Circa un milion de gospodării din România nu sunt conectate la cablu TV

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 iulie 2009

În România există 523 de furnizori/operatori de cablu, aceştia furnizând servicii unui număr de 5,65 milioane de abonaţi.

În România există 523 de furnizori/operatori de cablu, aceştia furnizând servicii unui număr de 5,65 milioane de abonaţi.

Aproape un milion de gospodării din România (circa 23%) nu sunt conectate la servicii de televiziune prin cablu, a declarat, ieri, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în cadrul unui seminar pe tema televiziunii digitale, citat de Agerpres. "Statistica existentă la ora actuală ne arată faptul că 23% din populaţia României nu este conectată la servicii de retransmisie TV, în timp ce alte cinci milioane de persoane nu cumpără servicii de retransmisie TV", a precizat Marinescu.

Şeful ANCOM a adăugat că angajamentul pe care România l-a semnat cu Uniunea Europeană în materie de televiziune digitală va avea data-limită de 1 ianuarie 2012, însă un prim termen este 1 august 2009, şi reprezintă momentul până la care autorităţile de la Bucureşti trebuie să implementeze textul de lege care să reglementeze trecerea la transmisia digitală terestră.

"Ordonanţa nr.181 din noiembrie 2008, care modifică Legea Audiovizualului din 2002, se află, în prezent, la Parlament. Imediat ce aceasta va fi votată, va demara tranziţia de trecere de la sistemul analogic la cel digital. Pentru început, vor fi scoase la licitaţie două multiplexe naţionale pentru a se concretiza acest lucru, urmând ca, până la 1 ianuarie 2012, să mai fie oferite încă patru astfel de multiplexe. ANCOM estimează că peste 95% din populaţia României va beneficia de televiziune digitală, în ianuarie 2012", a subliniat preşedintele ANCOM.

Afirmaţia oficialului a fost, însă, demontată de reprezentanţii televiziunilor prezenţi la dezbaterile organizate de către nou-înfiinţata Asociaţie pentru Comunicaţii Digitale (ACD). Ei consideră că derularea unui astfel de proiect privind digitalizarea la nivel naţional implică nişte costuri mult peste posibilităţile financiare ale instituţiilor media pe care le reprezintă.

"Sunt curios să ştiu cine va plăti toa­tă această implementare şi nevoia de acoperire naţională a televiziunii digitale chiar şi la nivelul celor 23% din populaţia săracă de care se amintea mai devreme", a declarat reprezentantul unui post de televiziune. În replică, Marius Fecioru, secretar de stat în cadrul Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCSI) a menţionat că, la un moment dat, vor exista subvenţii de stat acordate celor care nu-şi pot permite un abonament TV. "Sunt convins că piaţa şi operatorii vor avea soluţii pentru implementarea digitalizării. Există soluţii bazate pe legislaţia europeană, iar cei 23% din pătura săracă pot primi receptorul digital gratuit ca ajutor de stat", a explicat Fecioru. Întrebat de unde vor fi alocaţi banii necesari pentru subvenţionarea celor aproape un milion de gospodării, reprezentantul MCSI a spus că din fondul de rezervă al Guvernului, însă a evitat să vorbească despre o sumă exactă.

Petre Dincă, consilier în cadrul Direcţiei Juridice a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), nu crede că televiziunea digitală va putea fi gratuită în Româ­nia, întrucât "sistemul trebuie să trăiască din ceva".

La data de 1 august 2009, România trebuie să aibă implementată legea care să reglementeze tranziţia de la televiziunea în sistem analog la cea de tip digital. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea deschide procedura de infrigement la adresa Bucureştiului, în primă etapă fijnd vorba de transmiterea unei scrisori de atenţionare autorităţilor române.

În prezent, OUG 181/25.11.2008 a trecut de Senat cu unanimitate de voturi, urmând să ajungă în plenul Parlamentului pentru a primi girul final. Procedura finală de vot va avea loc, cel mai probabil, după data de 1 august, întrucât parlamentarii sunt, deocamdată, în vacanţă. Potrivit celor mai recente date statistice ale ANCOM, în România există 523 de furnizori/operatori de cablu, aceştia furnizând servicii unui număr de 5,65 milioane de abonaţi. Totodată, rata de acoperire a televiziunii prin cablu, la nivelul gospodăriilor, este de 77,1%. La nivel european, mai multe state au renunţat complet la transmisia analogică: Olanda, Norvegia, Finlanda, Suedia, Elveţia şi Germania. Cu toate acestea, Suedia a avut probleme ulterioare cu Uniunea Europeană, deoarece desemnase un singur operator care se ocupa de multiplexele de transmisie, acesta fiind controlat, exclusiv de stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb