City of London, îngrijorat faţă de blocarea deciziilor la Fondul Proprietatea

I.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 29 mai 2012

City of London, îngrijorat faţă de blocarea deciziilor la Fondul Proprietatea

City of London Investment Management (CoL), al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu 9,8% din acţiuni, a luat notă de faptul că la Tribunalul Bucureşti au fost deschise dosare care urmăresc să blocheze anumite decizii luate de acţionarii Fondului Proprietatea (FP), printre care plata dividendelor către acţionari, programată să înceapă la data de 29 iunie 2012. Potrivit unui comunicat de presă al CoL, "incertitudinea care a fost creată pentru acţionarii FP de aceste litigii este extrem de neobişnuită. CoL investeşte pe pieţele emergente globale de peste 20 de ani şi, împreună cu alţi investitori străini, înţelege importanţa unui cadru legislativ robust care să protejeze interesele investitorilor. Deciziile contestate au primit aprobarea covârşitoare a acţionarilor FP, cei care deţin această companie, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 25 aprilie 2012. De aceea, CoL reiterează sprijinul total pentru Franklin Templeton ca Manager al Fondului şi pentru apărarea sa solidă împotriva acestor acţiuni. CoL mai confirmă faptul că va lua în considerare toate măsurile disponibile pentru protejarea intereselor clienţilor săi. CoL consideră că orice întârziere a plăţii dividendelor şi a abilităţii FP de a-şi răs-cumpăra propriile acţiuni poate fi dăunătoare pentru interesele acţionarilor FP".

Prin acest comunicat, CoL anunţă că îl sprijină pe administratorul Fondului, Franklin Templeton, în procesul intentat de avocatul Ioana Sfîrăială, care încearcă să blocheze distribuirea dividendelor. Deşi Ioana Sfîrăială spune că nu a contestat la Registrul Comerţului înregistrarea deciziei AGA de la Fond privind distribuirea de dividende, FP îşi menţine poziţia că aceasta în-cearcă să blocheze plata dividendelor, întrucât nu şi-a retras cererea în instanţă.

Administratorul Fondului Proprietatea a menţionat, potrivit Mediafax, că în data de 2 mai Sfîrăială a înregistrat o cerere de intervenţie la Registrul Comerţului prin care solicita să nu fie înregistrate patru hotărâri AGA din 25 aprilie. Deciziile acţionarilor vizau distribuirea de dividende, aprobarea rezultatelor financiare din 2011 şi ratificarea şi adoptarea unor decizii AGA din septembrie 2010, prin care s-a schimbat sistemul de conducere al Fondului şi a compania Franklin Templeton a fost numită administrator unic.

"Este cunoscut public faptul că acţionarii au aprobat data de 29 iunie 2012 ca dată de începere a plăţii dividendelor, dar fără înregistrarea la Registrul Comerţului a acestei hotărâri, decizia nu poate fi pusă în aplicare şi, din acest motiv, data nu poate fi respectată", au mai spus reprezentanţii Franklin Templeton.

Fondul Proprietatea a anunţat încă din data de 10 mai că Ioana Sfîrăială a iniţiat mai multe litigii pentru a bloca înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor Fondului din 25 aprilie, inclusiv distribuirea de dividende.

Potrivit unor rapoarte ulterioare datei de 10 mai transmise de FP, hotărârea AGA pentru distribuirea dividendelor este contestată în dosarul 15963/3/2012.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la 25 aprilie distribuirea unor dividende de 507,6 milioa-ne lei (aproape 113,8 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut, de 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro). Valoarea brută a dividendului este de 0,03854 lei/acţiune, în creştere cu 21% faţă de nivelul de anul trecut, de 0,03141 lei/acţiune.

Sfîrăială a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului.

Ea nu a contestat, însă, şi AGA din aprilie 2011, când s-a aprobat distribuirea de dividende din profitul din 2010.

La 14 mai, investitorii instituţionali străini deţineau 47,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregistrate în România aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice români deţineau 30,53%, iar persoanele fizice străine aveau 8,03% din acţiuni.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni. Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.

City of London Investment Management este un grup de investiţii, specializat în investiţiile în fonduri pe pieţele emergente încă din 1991. CoL gestionează investiţii de aproximativ 5 miliarde USD în numele clienţilor săi ce includ instituţii de investiţii reputate din toată lumea, majoritatea cu sediul in Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Filosofia sa investiţională are la bază investiţiile în active ce oferă atât perspective de creştere atractive, cât si valoare semnificativă. CoL reprezintă principala subsidiară a City of London Investment Group PLC, companie listată la Bursa din Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb