Chevron îşi atrage proteste şi acolo unde nu prospectează

A.O.
Companii #Industrie Extractivă / 19 februarie 2014

Protestatari contra gazelor de şist în judeţul Neamţ vor să meargă duminică în faţa primăriei Rădeni

Localnicii din Pungeşti vor să protesteze zilnic până la demiterea primarului localităţii

Peste 100 de săteni au ieşit astăzi pe străzile localiţăţii Rădeni, într-o încercare de a bloca accesul utilajelor firmei Prospecţiuni SA care urmează să efectueze cercetări în zonă pentru Romgaz, sătenii crezând că în spatele explorărilor ar fi de fapt compania americană Chevron. De câteva zile, firma Prospectiuni SA a început lucrări de exploarare a gazelor de şist, la comanda Romgaz, în comunele nemţene Războieni şi Tupilati, ceea ce i-a nemultumit pe săteni, care au fost chemaţi şi la o dezbatere publică pe aceasta temă.  Ca urmare a acestor acţiuni, sătenii din Rădeni, au blocat marţi drumul care leagă satele Păstrăveni de Rădeni pe unde se deplasau echipele firmei Prospecţiuni SA. În zonă au fost mobilizaţi poliţişti şi jandarmi care au intervenit pentru a debloca drumul şi au dat circa 20 de amenzi contravenţionale deoarece protestul acestor nu era autorizat, potrivit lui Vlad Angheluţă, subprefectul judeţului Neamţ. Acest lucru se pare că nu i-a oprit pe săteni să continue şi azi protestele, nemulţumiţi din cauza faptului că nimeni nu a discutat cu ei despre lucrările de explorarea ce urmează să fie demarate în zonă. Aceştia intenţionază să organizeze o acţiune de protest şi duminică la sediul Primăriei din Rădeni, după cum susţine unul dintre protestatari. Speriaţi de scandalul de la Pungeşti, cu gazele de şist, aceştia susţin că firma e trimisă de fapt de Chevron, cu scopul de a otrăvi apa din subsol.

În acelaşi timp, oamenii din localitatea vasluiană Pungeşti au decis să protesteze zilnic în faţa prefecturii, nemulţumiţi că autorităţile nu au aprobat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului şi pentru interzicerea explorării gazelor de şist. Deşi Prefectura a respins organizarea acestui referendum, reprezentanţii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui şi cei ai Corpului de Control al Prefecturii au început să efectueze cercetări pentru a stabili cum a intrat în posesia terenului concesionat firmei americane Chevron, primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă. Organele de anchetă suspectează că ar fi vorba despre un schimb de terenuri între comunele Pungeşti şi Ivăneşti, care nu a mai ajuns în atenţia Comisiei Judeţene de Fond Funciar. "Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată", a declarat, surselor de presă, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Mihaela Ştraub. Mai mulţi cetăţeni din comuna vasluiană Pungeşti au depus, în noimebrie, la DNA, o plângere împotriva primarului Mircia Vlasă, în care îl acuză că ar fi intrat ilegal în posesia unui teren situat pe teritoriul comunei, după ce ar fi aflat că Chevron intenţionează să amplaseze sonde de explorare a gazelor de şist pe respectiva suprafaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E hilar ca nu l-au demis pe nea primar din pungesti dar totusi il urmaresc penal, ceva de genu hai sa ne facem ca facem ceva ca sa le inchidem gura......

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb