City of London susţine că nu se doreşte accesul la pieţele UE

G.B
Internaţional / 14 mai 2021

City of London susţine că nu se doreşte accesul la pieţele UE

Serviciile financiare din Marea Britanie nu vor obţine în viitorul apropiat acces la pieţele Uniunii Europene în urma Brexitului, au declarat reprezentanţi ai industriei, pe fondul sporirii tensiunilor cu Franţa, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În urma ieşi Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 decembrie 2020, serviciile financiare pe care le poate oferi City of London în blocul comunitar au fost reduse semnificativ.

Operaţiuni zilnice cu derivate de miliarde de euro şi tranzacţionarea de acţiuni au fost mutate din capitala britanică în UE şi New York şi nu există indicii că Bruxellesul ar restabili accesul Regatului Unit conform regimului de "echivalenţă".

"Nu cred că echivalenţa este în mod special o problemă şi nu cred că UE va acorda vreun tip de echivalenţă", a declarat Nick Collier, reprezentantul City of London la Bruxelles, la o întâlnire a reprezentanţilor industriei şi ai Comisiei de afaceri a Parlamentului britanic.

Acesta a explicat că blocul comunitar vrea să-şi construiască propria sa piaţă de capital.

Franţa încearcă să întârzie ratificarea unui acord în domeniul serviciilor financiare între Londra şi Bruxelles, din cauza disputelor privind drepturile de pescuit. Acordul ar ajuta la reconstruirea încrederii necesare pentru orice viitor acces pe piaţă, apreciază analiştii.

Uniunea Europeană a acordat până în iunie 2022 echivalenţa doar pentru a permite băncilor din blocul comunitar să continue operaţiuni de clearing în euro din City of London.

De când Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană, industria financiară din Londra a pierdut accesul la cea mai mare piaţă a sa, iar tranzacţionarea acţiunilor în euro s-a mutat în blocul comunitar. Acum, Bruxellesul vizează şi operaţiunile de clearing în euro, iar recent a avut întâlniri cu băncile în acest scop, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Emma Reynolds, director general la organizaţia TheCityUK, care promovează Marea Britanie ca centru financiar, susţine că UE vrea să mute locurile de muncă din City of London în ţările din blocul comunitar.

"Întrebarea este: am ajuns la cel mai scăzut nivel? Sau ne vom confrunta cu noi restricţii? Firmele membre ale organizaţiei noastre nu sunt optimiste că va fi acordată echivalenţa în viitor", a avertizat Reynolds.

Permiterea accesului bazat pe echivalenţă reprezintă cel mai bun mod pentru evitarea conflictelor în privinţa derivatelor şi a tranzacţionării acţiunilor, aprecia recent Nausicaa Delfas, director de operaţiuni internaţionale la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).

Potrivit unui document recent al Comisiei Europene, echivalenţa UE a devenit un instrument important în ultimii ani, încurajând integrarea pieţelor financiare mondiale şi cooperarea cu autorităţile ţărilor terţe. UE evaluează contextul general de politici şi în ce măsură regimurile de reglementare ale unei anumite ţări terţe conduc la aceleaşi rezultate ca propriile sale norme. O decizie de stabilire a echivalenţei, care este o măsură unilaterală a Comisiei Europene, le permite autorităţilor UE să se bazeze pe normele existente în ţările terţe şi pe supravegherea efectuată de acestea, participanţii pe piaţă din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în UE având astfel obligaţia de a respecta doar un singur set de norme.

Britanicul Jonathan Hill, fostul comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi pieţe de capital, a apreciat recent că este mai bine pentru City of London să se concentreze pentru a face Marea Britanie competitivă pe plan global în domeniul financiar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aaa

    1. Ce "aaa", ai avut vreun rendez-vous cu femeia fatala Alinutza Gorghiu ?!!? :)))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb