"Cine investeşte astăzi în pământ arabil va fi bogat peste zece ani"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 16 decembrie 2013

"Cine investeşte astăzi în pământ arabil va fi bogat peste zece ani"

Interviu cu deputatul PDL Elena Udrea

Agricultura este un domeniu cu potenţial economic fabulos, în ţara noastră, este de părere deputatul PDL Elena Udrea, care derulează un proiect în domeniu. Domnia sa consideră că cei care investesc astăzi în pământ arabil, "vor fi printre românii bogaţi peste zece ani", mai ales în condiţiile în care se vorbeşte despre o viitoare criză alimentară.

Elena Udrea investeşte şi în turism, fiind unul dintre acţionarii de la Băile Boghiş, judeţul Sălaj. În cadrul unui interviu, deputatul PDL ne-a spus că, pentru derularea celor două investiţii, intenţionează să atragă fonduri europene şi să contracteze credite bancare.

Reporter: De unde a pornit ideea de a investi în agricultură?

Elena Udrea: Decizia mea de a investi în agricultură a venit ca urmare a unei analize relativ îndelungate. La baza sa au stat două argumente. Pe de o parte, convingerea mea fermă că agricultura este un domeniu cu potenţial economic fabulos în România. Cei care bagă bani astăzi în pământ arabil, vor fi printre românii bogaţi peste zece ani. Mai ales că toată lumea spune că următoarea criză va fi una alimentară. Deci, mă gândesc la viitorul meu financiar. Pe de altă parte, nu voi renunţa la politică. Şi vreau ca, prin această implicare în agricultură, să transmit un semnal către investitori, către cei care deţin pământ şi către români, în general, că agricultura românească se va dezvolta. Acelaşi semnal este transmis şi de preşedintele ţării (n.r. Traian Băsescu) şi, din ceea ce văd, este deja foarte bine receptat.

Astfel spus, vreau şi un câştig material, dar şi mai mult respect pentru cei care investesc în agricultura românească. Atunci când văd zeci de mii de hectare de pârloagă şi cinismul cu care unii îi atacă pe cei care dau un semnal pozitiv pentru acest domeniu, mă gândesc că nu întotdeauna lucrurile decurg normal în România lui Ponta şi Voiculescu. Eu cred că oamenii politici trebuie să aibă şi o profesie şi să câştige bani în mod onest, nu din afaceri cu statul sau din mită şi trafic de influenţă. Şi trebuie să dea şi un exemplu pozitiv societăţii prin ceea ce fac.

Reporter: Ce suprafaţă de teren aveţi şi câte hectare intenţionaţi să mai achiziţionaţi?

Elena Udrea: Am rămas la cele 80 de hectare deja antamate. Nu pentru că nu aş fi vrut să mai cumpăr teren agricol, ci pentru că, după toată povestea cu investiţia preşedintelui în agricultură, preţurile au crescut foarte mult. Deja mi se par exagerate. Ca să vă dau un exemplu, terenurile din Călăraşi au ajuns să coste şi 6.000 de euro hectarul.

Reporter: În ce zonă este situat terenul pe care-l deţineţi?

Elena Udrea: Cele 80 de hectare nu reprezintă un teren compact, comasat, de aceea este şi mai ieftin. Sunt multe terenuri foarte mici - cred că sunt peste 20 de mici achiziţii. Ele se găsesc în Călăraşi şi Dâmboviţa. Pentru că o fermă este cu atât mai rentabilă cu cât suprafaţa de pământ lucrată este mai mare, voi lua şi pământ în arendă. Desigur, de la privaţi, nu pământ de la ADS, aşa cum doar unii au reuşit să ia în România, exemplul fiind Voiculescu, ce are 2.000 de ha de teren de la stat...

Reporter: La ce valoare se ridică investiţia totală pe care o faceţi în acest proiect agricol?

Elena Udrea: Nu am făcut un calcul total deocamdată, pentru că proiectul este în derulare. Ce vă pot spune este că preţul maxim pe hectar variază, în funcţie de calitatea pământului, între 1.500 şi 3.500 de euro, deşi această sumă din urmă mi se pare cam mare, având în vedere că nu este comasat.

Reporter: Intenţionaţi să atrageţi fonduri europene şi în ce sumă?

Elena Udrea: Da, vreau să absorb fonduri europene şi aş dori să fac şi un credit, pentru că nicăieri şi nimeni nu îşi poate permite să facă agricultură doar cu banii proprii. Eu vreau să fac pomicultură. Este o mare nevoie de fructe româneşti pe piaţa internă, dar şi la export. Uniunea Europeană alocă fonduri foarte consistente pentru subvenţii în această zonă în exerciţiul bugetar 2014-2020. Dar Guvernul trebuie să fie în stare să îi sprijine pe cei care vor să facă agricultură, acordându-le diverse facilităţi: credite avantajoase, sprijin la atragerea banilor europeni etc.

Reporter: Când intenţionaţi să demaraţi proiectul?

Elena Udrea: Proiectul este demarat. Deşi, repet, nu am încheiat cu achiziţionarea de teren agricol, deja mă pregătesc să lucrez la primăvară terenul pe care îl voi avea.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui întreprins în sectorul agricol pentru ca acesta să se dezvolte într-un ritm mult mai satisfăcător?

Elena Udrea: Sunt trei aspecte absolut esenţiale: să existe politici publice corecte din partea Ministerului Agriculturii, care ar trebui să se poziţioneze mai mult în favoarea fermierilor şi mai puţin în favoarea intermediarilor şi a evazioniştilor şi să încurajeze creditarea pentru fermieri. De acest lucru trebuie să se ocupe premierul Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chiţoiu (n.r. ministru al finanţelor publice) şi Daniel Constantin (n.r. ministrul agriculturii). De asemenea, condiţiile puse acum de bănci trebuie schimbate - creditele sunt prohibitive. Eu nu aş fi putut lua creditul Ioanei Băsescu. Trebuie să se investească mai mult în infrastructură - de la sistemul naţional de irigaţii la sistemul anti-grindină - să se investească în silozuri şi depozite etc.

Reporter: Derulaţi un proiect şi domeniul turismului. Vă rugăm să ne daţi mai multe detalii despre această investiţie.

Elena Udrea: Am devenit coproprietar la Băile Boghiş din judeţul Sălaj. Este o investiţie de suflet pentru mine. Pe de o parte, pentru că, în calitate de fost ministru al turismului, simt nevoia să transmit un semnal public în favoarea turismului românesc. Mereu am încurajat investiţiile în turism şi mi-am dorit mult să mă implic personal într-un astfel de proiect. Pe de altă parte, pentru că încerc să promovez turismul balnear într-o zonă superbă a României şi de care se vorbeşte mai puţin. Acum lucrez împreună cu partenera mea, o femeie inimoasă, la un plan de modernizare şi dezvoltare a staţiunii. Şi aici intenţionez să atrag fonduri europene şi să folosesc credite, pentru că potenţialul este uriaş, dar este nevoie de surse de finanţare. Apa termală, dar şi cea rece de la Boghiş au proprietăţi fantastice testate chiar personal. Tratează afecţiuni ale pielii, acneea, durerile oaselor, probleme ginecologice sau ale aparatului digestiv, ale ochilor, ale gâtului. Mi-au povestit oameni care vin acolo de ani de zile, pe care i-am întâlnit când am vizitat locul, că au fost cazuri când unele persoane au venit în cărucior şi au plecat pe picioare ori nu mai puteau vorbi şi s-au vindecat după o cură. O să invit toţi jurnaliştii pentru a vedea în ce constă investiţia şi care sunt efectele curative ale apelor de la Băile Boghiş.

"Premierul a tras frâna de mână a economiei prin împovărarea fiscală ieşită din comun"

Reporter: Ce iniţiative legislative aţi promovat în ultima perioadă?

Elena Udrea: Principala preocupare a mea şi a colegilor din PDL a fost stabilirea unui cadru fiscal-bugetar clar pentru România. Aşa se face că toţi parlamentarii partidului au susţinut o relaxare fiscală: reducerea contribuţiilor sociale cu 5% şi creşterea salariului minim pe economie la 1.000 de lei.

Pentru că m-aţi întrebat de iniţiative legislative, aş vrea să fac o precizare care mi se pare foarte importantă. Anul acesta a fost votată favorabil o singură lege propusă de Opoziţie (n.r. în domeniul publicităţii), la care ţin foarte mult pentru că este proiectul meu 100%, pe care puterea a atacat-o la Curtea Constituţională, dar mi s-a dat dreptate. Acum, au amânat din nou intrarea ei în vigoare, până în 2015, pentru că este an electoral, iar Ponta şi Antonescu doresc să-şi vadă feţele pe toate gardurile anul viitor. Am promovat mai multe legi împreună cu colegii, desigur, chiar dacă toate ne vor fi respinse de actuala majoritate, dar important de menţionat mi se pare cea care priveşte introducerea creditelor cu dobânda subvenţionată pentru lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic.

Reporter: Cum vedeţi măsurile fiscale adoptate de Guvern?

Elena Udrea: O nouă prostie marca Victor Ponta. Se pune presiune în creştere pe consum, dar şi pe sectoare cheie ale economiei naţionale. Mărirea accizei la combustibili este oarecum ca majorarea TVA în 2010, chiar dacă intensitatea este puţin mai mică: un dezastru, când vine vorba de atragerea investitorilor. Chiar dacă se va aplica, deocamdată, doar acciza la benzină, titlul de amânare provizorie a accizei la motorină îi sperie pe cei care ar fi vrut să vină în România în 2014.

Dacă Ponta anunţa că renunţă de tot la acciză şi-şi ajustează cheltuielile bugetare, România era mult mai câştigată. Aşa, din dorinţa lui de a nu se recunoaşte învins în faţa lui Traian Băsescu, are de suferit întreaga noastră economie.

Reporter: Cum apreciati modul în care evolueaze economia, în general, şi ce ar trebui să faca mediul politic pentru ca aceasta să cunoască o creştere mai accentuată?

Elena Udrea: România are un potenţial de creştere economică de peste 4% pe an, în acest moment. Este macrostabilizată economic, are un deficit foarte mic şi una dintre cele mai mici datorii publice din Europa. Mai mult, are o majoritate parlamentară stabilă care să nu dea fiori investitorilor.

Şi, totuşi, avansul economic şi încasările bugetare nu sunt la nivelul dorit. Şi asta se întâmplă pentru că premierul a tras frâna de mână a economiei prin această împovărare fiscală ieşită din comun. Avem unul dintre cele mai înalte niveluri din Europa ale impozitării muncii şi Guvernul îi descurajează prin impozite şi taxe noi pe investitorii străini. USL nu e capabil să vină cu politică fiscal-bugetară predictibilă şi de aceea nu putem profita la maxim de oportunităţile pe are le avem.

Reporter: În ce masură consideraţi că economia ţării este afectată de neînţelegerile care au loc pe scena politică?

Elena Udrea: În mod cert, semnalul extern transmis nu este favorabil. Eu prefer să văd că din România vin şi semnale pro-investitori şi că se încearcă protejarea intereselor mediului de afaceri decât să văd doar semnalul extrem de negativ al creşterii taxelor şi impozitelor. Aici nu este vorba de un scandal sau blocaj politic, ci de faptul că Traian Băsescu încearcă să apere şansa României de a se relansa economic, în timp ce Victor Ponta vrea doar să-şi plătească oamenii pentru bătăliile electorale ale lui 2014.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Stimata doamna deputat,

    o investitie este fabuloasa atunci cand cei care o realizeaza profita de lipsa de discernamant a masei majoritare. Reteta cea mai simpla si eficienta se poate descrie in cateva fraze. Un cavaler pe un cal alb ajunge intr-un colt de tara uitat de lume si propagand ideea ca a venit sa-i civilizeze ii invata cum sa faca afaceri. Vazand la un moment dat ca si alti concurenti sunt interesati organizeaza o campanie pentru a le arata cat de mic este randamentul si cat de dificil este in hatisul birocratiei locale. Stiind ca au un viitor asigurat in aceasta tara vor incerca sa obtina cat mai mult din activele acelei zone, chiar daca riscurile sunt mai mari decat outputul actual. Faptul ca actual populatia a inteles cat de valoros este terenul agricol este cea mai mare realizare.  

    Nu pot decat sa apreciez ceea ce face Elena Udrea. Orice investitie cat de minca sau mare este un punct castigat de tara in primul rand, apoi de noi. Orice ban investit la noi inseamna bani la buget, locuri d emunca, dezvolatre. Ori Udrea permanent a vorbit despre aceste lucruri. Turismul, Agricultura pot fi mana cereasca si iata ca Ponta nu vrea sa auda de asa ceva, el vrea cat mai multi asistati, saraci, pentru a putea sa-i manipuleze la vot. Oricum, felicit initiativa ministrului Udrea, sper sa fie cat mai multi politicieni curajosi ca ea si sa prefere munca onesta nu afacerile cu statul..

    1. de acord, daca banii n-ar fi obtinuti prin spaga si trafic de influenta... oricum e o gluma proasta, vine coana udrea cu mertanul de 100 k la taranoaia sa faca agricultura ha ha. Asa isi pusese si broboada in cap si statea cu babele le biserica, pana a intrat in Parlament! Apoi pa si la revedere, nici nu a mai trecut pe acolo! cine o mai crede pe toapa asta parvenita?

      Draga Anonim,

      iti fac o propunere. Ce zici sa trecem mercedesul clasa S pe numele tau, sa primesti o poza in marime naturala cu fosta proprietara. Apoi esti de acord cu parerea exprimata ?  

    Daca am mai avea inca 10 politicieni ca Elena Udrea am certitudinea ca am razbi si am scapa de mafia USL. Dar si de saracie am scapa. Ma bucur ca tot ce face este in interesul agriculturii si al tarii. Pamantul romanesc ar fi in siguranta daca ar fi cat mai multi investitori romani curajosi.

    Pretul a crescut, am auzit asta si de la cei din domeniu, din cauza lui Ponta si Antena 3, cu acele mediatizari isterice, dezinformatoare!! Parca au facut un favor strainilor care ne vor invada tara pentru a cumpara teren. Ei au bani, romanii nu prea au, iar daca au vine mafia lui Ponta si pun de tot felul de comisii. E corect? de cenu se fac acele comisii si pentru Voiculescu care a luat teren de la stat, pentru Dragnea, Oprisan, Sarbu, toti cu terenuri arabile si nu numai, luate pe nimic, cu japca??? 

    1. Pai, amice Sori, pentru cei enumerati de tine nu se pot face comisii, pentru ei exista imunitate maxima, sunt intangibili, asta e explicatia...si apoi, te poti lega te tata socru, ce naiba ?!

    Incredibila elocinta Elenei Udrea...am citit multe interviuri cu politicieni, dar 90% dintre ei au un limbaj pe care cu greu il deslusesti, nu pare a fi sincer, cuvintele lor ocolesc intrebarea, par a fi cuprinsi de o teama inexplicabila...fosta ministru, in schimb, e clara in expunere, cuvintele sale merg direct la tinta, raspunsurile sunt clare, fara echivoc, de om responsabil...acest interviu ar trebui transmis la guvern, acelor oameni numiti in interviu : va fi sigur de folos acelor ministri...important e sa dea curs celor expuse de Elena Udrea, fiindca intr-adevar investitiile in agricultura, indiferent de valoarea lor cifrica sunt binevenite si-si vor arata roadele repede !

    1. spun si eu ceva cu jumatate de glas:-) E adevarat ca aceasta declaratie e extrem de coerenta si la obiect.Daca iti mai spun ca reclama pentru Romania realizata de fosta doamna ministru din punct de vedere cromatic este identica cu noul slogan al Deutsche Börse poti sa intelegi ce mix ar putea sa iasa. Uita-te la cercul deasupra ringului bursier si vei gasi aceleasi nuante de verde si albastru. Am putea spune "Rumänien bekennt farbe" ,adica plastic tradus nu vrem sa ne prefacem, sa fim altceva decat ceea ce suntem....Bineinteles doar in masura in care nu ne este rusine de propria tara si natie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb