Ciprul a anunţat astăzi că are nevoie de solidaritate din partea altor state membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea fluxului de migranţi, iar începutul ar putea fi preluarea unora din rezidenţii din taberele supraaglomerate, transmite dpa, citată de Agerpres.
Numai în octombrie şi noiembrie, în Cipru au ajuns 4000 de migranţi din totalul de 12.000 înregistrat de la începutul anului, a declarat ministrul de interne Nicos Nouris pentru radioul de stat.
Majoritatea migranţilor trec în partea de sud a insulei - Republica Cipru, membră a UE - din aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.
Ciprul a primit în 2020 cel mai mare număr de cereri de azil, raportat la populaţie, dintre toate ţările europene, arată statisticile UE.
Nouris a afirmat că există bande organizate de traficanţi de persoane care cer 300 până la 500 de euro pentru fiecare azilant trecut peste Linia Verde demilitarizată care împarte insula. De-a lungul unei părţi a liniei a fost construit un gard de 11 km, cu sârmă ghimpată, în partea de vest a capitalei Nicosia; oraşul este şi el împărţit între sudul cu populaţie majoritar greacă şi nordul dominat de turci.
Ministrul a cerut altor state europene să primească migranţi şi a reamintit că "papa Francisc a arătat UE ce înseamnă solidaritatea, în timpul vizitei sale recente în Cipru". Ulterior evenimentului de la începutul lui decembrie, Vaticanul a preluat circa 50 de migranţi din taberele de înregistrare.