Curtea Supremă a Scoţiei a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Parlamentul Marii Britanii să revoce în mod unilateral decizia de a ieşi din Uniunea Europeană, conform instanţei supreme din Edinburgh.
Potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Reuters, CJUE intenţionează să se pronunţe asupra acestui caz înainte de Crăciun.
Unii deputaţi scoţieni ce reprezintă circumscripţii care, la referendumul din iunie 2016, au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE, au înaintat o petiţie Curţii Supreme, urmărind să dovedească faptul că acesta are o opţiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar.
Potrivit acestora, deşi nu există vreo incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexitul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar.
Aceştia mai spun că Parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul să revoce declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE (privind ieşirea din UE), fără să ceară permisiunea celorlalte 27 state membre.
Curtea Supremă a Scoţiei a admis cererea şi, după mai puţin de două săptămâni, s-a adresat CJUE, care va da o decizie preliminară.
Amintim că, luna aceasta, prim-ministrul britanic Theresa May a făcut apel la colegii săi din Partidul Conservator să strângă rândurile şi să se unească, respectiv să susţină planul său de a părăsi Uniunea Europeană.