Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a înregistrat, în luna octombrie a acestui an, valoarea de 65,3 puncte, în creştere cu 12 puncte faţă de luna anterioară, majorarea datorându-se ambelor sale componente, potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, trimis Redacţiei.
Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 82,9, maxim istorc, valoare în creştere cu 15,9 puncte, iar indicatorul anticipaţiilor s-a majorat cu 10,2 puncte, până la valoarea de 56,6 puncte.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni şi cel de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.5000 (valori similare cu cele înregistrate în exerciţiul anterior), precizează CFA România.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2017/noiembrie 2016) a înregistrat o valoare mediană de 2,00% (valoare în creştere cu 0,80% faţă de exerciţiul anterior).
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, a fost lansat de către asociaţie în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipatiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în ţara noastră pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la:
- Condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii;
- Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din ţara noastră, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). CFA România este una dintre cele 144 de societăţi membre ale CFA Institute, asociaţia având misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate.
În prezent, CFA România are peste 180 de membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul din cele trei nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.
Membrii CFA România lucrează pentru instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă, etc.