Miniştrii de externe ai Rusiei şi Chinei, Serghei Lavrov şi Wang Yi, au condamnat, astăzi, sancţiunile occidentale "ilegale şi contraproductive" impuse Moscovei din cauza acţiunii sale în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, relatează Reuters, conform News.ro.
"Miniştrii au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situaţia din Ucraina. Şeful Ministerului rus de Externe şi-a informat omologul chinez în privinţa progresului operaţiunii militare speciale... şi în privinţa dinamicii procesului de negocieri cu regimul de la Kiev", a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de Reuters.
"Părţile au remarcat caracterul contraproductiv al sancţiunilor unilaterale ilegale impuse Rusiei de către Statele Unite şi sateliţii lor", se mai adaugă în comunicat.
Potrivit comunicatului, cei doi miniştri au convenit că Rusia şi China vor continua să-şi consolideze parteneriatul strategic şi să discute despre afacerile globale "cu o voce unită".
"S-a convenit să se consolideze în continuare coordonarea politicii externe şi să se extindă cooperarea pe plan bilateral şi în diferite formate multilaterale", se mai precizează în comunicat.
Wang a spus că relaţiile ruso-chineze au "rezistat testului turbulenţelor internaţionale" şi a existat o dorinţă intensificată din partea celor două ţări de a dezvolta relaţii care au "crescut în mod robust", a informat televiziunea Phoenix TV din China.
"Nu există nicio limită pentru cooperarea China-Rusia, nicio limită pentru eforturile noastre de a realiza pacea, de a proteja securitatea şi de a ne opune hegemoniei", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă la Beijing.
"Relaţiile dintre China şi Rusia sunt nealiniate, paşnice şi nu vizează nicio terţă parte", a mai spus purtătorul de cuvânt.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a purtat discuţii cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui, din estul Chinei, unde statul chinez organizează două zile de întâlniri cu privire la situaţia Afganistanului.
Rusia caută sprijin şi parteneriat din partea Chinei, deoarece devine din ce în ce mai izolată de sistemele financiare globale şi de lanţurile de aprovizionare.
Lavrov, care a declarat, luni, că relaţiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel de până acum, a vizitat China pentru discuţii găzduite de Wang, care urmau să includă reprezentanţi ai talibanilor aflaţi la guvernare în Afganistan, precum şi reprezentanţi ai Pakistanului, Iranului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului.
Afganistanul suferă o criză economică şi umanitară agravată de întreruperea ajutorului financiar ca urmare a preluării puterii de către talibani, după ce trupele SUA au părăsit Afganistanul în august, anul trecut.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 14:52)
UE a devenit un satelit al USA... no comment...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 16:39)
Pentru asta a fost inpinsa Ucraina in razboi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 16:55)
Sanctiuniule sunt "ilegale si contraproductive" in opiniile dictatorilor, insa sunt cat se poate de legale si productive actiunile militare intr-un teritoriu suveran si independent, distrugerea infrastructurii, a proprietatii individuale si colective si mai ales masacrarea oamenilor (de ambele parti, atat ucraineni cat si rusi tineri care ar fi putut sa se bucure de viata in loc sa fie trimisi la moarte pentru ambitiile desarte ale unor minti bolnave).
Dictatorii astia nu dau 2 bani pe viata (cu exceptia vietilor lor care sunt pretioase si mai presus decat orice altceva pe lumea asta). II deranjeaza mai mult sanctiunile decat distrugerea unei tari si moartea multor oameni nevinovati.
Dictaturile nasc monstrii!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2022, 17:38)
Corect. Tot ce ne convine noua e corect si justificat indiferent de costuri in vieti distruse si o tara in ruine, restul, ce nu ne convine (vezi sanctiunile) nu e corect. Sunt prea mici sanctiunile, poate nu au putut fi luate rapid, Markel a pus Europa in mâna lui Putin. Ar trebui izolata Rusia total, sa nu mai ia contact cu lumea civilizata. Sa ramana si talibanii si ceceni.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2022, 00:32)
Chiar dacă moral ai perfectă dreptate, realist nu prea înțelegi pe ce lume trăiești.
Realist vorbind, din păcate, Rusia nu poate fi izolată economic. Dacă analizezi atent, la sancțiuni au aderat doar SUA, sateliții europeni, Australia, NZ și Japonia. Exact economiile care nu cresc, țări a căror pondere în PIB-ul mondial scade de la un an la altul. Acum 20-30 de ani, reprezentau 80-85% din PIB-ul mondial. Acum, abia mai reprezintă 50%.
De partea cealaltă, țările care nu au impus sancțiuni Rusiei, sunt economiile tinere care CRESC, care au nevoie de resurse din ce în ce mai multe de hidrocarburi pe care Rusia le poate oferi, fără să le ceară să rupă legăturile cu alte țări în schimb.
Lumea se schimbă iar Occidentul, dintr-un far al lumii, devine din ce în ce mai puțin relevant.