China Construction Bank vrea să se extindă în Europa

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 martie 2012

China Construction Bank vrea să se extindă în Europa

Gabriel Ghelmegeanu: Nu avem semnale că băncile chineze vor să investească în ţara noastră

Ioan Alexandru: Există interes din partea investitorilor chinezi pentru piaţa bancară de la noi

China Construction Bank Corp (CCB) caută să achiziţioneze o bancă privată din Europa ca parte a expansiunii globale, potrivit lui Zhu Xiaohuang, vicepreşedintele băncii, citat de Agerpres. Domnia sa a precizat că este o perioadă bună pentru achiziţionarea de active în Europa, deoarece unele bănci vor să-şi vândă diviziile de private banking, din cauza crizei datoriilor din zona euro.

Banca de stat din China este în negocieri cu câteva bănci europene pentru eventuale achiziţii, a explicat Zhu Xiaohuang, fără să precizeze detalii despre valoarea investiţiei.

Oficialul a afirmat că China Construction Bank intenţionează să deschidă cel puţin încă 600 de sucursale în China, anul acesta, în condiţiile în care banca are o reţea de 13.600 sucursale.

Despre posibilitatea ca băncile chineze să vină să investească în ţara noastră, Gabriel Ghelmegeanu, preşedintele "Camerei de Comerţ şi Industrie România China", ne-a declarat că nu există, deocamdată, semnale în acest sens. Domnia sa a adăugat că băncile chineze nu au cum să vină la noi, în condiţiile în care nu sunt companii mari din China prezente în ţara noastră.

Preşedintele "Camerei de Comerţ şi Industrie România China ne-a precizat că nu avem de vânzare active bancare autohtone, deoarece CEC Bank şi EximBank, singurele bănci locale unde acţionar majoritar este statul, nu se privatizează.

Gabriel Ghelmegeanu a adăugat că o misiune a Băncii de Dezvoltare a Chinei se află în ţara noastră cu scopul de a urmări piaţa. De asemenea, de 20 de ani se discută despre înfiinţarea unei bănci româ-no-chineze, dar nu s-a concretizat nimic, potrivit domniei sale.

În schimb, Ioan Alexandru, preşedintele "Asociaţiei Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Chinezo Română", este de altă părere. Domnia sa ne-a precizat că există interes din partea investitorilor chinezi pentru piaţa bancară de la noi, oferind ca exemplu Bank of China. Reprezentanţii acestei bănci s-au aflat în luna decembrie în ţara noastră pentru a discuta cu Mihail Vlasov, preşedintele "Camerei de Comerţ şi Industrie a României" despre o posibilă intrare pe piaţa bancară de la noi.

Cu excepţia Bank of China, Ioan Alexandru ne-a precizat că nu există semnale din partea altor bănci interesate de ţara noastră.

Surse anonime au anunţat, pe 16 ianuarie, că China Construction Bank Corp discută achiziţionarea unei bănci în Brazilia şi se află în negocieri preliminare cu două sau trei instituţii de creditare braziliene. CCB ar putea plăti aproximativ 200 milioane de dolari ca să achiziţioneze cea mai mică din cele trei bănci braziliene, în timp ce fiecare din celelalte două bănci este estimată la 600 milioane de euro potrivit surselor citate.

Companiile petroliere chineze s-au extins semnificativ în America Latină în ultimii trei ani, ca parte a eforturilor de a asigura furnizarea de energie şi de a diversifica investiţiile peste hotare, iar băncile chineze şi-au unit eforturile cu firmele petroliere investind în regiune.

China Construction Bank intenţionează să deschidă cel puţin încă 600 de sucursale în China.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb