În urma votului în cadrul Adunării Generale, Consiliul Director al CFA România va fi format din nouă membri care au mandat până la sfârşitul anului 2017, transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.
Noul Consiliul Director al CFA România are următoarea componenţă:
- Preşedinte: Dr. Adrian Codirlaşu, CFA (director market risk and operational & reputational risk department, UniCredit Bank)
- Vicepreşedinte: Dorin Alex Badea, CFA (director executiv, EximBank România)
- Vicepreşedinte: Dr. Mugur Popescu, CFA (director investiţii, BCR Pensii S.A.F.P.P. S.A.)
- Secretar: Alexandra Smedoiu, CFA (director, PricewaterhouseCoopers)
- Trezorier: Adrian Popa, CFA (director Centrul de Afaceri Bucureşti, Bancpost)
- Membru: Bogdan Bilaus, CFA (investment manager, Qatar National Bank)
- Membru: Emilia Bunea, CFA (CEO, Metropolitan Life)
- Membru: Cristian Popa, CFA (director investiţii, NN Asigurări de Viaţă)
- Membru: Mihai Purcărea, CFA (director investiţii, SAI Erste Asset Management S.A.)
Potrivit comunicatului, în următorul an, noua conducere a asociaţiei CFA România îşi propune să dezvolte seria de activităţi dedicate creşterii profesiei, prin popularizarea excelenţei profesionale a deţinătorilor certificării CFA în rândul potenţialilor candidaţi, al autorităţilor de supraveghere, dar şi al angajatorilor şi firmelor de recrutare. În acelaşi context se înscriu susţinerea înrolării în programul CFA prin oferirea de burse, organizarea de concursuri de analiză financiară cu participarea mai multor centre universitare din ţară sau premierea celor mai valoroase articole economice şi lucrări de cercetare economică şi financiară.
"Un alt obiectiv major al CFA România este sprijinirea dezvoltării pieţei financiare şi a cadrului de reglementare, printr-un dialog activ cu autorităţile de supraveghere, decidenţii politicilor economice, alte asociaţii profesionale sau patronale", se arată în comunicat.
De asemenea, asociaţia îşi doreşte să devină un "reper solid" în determinarea aşteptărilor privind evoluţia economică, prin publicarea lunară a Indicelui de Încredere Macroeconomică sau organizarea de evenimente deja consacrate, precum CFA Forecast Dinner.
Adrian Codirlaşu, CFA, preşedinte CFA România a declarat: "CFA România reuneşte peste 170 dintre cei mai bine pregătiţi specialişti români din industria financiară şi îşi propune să fie un lider în ceea ce priveşte stabilirea standardelor etice, de integritate şi a celor mai bune practici în industria financiară.
Un alt obiectiv al CFA România este sprijinirea educaţiei în domeniul financiar. Pentru aceasta, dezvoltăm parteneriate cu instituţii de învăţământ superior şi de reglementare şi acordăm burse pentru susţinerea examenelor CFA".
Dorin Alex Badea, CFA, vicepreşedinte CFA România a precizat: "Transformările industriei financiare din ultimii ani au izvorât primordial din necesitatea asumării principiilor de etică profesională, de responsabilitate, de transparenţă, de comunicare deschisă şi onestă de către instituţiile financiare. Un lucru mai puţin cunoscut este că membrii CFA România, la fel ca deţinătorii titlului CFA din toată lumea, semnează o "Declaraţie privind Conduita Profesională", adeziune ce aminteşte de jurământul hipocratic al profesiei medicale. În aceste condiţii, responsabilitatea noastră ca membri ai acestei comunităţi profesionale globale capătă o semnificaţie aparte în dezvoltarea standardelor de echitate, etică şi profesionalism ale industriei financiare româneşti.
Ne dorim să interacţionăm în continuare tot mai mult cu comunitatea internaţională, autorităţile de reglementare, instituţiile publice, sectorul academic şi participanţii în pieţele financiare (furnizori şi clienţi) pentru a contribui în spiritul valorilor noastre la dezvoltarea sistemului financiar local şi a economiei reale"
CFA România este asociaţia profesioniştilor în învestiţii din România, calificare administrată de CFA Institute (USA).
În prezent, CFA Romania are peste 170 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii bancare, firme de asigurări, societăţi de servicii de investiţii financiare, de asset management, fonduri de pensii sau firme de consultanţă.