul Electrica Oltenia şi Electrica Moldova, iar salariaţii şi-au exprimat interesul de a cumpăra aceste acţiuni. Odată cu oferta făcută de CEZ Cehia pentru acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea şi "Electrica" SA, salariaţii speră că va fi urgentată şi aprobarea normelor.
Vânzarea de acţiuni la fostele filiale ale "Electrica" se va face prin intermediul asociaţiilor salariaţilor. Acestea vor distribui acţiunile dobândite, în mod egal, către persoanele îndreptăţite. Potrivit domnului Mureşan, asociaţiile se vor dizolva după realizarea acestei operaţiuni şi nu vor avea niciun profit