Chiar vor să distrugă economia?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 22 ianuarie 2019

Cătălin Avramescu

Aşa se pare. Ce îndoială să mai ai atunci când vezi că Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă dată cu două zile înainte de Revelion, modifică radical taxele şi pune biruri masive pe sectorul bancar? Nici o firmă normală nu îşi poa-te face, în aceste condiţii, un plan de afaceri. Nu ştii care este dobânda, nu ai idee ce taxe plăteşti. De fapt o certitudine există - că lucrurile o iau la vale.

Vedem cu toţii ce se petrece. Dar unii încă îşi mai fac iluzii. Îşi imaginea-ză, spre exemplu, că Guvernul este doar incompetent. Drept este că au şi motive. Luaţi cazul actualului minis-tru de Finanţe, care pare să nu aibă idee despre regimul modern al impozitării.

Cred însă că la mijloc este ceva mai mult decât incompetenţă. Socialiştii au un plan de schilodire a economiei din această ţară.

Dar de ce? La prima vedere, asta pare contra-intuitiv. În fond, orice Guvern cât-de-cât raţional doreşte ca economia să meargă bine. Oamenii să fie mulţumiţi şi să nu protesteze pe străzi. Taxele să fie încasate pentru ca banii să poată fi cheltuiţi pentru mite electorale, cu care se câştigă alegerile. Sau furaţi.

Din păcate, socoteala, în această ţară este foarte diferită. Pentru a înţelege despre ce este vorba, să reluăm povestea de la sfârşitul anului 2004. În acel moment, PSD-Năstase pierdea alegerile şi intra într-o criză profundă. Ţineţi minte congresul în care a fost ales Geoană drept preşedinte al socialiştilor? Atmosfera era dezolantă. Podeaua sălii era plină de gunoaie lăsate în urmă de delegaţi. Dezertările din partid se înmulţiseră. PSD se prăbuşise sub 20 la sută şi se părea că zilele sale sunt numărate.

Apoi s-a petrecut ceva. Oamenii au început să plece din ţară. În 2002 se ridicaseră vizele pentru Uniunea Europeană. Dar mai important a fost momentul 1 Ianuarie 2007, când cetăţenii români au primit dreptul de a se stabili şi de a munci în UE. Atunci s-au des-chis larg porţile emigraţiei.

Electoratul s-a schimbat masiv. În străinătate sunt acum peste 3 milioane de români. Dintr-un total de circa 20 de milioane (îi las la o parte acum pe românii din Republica Moldova). Satele s-au depopulat. Tinerii şi oamenii calificaţi au plecat rapid. Acesta era, tradiţional, mai degrabă electoratul Dreptei.

În aceste condiţii, socialiştii au scos din nou capul. Iar asta a însemnat rescrierea din temelii a programului lor electoral. VV Ponta a fost ultimul secretar-general al Partidului care şi-a mai bătut capul să mai dea ceva palide semnale către firmele private. (Să nu uităm că PSD era, pe atunci, în alianţă cu PNL).

După ce naţional-liberalii au fost evacuaţi din schemă şi după ce puţinii "tehnocraţi" din PSD au fost neutralizaţi sau eliminaţi, foaia s-a schimbat. PSD a propus doar măsuri economice reacţionare, destinate să satisfacă grupurile de interese arondate acestui "partid", şi electoratul său captiv format din pensionari şi asistaţi social.

Toate aceste măsuri au un numitor comun. Sunt anti-economice. Economia este un sistem bazat pe reguli raţionale, de schimburi între agenţi liberi. Două caracteristici care, în ideologia "grupului Teleorman", sunt indezirabile. Ceea ce regimul Dragnea vrea să instituie este un sistem bazat nu pe reguli, ci pe bunul-plac. Nu de schimburi, ci de alocări. Nu între agenţi liberi, ci în favoarea unor grupuri închise.

Iată de ce, subit, băncile au devenit inamicul public nr. 1. Sunt străine şi fac profit. Iată de ce fondurile de pensii care administrează banii din Pilonul II au primit o lovitură în moalele capului. Treptat, aproape tot ce înseamnă firmă normală este fie taxat şi reglementat cu brutalitate, fie împins să îşi facă bagajele. Deja unele companii au anunţat că îşi închid afacerile din România sau nu mai fac investiţii.

Ce pune Guvernul în locul lor? E suficient să priviţi ce se petrece în Bucureşti, unde Primăria Capitalei a înfiinţat - în unele cazuri ilegal - companii "municipale" care taie frunză la câini.

Mai interesant este ce se petrece la nivel naţional. Bugetul este deja o ficţiune. Banii publici sunt, de multe ori, alocaţi asbolut discreţionar. La banii europeni s-a cam renunţat - sunt mai greu de furat, din câte se pare.

Scopul regimului Dragnea nu este să guverneze o economie modernă. Aceşti indivizi nici nu au idee ce este un sistem economic, şi nici nu îi interesează. Ce doresc ei este controlul asupra societăţii. Iar asta înseamnă că unele grupuri primesc favoruri de la Stat. Dar, mai ales, înseamnă că unele grupuri, firme sau indivizi sunt împinşi spre faliment.

O rudă care lucrează într-o importantă companie privată mi-a spus că zilele acestea au început controale dure. Se caută nod în papură pentru orice. Am crezut că Statul are nevoie disperată de bani. "Nu", mi-a spus omul. Judecând după modul de acţiune, regimul vrea mai degrabă să pedepsească firmele care au ridicat glasul să îl critice. De Crăciun, Jandarmeria a cumpărat de 3,4 milioane de lei pistoale-mitralieră şi lansatoare de grenade. Mesajul este limpede.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb