China intenţionează să concedieze între cinci şi şase milioane de angajaţi de la companiile de stat neperformante, în următorii doi ani, în cadrul eforturilor destinate reducerii supracapacităţilor industriale şi poluării, au declarat, ieri, surse citate de Reuters, anunţă Agerpres.
Beijingul încearcă să-şi relanseze economia, care încetineşte prin eficientizarea unor sectoare industriale supradimensionate, începând cu cărbunele şi oţelul, însă concedierile reprezintă o sursă de îngrijorare pentru unele regiuni, înaintea sesiunii anuale a Parlamentului chinez, care va începe săptămâna viitoare.
Potrivit uneia dintre surse, planurile Guvernului de la Beijing de a concedia cinci milioane de angajaţi din industriile care suferă de o ofertă excedentară reprezintă cel mai amplu program de restructurare lansat în ultimele două decenii. Potrivit acestei surse, sunt vizate un număr de şapte sectoare, inclusiv cimentul, producţia sticlei şi construcţiile de nave. În schimb, producţia de echipamente pentru energia fotovoltaică va fi scutită, chiar dacă suferă de un excedent, pentru că are în continuare potenţial de creştere.
O a doua sursă a informat că numărul persoanelor concediate va fi de şase milioane. Aceasta a precizat că întreprinderile care vor fi închise vor trebui să ramburseze creditele oferite de bănci pentru a evita ca băncile de stat să acumuleze credite neperformante.
"Cu siguranţă vor fi dispute între autorităţile centrale şi cele locale", a declarat a doua sursă.
Luni, ministrul chinez al resurselor umane, Yin Weimin, a declarat că Guvernul de la Beijing estimează că va concedia 1,8 milioane angajaţi în industriile cărbunelui şi oţelului, dar nu a oferit un calendar exact când ar urma să aibă loc aceste restructurări.