La şase luni după ce a invadat Ucraina, Rusia este blocată într-un război de uzură pe care nu l-a anticipat, dar are succes pe alt front - economia sa dependentă de petrol se află într-o recesiune profundă, însă se dovedeşte mult mai rezistentă decât se aştepta, potrivit unei analize CNN.
"Conduc prin Moscova şi văd aceleaşi ambuteiaje ca înainte", spune Andrei Nechaev, ex-ministrul Economiei din Rusia la începutul anilor 1990.
Faptul că India şi China cumpără petrol rusesc ieftin a ajutat Moscova, dar Nechaev şi alţi analişti spun că economia Rusiei a început să scadă şi se va confrunta, probabil, cu o perioadă prelungită de stagnare, ca urmare a sancţiunilor occidentale.
La suprafaţă, nu s-au schimbat multe, doar câteva vitrine goale care găzduiau cândva mărci occidentale au părăsit ţara. McDonalds se numeşte acum "Vkusno i tochka", iar cafenelele Starbucks se redeschid treptat sub brandul "Stars Coffee".
Exodul afacerilor occidentale şi valurile de sancţiuni occidentale care vizează exporturile vitale de energie ale Rusiei şi sistemul său financiar au un impact, dar nu atât de mare pe cât se aşteptau mulţi analişti. Nechaev, care a condus Ministerul Economiei în unele dintre cele mai tulburi vremuri economice ale Rusiei şi a ajutat la tranziţia acesteia către o economie de piaţă, este de părere că situaţia se datorează parţial băncii centrale.
Rubla s-a prăbuşit la un nivel record în raport cu dolarul american la începutul acestui an, în urma invaziei Ucrainei, deoarece Occidentul a îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de valută ale Rusiei, de 600 de miliarde de dolari. Dar moneda Rusiei şi-a revenit de atunci, ajungând la cel mai puternic nivel de după 2018 faţă de dolarul american.
Această evoluţie este în mare parte rezultatul controalelor agresive ale capitalului şi al majorărilor dobânzilor, din primăvară, multe dintre măsurile luate fiind acum inversate, notează CNN. Adică, ratele dobânzilor sunt acum mai mici decât înainte de război, iar banca centrală consideră că inflaţia, care a atins un vârf de aproape 18% în aprilie, încetineşte şi va fi între 12% şi 15% pentru întregul an.
Banca centrală şi-a revizuit, de asemenea, previziunile privind PIB-ul pentru anul curent, iar acum se aşteaptă ca acesta să scadă cu 4% până la 6%. În aprilie, prognoza era o contracţie de 8% până la 10%. Fondul Monetar Internaţional prezice acum o scădere de 6% a economiei Rusiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 12:59)
Baietii occidentali marxisti au crezut ca daca impun Rusiei sanctiuni de-a valma, isi retrag afacerile din aceasta tara(de parca n-ar exista si afaceri neoccidentale care abia asteapta sa le ia locul) si pun poprire pe activele si valuta Rusiei din strainatate(asta se numeste terorism economic international), Economia acesteia se va duce direct in cap, iar rusii vor iesi cu milioanele in piete publice ca sa-i faca de petrecanie lui Putin si apropiatilor lui! Nu doar ca baietii marxisti s-au inselat amarnic, dar la iarna, situatia gandita de ei in Rusia, va exact ca in oglinda, doar ca in tarile lor, iar elitele de-acolo vor avea de infruntat o ”noapte a cutitelor lungi” din partea propriilor lor populatii!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 13:26)
Un rezumat CORECT ȘI REALIST
a situatiei
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 28.08.2022, 14:38)
Economia sovietică este deja pe butuci. Se dau rusnacii pe străzi cu materialul de acasă, exact că în Venezuela.
Miliția și fesebeul merg încă bine, bat zi lumină prin Mongolia de Nord. Armia nu merge așa bine, țărănușii din Daghestan s-au stins deja.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 15:05)
Nu mai plange tu de grija rusilor! Iti garantez ca la iarna o sa cersesti la colt de strada pt un codru de paine si o sa ingheti de frig in Colonia Romanica!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de antonim în data de 28.08.2022, 15:26)
Pui pariu, tiraspoleze? Pe ce anume, că n-ai nimic ?!? :)
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 15:39)
Dupa exprimare, pari a fi din etnia conlocuitoare!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de antonim în data de 28.08.2022, 15:44)
După cum pui problema, sigur razi toți banii pe băutură în prima zi de pensie.
Restul zilelor trec mai ușor visând la armata eliberatoare care va aduce pufoaică gratis.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 00:13)
Ai si tu macar un IQ pozitiv? Sau e unul asemenea cu cel al neanderthalienilor?
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.08.2022, 09:20)
Tu esti deja cersetor in opinii!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 14:37)
Era de așteptat ca sancționarea să funcționeze defectuos.
S-au găsit profitori de situație care au sprijinit Rusia nerespectând sancțiunile. Pentru că lor nu le pasă de valorile democrației și de faptul că mor oameni nevinovați în teritorii ocupate abuziv.
Se ajunge să iasă în evidență cine sprijină o țară teroristă.
Nu văd de ce nu intră sub sancțiuni și cei care sprijină Moscova ...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 28.08.2022, 14:47)
Sovieticii mint ca-n vremurile bune ale URSS. Statisticile sunt secrete, deci colapsul economic s-a produs pe AR citit doar de către diliul șef. Cei care au întocmit documentul au primit o legătură de pătrunjel și o pereche de ciorapi aproape noi.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.08.2022, 17:42)
Care democrație?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 28.08.2022, 18:08)
Serghei, prin Europa cuvântezi, faci dregi, mai greșești, mai ai ghinion, asta e.
În soviet te naști intelectual la Moscova și te bagă în dubă ciobanii din Daghestan. În China te apucă revolta și te mătrășeșsc unii plătiți de stat cu două boabe de orez pe lună.
Enclava maghiară mondială speră futil că Putin va genera confuzie prin lume. Din păcate pentru tine, la Tiraspol totul e clar, cum vă nașteți la fel vă duceți.
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.08.2022, 15:24)
China poate tine in buzunar economia Rusiei.
Saracia rusilor ii priveste. Saracirea occidentaloizilor ne priveste pe noi pentru ca mancam firimiturile de sub masa lor.
Industria Germaniei este un urias cu doua picioare de lut: energie ieftina rusa si forta de munca ieftina chineza.
Saracirea germanilor va duce la nazificarea acestora si la asaltul final asupra Rusiei.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ggg în data de 28.08.2022, 17:38)
doar china ???
marile puteri nu au lasat loc de buna ziua nicaieri sua fiind in capul listei.