"Citigroup" Australia, acţionată în judecată pentru manipulare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 aprilie 2006

Filiala din Australia a gigantului financiar american "Citigroup" Inc. a fost acţionată în judecată de autoritatea de reglementare australiană din domeniul valorilor mobiliare, pe motiv că a manipulat piaţa acţiunilor în baza unor informaţii confidenţiale pe care le deţinea. Mai precis, filiala australiană a "Citigroup", folosindu-se de faptul că oferea consultan-ţă companiei "Toll Holdings" Ltd. pentru preluarea "Patrick" Corp., printr-o ofertă ostilă de 4,6 miliarde de dolari australieni (3,3 miliarde de dolari), a efectuat tranzacţii pe piaţă în defavoarea clientului său.

La data de 19 august 2005 (ultima zi lucrătoare înainte ca "Toll" să-şi anunţe oferta), acţiunile "Patrick", cel mai mare intermediar portuar australian în domeniul cargo, au crescut cu 15%, pe fondul speculaţiilor privind lansarea propunerii de preluare. În ziua respectivă, au fost tranzacţionate peste 20 de milioane de acţiuni "Patrick", comparativ cu o medie de 3,2 milioane în cele şase luni anterioare. Acţiunile au fost cumpărate de "JP Morgan Chase & Co" (cele mai multe transferuri), "Goldman Sachs", "Deutsche Bank", "Citigroup" şi "Macquarie Bank".

"< Citigroup > a tranzacţionat în baza informaţiilor din interior, în mod direct împotriva intereselor clientului său", a declarat Jeremy Cooper, vicepre-şe-dintele Comisiei Aus-traliene a Valorilor Mobiliare şi Investiţiilor (ASIC).

Oficialii "Citigroup" neagă acuzele aduse. "< Citigroup > este extrem de dezamăgită de aceas-tă acţiune", a declarat Judy Hitchen, purtător de cuvînt al "Citigroup", filiala australiană. În opinia sa, acuzaţiile sînt lipsite de fundament. În schimb, analiştii sînt de părere că banca americană trebuie să răspundă unor acuzaţii extrem de serioase.

Autorităţile australiene au intentat proces civil, solicitînd amendarea băncii americane, precum şi obligarea la îmbunătăţirea metodelor de păstrare a confidenţialităţii informaţiilor care pot influenţa evoluţia pieţei acţiunilor. "Citigroup" ar putea fi amendată cu pînă la un milion de dolari australieni, potrivit afirmaţiilor făcute de Anne Lampe, purtător de cuvînt al ASIC.

De precizat că "Citigroup", cea mai mare bancă din lume după valoarea de piaţă, a trebuit să plătească 4,7 miliarde de dolari în ultimii doi ani ca să pună capăt proceselor intentate ca urmare a colapsului giganţilor "Enron" Corp. şi "WorldCom" Inc. În plus, grupul a fost obligat să-şi închidă divizia de private banking din Japonia, pe motiv că nu a aplicat în mod corespunzător normele privind depistarea operaţiunilor de spălare de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb