China primeşte sprijin din Polonia şi Serbia, după îngheţarea acordului cu UE

F.A.
Internaţional / 3 iunie 2021

China primeşte sprijin din Polonia şi Serbia, după îngheţarea acordului cu UE

China şi Uniunea Europeană sunt parteneri, nu competitori, iar cooperarea va ajuta ambele părţi, i-a transmis ministrul chinez de externe Wang Yi omologului său polonez, în timp ce chinezii caută sprijin după ce un acord de investiţii cu blocul comunitar a fost suspendat, arată bloomberg.com.

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat că ţara sa consideră că un acord de investiţii China-UE este benefic pentru ambele părţi, iar cele două ar trebui să facă faţă dezacordurilor în mod corespunzător, potrivit unei declaraţii a guvernului chinez sâmbătă.

Zbigniew Rau şi miniştrii de externe din Serbia, Ungaria şi Irlanda vizitează China în perioada 29 - 31 mai, după o invitaţie a lui Wang. Rau şi serbianul Nikola Selakovic l-au întâlnit sâmbătă în oraşul Guiyang din sud-vestul Chinei, în cadrul unor întâlniri separate.

Parlamentarii europeni au aprobat cu majoritate covârşitoare o rezoluţie în această lună pentru a refuza ratificarea unui acord de investiţii cu China ca răspuns la sancţiuni împotriva membrilor blocului. China a ripostat împotriva SUA, Marii Britanii şi UE cu privire la sancţiunile legate de acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Acordul de investiţii fusese văzut ca o dovadă atât a independenţei Europei faţă de SUA, cât şi a capacităţii Chinei de a colabora cu aliaţii americani care au adoptat o abordare mai moderată, mai arată sursa citată. Atitudinile din mai multe capitale europene au devenit mai puţin favorabile faţă de China, de când pandemia de coronavirus a alimentat o serie de dispute diplomatice.

O mare parte din criticile globale aduse Chinei s-au concentrat asupra tratamentului său asupra uigurilor musulmani şi a altor minorităţi din Xinjiang. China a purtat o campanie internaţională viguroasă împotriva revendicărilor, spunând că încearcă să lupte împotriva terorismului şi să îmbunătăţească condiţiile de trai ale minorităţilor.

Polonia înţelege şi respectă drepturile şi interesele legitime ale Chinei şi ar dori să depună eforturi active pentru dezvoltarea sănătoasă a relaţiilor UE-China, a declarat Rau, conform comunicatului oficial emis de guvernul chinez. Polonia salută, de asemenea, investiţiile chineze şi nu va adopta măsuri discriminatorii împotriva companiilor sale, a spus Rau, adăugând că ţara sa este dispusă să extindă exporturile agricole către China.

Republica Populară Chineză sprijină planurile producătorilor săi de vaccin Covid-19 de a vorbi cu Serbia cu privire la producţia comună în naţiunea europeană, a declarat Wang în cadrul întâlnirii cu Selakovic. Cele două părţi au convenit să accelereze cooperarea în materie de infrastructură şi energie, inclusiv una care implică secţiunea sârbă a căii ferate Budapesta-Belgrad. Proiectul feroviar este finanţat în mare parte prin împrumuturi din China.

Cooperarea Chinei cu ţările din Europa Centrală şi de Est este axată pe economie şi comerţ şi va contribui la echilibrarea dezvoltării Europei, a spus Wang.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb