Premierul britanic Theresa May a spus luni că vrea ca serviciile financiare să facă parte din parteneriatul economic cu Uniunea Europeană, pe care le-a inclus în acordurile comerciale convenite cu alte state, dar aceste tratate nici măcar nu se apropie de ceea ce vrea City of London, şi anume un acord post-Brexit care să permită companiilor să desfăşoare activităţi în Marea Britanie şi UE fără să aibă nevoie de licenţe, relatează Bloomberg.
Dacă obiectivul lui May este tipul de acces pe piaţă de care beneficiază în prezent companiile britanice, nu există un model în acest sens.
Un exemplu este acordul UE cu Canada, care are un capitol întreg dedicat serviciilor financiare. Totuşi, în condiţiile în care băncile canadiene care vor să facă afaceri în UE trebuie să obţină licenţă locală de funcţionare, acordul nici măcar nu se apropie de tipul de relaţie dorit de industria financiară britanică.
Acest fapt a fost subliniat şi de negociatorul şef al UE, Michel Barnier, şi este susţinut de un raport din 2014 al Parlamentului European, care a conchis că acordurile comerciale cu Chile, Coreea de Sud şi alte ţări fac prea puţin pentru a facilita "serviciile transfrontaliere".
Pentru acoperirea acestui deficit, City of London a propus un acord "îndrăzneţ şi ambiţios" care ar putea permite companiilor din ambele jurisdicţii să desfăşoare activităţi fără să aibă nevoie de licenţe. Elementele necesare pentru a crea un astfel de cadru de reglementări, şi anume alinierea reglementărilor, supravegherea reciprocă, o dispută referitoare la mecanismul de restructurare şi multe altele, ar putea fi dificile pentru negocierile dintre Londra şi Bruxelles.