CIS: România poate fi atractivă pentru investitori, sunt premise de creştere consistentă a PIB

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2011

România poate fi o destinaţie atractivă din punct de vedere al inves-tiţiilor străine, existând premisele pentru o creştere consistentă a PIB, iar rezolvarea problemelor legate de infrastructură şi de privatizarea companiilor ar contribui la evoluţia pozitivă a economiei, cred investitorii.

"În ultimii doi ani, România a urmat acelaşi trend, de scădere, ca şi zona Europei Centrale şi de Est (în ceea ce priveşte investiţiile, n.r.). Remarcăm că cel puţin în primul trimes-tru tendinţa de scădere se menţine, dar suntem optimişti vizavi de perspectivele României de a se menţine în atenţia investitorilor. Avem încredere că România va reuşi să reintre pe trendul de creştere economică, fapt important pentru investitori", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Doina Ciomag, citată de Mediafax. În opinia sa, alt lucru care dă încredere investitorilor este stabilizarea fiscală, urmare a acordurilor cu FMI şi UE.

"Acestea dau încredere investitorilor că se întâmplă lucruri bune în mediul de afaceri. De asemenea, amendarea legislaţiei muncii este un element important în calculele investitorilor", a adăugat Ciomag.

Pentru a avea o creştere economică susţinută, CIS a făcut o serie de recomandări autorităţilor, printre care rezolvarea problemelor legate de infrastructură, agricultură, piaţa de capital şi companiile de stat.

"Credem că România va reuşi în 2011-2012 să aibă o creştere economică consistentă, astfel ca estimările de 1,5-2% să fie depăşite de performanţele economiei", a mai spus reprezentantul CIS.

La rândul său, Sorin Vasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), a arătat că în continuare cota unică este un element de atragere a investitorilor, alături de scăderea plafonului de acordare a ajutoarelor de stat de la 30 milioane de euro, respectiv 100 milioane euro, la 5 milioane euro.

"Avem nevoie în continuare de crearea de parcuri industriale, aceasta fiind datoria autorităţilor, avem nevoie de infrastructură, care să permită investitorilor să-şi plaseze afacerile în România şi să le faciliteze exportul", a explicat Vasilescu.

BNR a raportat pentru anul trecut investiţii străine directe de 2,596 miliarde euro, în scădere cu 25,57% faţă cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,488 miliarde euro. Pentru acest an, autorităţile estimează investiţii de 3,5-4 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb