Cipru a ridicat toate restricţiile asupra mişcărilor interne de capital

Internaţional / 31 mai 2014

Cipru a ridicat toate restricţiile asupra mişcărilor interne de capital

Cipru a ridicat ieri ultima restricţie impusă mişcărilor de capital pe teritoriul naţional, permiţându-le, astfel, cetăţenilor să deschidă noi conturi bancare, informează AFP.

În martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro: restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul măsurii a fost evitarea aglomeraţiilor la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea celei mai mari bănci a ţării (Bank of Cyprus), iar cea de-a doua mare bancă din ţară (Marfin Bank) a fost închisă. Printre aceste restricţii, s-a numărat şi cea impusă cetăţenilor, care nu mai aveau voie să retragă de la bancomate mai mult de 300 de euro pe zi, iar în cazul companiilor limita zilnică a fost de 500 de euro. Treptat, însă, aceste restricţii au fost ridicate, ultima rămasă în vigoare fiind imposibilitatea de a deschide noi conturi bancare.

Ministerul de Finanţe de la Nicosia a anunţat ieri că deschiderea de noi conturi bancare este din nou permisă, mulţumită restabilirii încrederii în sistemul bancar, ca urmare a performanţelor peste aşteptări ale economiei, precum şi a disciplinei guvernului în aplicarea programului de reforme promis în schimbul ajutorului internaţional.

Totuşi, au rămas în vigoare unele restricţii legate de mişcările de capital peste hotare. În prezent, de exemplu, cetăţenii ciprioţi nu pot să plece în străinătate cu mai mult de 3 mii de euro. Autorităţile cipriote speră să poată ridica şi aceste restricţii până la sfârşitul anului.

După lungi negocieri, la finele lunii martie 2013, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Centrale Europene (BCE) au acceptat să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului financiar.

Astfel, Cipru a devenit a cincea ţară dintre cele 17 ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Numai bine , pentru parcarea restului de capital care mai hoinareste bezmetic prin Romania . Basca politica BNR , care prin intarzierea platilor de la extern , cu saptamanile , determina firmele sa tina banii afara . A socotit cineva cate miliarde de euro pierde Romania din cauza acestei politici proaste , facute doar pentru gloria guvernatorului si confortul salariatilor BNR ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb