CÎŢU ÎI LANSEAZĂ O NOUĂ PROVOCARE ŞEFULUI PSD Ciolacu, invitat de ministrul Finanţelor la o întâlnire oficială cu Comisia Europeană şi agenţiile de rating

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Politică / 20 octombrie 2020

Florin Cîţu & Marcel Ciolacu

Florin Cîţu & Marcel Ciolacu

Florin Cîţu i-a lansat, ieri, o nouă invitaţie la MFP lui Marcel Ciolacu, de data aceasta ministrul Finanţelor invitându-l pe şeful PSD la o discuţie cu agenţiile de rating şi cu Comisia Europeană. Cîţu a vrut în mod clar să transmită un mesaj electoral, dar foarte posibil şi un mesaj agenţiilor de rating în condiţiile în care două dintre acestea urmează să publice în curând - în următoarele două zile de vineri - două rapoarte de ţară foarte aşteptate de investitori şi de mediul economic. Moody's va publica decizia privind ratingul de ţară al României vinerea aceasta, iar vinerea următoare va veni rândul Fitch Ratings. România se află la o treaptă distanţă de categoria "junk", adică "nerecomandat pentru investiţii.

Cîţu a declarat: "România trece printr-o perioadă dificilă, o criză economică şi o criză de sănătate. Şi cea mai mare parte din vină pentru ceea ce vedem astăzi, în România, o are PSD. Dar astăzi sunt aici pentru a trage un semnal de alarmă pentru că în perioada următoare urmează evaluări ale ratingului de ţară de la cele trei agenţii de rating: Fitch, Moody's şi Standard & Poor's. Toate trei vor prezenta aceste evaluări, evaluări (făcute) pe baza a ceea ce se întâmplă astăzi în România, cu economia României, cu măsurile pe care le ia guvernul, dar şi cu ceea ce se poate întâmpla în viitor. Anul acesta am vorbit aproape săptămânal cu agenţiile de rating, cu Comisia Europeană, cu investitori, cu partenerii noştri instituţionali şi am reuşit în condiţii foarte dificile să menţinem ratingul de ţară, să ne finanţăm, să finanţăm deficitul bugetar (câţi bani nu are România şi câţi trebuie să împrumute pentru a plăti toate cheltuielile din buget - n.r.) la costuri cât mai mici. Toate acestea le-am făcut deşi am fost sub asediul continuu din Parlamentul României cu proiecte de legi sau chiar legi aprobate care aruncau în aer finanţele publice. Am decis să ies astăzi (ieri - n.r.) pentru că, până acum, PSD a venit cu declaraţii publice în special, dar de ceva vreme - cred că de 2 saptămâni - există un document scris, care se va transforma în lege (dacă PSD câştigă alegerile), şi are foarte multe promisiuni, este aşa-numitul program de guvernare al PSD".

Florin Cîţu a spus că ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă "o crimă cu premeditare asupra stabilităţii economice".

"Defapt este un program toxic de distrugere a economiei României. Acesta este defapt numele după care ar trebui să fie cunoscut. (...) De ce spun cu premeditare şi aici trebuie să fim foarte atenţi: pentru că PSD ştie foarte bine care sunt elementele care vor duce imediat la o reducere a ratingului de ţară şi implicit la creşterea sărăciei, dobânzi mai mari, inflaţie, şomaj etc. Ştie foarte bine pentru că anul trecut, şi am aici corespondenţa între PSD - care era la guvernare anul trecut - şi agenţiile de rating şi în această corespondenţă se răspunde la fiecare punct de îngrijorare al agenţiilor de rating, care sunt aceleaşi şi anul acesta. Şi PSD le promitea agenţiilor de rating că există în proiectele de legi care creşteau cheltuielile neproductive, cheltuielile sociale, există elemente care le-ar fi permis să schimbe evoluţia acestor cheltuieli. Promiteau, bineînţeles, reduceri, tăieri de cheltuieli (bugetare). Deci cei de la PSD ştiu foarte bine care sunt elementele cheie care vor duce la o reducere a ratingului de ţară. De aceea spun că este o crimă cu premeditare ceea ce face PSD. Domnule Ciolacu, stop! Este momentul să vă opriţi! Lucrurile sunt foarte importante în acest moment şi nu mai este momentul să ne jucăm. Este momentul să facem diferenţa între oamenii politici şi oamenii de stat. Urmează, aşa cum am spus, discuţii foarte dure cu agenţiile de rating şi Comisia Europeană. Aşa că am luat o decizie care poate să fie surprinzătoare, dar eu sper să o ascultaţi cu atenţie şi să-i daţi curs. Vă invit să participaţi, alături de mine, la aceste discuţii cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, comisarul pentru economie şi cu agenţiile de rating. Acolo veţi prezenta planurile dumneavoastră, vom prezenta planurile noastre, şi veţi afla la prima mână ce implicaţii au pentru ratingul de ţară, ce implicaţii au pentru fondurile europene. Veţi vedea la prima mână că ceea ce propuneţi dumneavoastră duce la reducerea ratingului de ţară şi duce la pierderea de fonduri europene. Şi ca să fie totul transparent şi onest, vă spun de pe acum (că) vom înregistra aceste discuţii iar românii vor alege în consecinţă. Dar dacă nu veţi da curs acestei invitaţii şi aţi mai refuzat o (altă) invitaţie onestă din partea mea, vin cu o altă propunere: vă solicit imperios un exerciţiu democratic. Eu, senatorul Florin Cîţu, dumneavoastră, deputatul Marcel Ciolacu, renunţăm fiecare la imunitatea pentru declaraţiile politice, publice, referitoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde, penal, cine minte", a afirmat Cîţu.

Programul de guvernare al PSD pe perioada 2021-2024, prezentat acum două săptămâni, propune, printre câteva, majorări de pensii, reducerea impozitului pentru salariile sub 6.000 de lei, realizarea unui fond strategic de investiţii sau introducerea contractelor de performanţă în instituţiile statului. Programul de guvernare al PSD prevde creşterea pensiilor cu 32% până în 2024 şi a salariului minim cu 57%.

De notat totuşi aici că mare parte din programul de guvernare al PSD a fost păstrat şi implementat de PNL, aici fiind incluse majorările de salarii (inclusiv cel minim) bugetare şi de pensii (în contextul electoral), dar şi continuarea programului Start-Up Nation de exemplu. PNL s-a axat totuşi mai mult pe investiţii la nivel declarativ, în documentele sale programatice, însă mare parte din măsurile luate de PNL înainte de criza Covid-19 sunt măsuri din programul de guvernare al PSD.

Mai trebuie menţionat că oficiali de rang senior din BNR afirmă că dacă legea pensiilor, cu majorarea de 40%, intră în vigoare, România va avea nevoie de peste 10 ani pentru a reajunge la un echilibru bugetar, adică să nu mai fie nevoită să se împrumute pentru a plăti toate facturile lunare. Suma pe care România o va fi împrumutat în acest an, la finele lui 2020, se va ridica la circa 140 de miliarde de lei, potrivit documentelor guvernamentale. O sumă consistentă vine şi din impactul crizei sanitare Covid-19, care a lovit puternic în sectorul privat şi în încasările bugetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb