China: Sancţiunile împotriva Iranului vor înrăutăţi situaţia

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 noiembrie 2011

China şi Rusia şi-au exprimat în această săptămână opoziţia faţă de sancţiunile impuse de către puterile occidentale Iranului din cauza programului său nuclear.

Oficialii chinezi au declarat ieri că presiunea şi sancţiunile nu pot rezolva fundamental problema nucleară iraniană. "În schimb, acestea vor complica situaţia mai rău şi va adânci confruntarea pe acest subiect. China a fost întotdeauna împotriva sancţiunilor unilaterale vizavi de Iran", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Liu Weimin.

La rândul său, Rusia a respins noile sancţiuni ale occidentalilor care vizează sectorul financiar şi cel energetic din Iran ca fiind "inacceptabile" şi a avertizat că astfel de măsuri ar afecta şansele de reluare a discuţiilor cu Teheranul asupra programului său nuclear. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexander Lukashevich, a declarat: "Subliniem din nou faptul că Federaţia Rusă consideră că astfel de măsuri extrateritoriale sunt inacceptabile şi în contradicţie cu dreptul internaţional".

China cumpără o cantitate considerabilă de petrol de la Iran, devenind primul partener comercial, cu schimburi bilaterale de 30 miliarde dolari, faţă de numai 400 milioane de dolari cu 15 de ani în urmă.

Iranul răspunde Marii Britanii

Întrunit de urgenţă, Parlamentul iranian a votat ieri o lege de reducere a relaţiilor diplomatice cu Marea Britanie după noile sancţiuni occidentale de natură financiară impuse Republicii Islamice. Textul elaborat de Comitetul pentru afaceri externe prevede că Ministerul iranian de Externe reduce "într-o perioadă de două săptămâni relaţiile cu Marea Britanie la nivelul însărcinatului cu afaceri şi limitează relaţiile eco-nomice şi comerciale la minim", potrivit agenţiei de ştiri Fars.

Vorbind în Parlament, preşedintele acestei comisii, Allaeddine Boroujerdi, a cerut "ministrul de externe, Ali Akbar Salehi, să-l expulzeze pe ambasadorul britanic ţinând cont de politica ostilă a Marii Britanii faţă de Iran". În cadrul şedinţei, deputaţii au strigat "moarte Marii Britanii".

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Canada au anunţat luni noi sancţiuni de natură economică împotriva Iranului, din cauza programului său nuclear controversat.

Tot în această săptămână Londra a anunţat ruperea tuturor legăturilor dintre sectorul financiar din Marea Britanie şi băncile din Iran, în timp ce Uniunea Europeană intenţionează să îngheţe activele a aproximativ 200 de persoane şi societăţi, în contextul întăririi sancţiunilor.

Preşedintele Băncii Centrale a Iranului, Mahmoud Bahmani, a afirmat că aceste sancţiuni nu vor avea "nici un efect", deoarece "relaţiile financiare cu Marea Britanie, în special cu Banca Centrală sunt (deja) tăiate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb