Claudiu Cazacu, XTB: "Sezonul unor profituri în scădere faţă de anul trecut aşteaptă concluzia de la Nvidia"

Piaţa de Capital / 23 august 2023

Claudiu Cazacu, XTB: "Sezonul unor profituri în scădere faţă de anul trecut aşteaptă concluzia de la Nvidia"

După raportările a 475 de companii americane membre ale indicelui S&P500, care indică un sezon mai slab decât anul trecut, pieţele îşi pun speranţele într-un singur jucător din domeniul tehnologiei de vârf, chiar dacă unul dintre cei mai mari la nivel global.

Indicele S&P500 al bursei americane a înregistrat scăderi de 4,3% în august. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, acest indice se confruntă cu noi provocări, chiar dacă a reuşit să menţină o creştere netă de 14,3% de la începutul anului.

Sezonul raportărilor pentru trimestrul al doilea din 2023 a adus scăderi de 7,3% ale profiturilor faţă de aceeaşi perioadă al anului trecut, pentru companiile din indicele S&P500, după ce aproximativ 95% dintre firme au publicat rezultatele.

În cazul unui set mai larg de companii, grupate în indicele Morningstar US Market, care acoperă 97% din universul bursier american, datele prezentate indică o imagine mai favorabilă. Reducerea profiturilor se situează la 4,3.

"Procentul companiilor care au surprins pozitiv în privinţa cifrei de afaceri este sub media ultimilor cinci ani. Totodată, există anumite elemente de risc. De exemplu, rezervele de cash ale consumatorilor se află într-o poziţie vulnerabilă. În estimarea Rezervei Federale din San Francisco, doar 190 de miliarde de dolari economisiţi suplimentar în anii trecuţi, sub 10% din totalul acumulat între 2020 şi 2021, mai sunt în conturile americanilor. În ritmul actual, până în septembrie, aceştia ar putea fi cheltuiţi, tocmai când dobânzile mari încep să reducă mai mult potenţialul de consum şi investiţii", precizează analistul XTB România.

Între timp, S&P s-a alăturat Moody's în reducerea calificativelor de credit pentru băncile din Statele Unite. Estimările arată că instituţiile financiare ar putea înregistra pierderi încă nedeclarate în bilanţuri de peste 550 de miliarde de dolari, ca urmare a deprecierii valorii titlurilor din cauza creşterii semnificative a ratelor dobânzilor.

Trendul de creştere e încă vizibil la titlurile de stat americane: pe 10 ani, dobânzile au ajuns marţi la 4,33%, de la 4,05% la 1 august şi 3,61% la 1 iunie. Cu nevoie de finanţare a unui deficit bugetar amplu, în condiţiile în care Fed scoate din piaţă o parte din lichiditatea creată în ultimii ani şi după avertismentul dat de Fitch prin coborârea ratingului SUA, emisiunile ample de titluri de stat ar putea menţine presiunea pe dobânzi.

Aşteptările de la Fed: menţinerea dobânzilor

La întâlnirea anuală a Rezervei Federale de la Jackson Hole, cuvintele conducătorului Rezervei Federale, Jerome Powell, vor fi urmărite cu interes ridicat de către investitori şi analişti. Discursul de vineri ar putea influenţa piaţa în două direcţii. Prima - prin semnale despre orientarea pe termen scurt: pieţele consideră puţin probabilă o nouă majorare de dobândă. A doua direcţie ar putea fi printr-un mesaj de menţinere, în lupta cu inflaţia, a dobânzilor la niveluri înalte pe un termen mai lung decât se aşteaptă investitorii, chiar spre trimestrul doi din anul viitor. Acest lucru ar putea avea efect asupra sentimentului general pe pieţe.

Ca pondere a firmelor care au reuşit creşteri de venituri şi profit, sectorul bunurilor de consum de bază a oferit cele mai bune rezultate. Acest lucru indică o presiune pe bugetul gospodăriilor, find urmat de bunurile de larg consum şi de sectorul de tehnologie şi comunicaţii. Pe partea de venituri, sectorul imobiliar a înregistrat o creştere de 6,4%, ajutat de inflaţie, şi de 8,7% în privinţa profiturilor. Bunurile de larg consum au înregistrat o creştere de aproape 34% a profiturilor, la polul opus fiind energia, cu o scădere de 51,4%. Veniturile s-au redus în tehnologie cu 0,75%, iar profiturile cu 2,3%.

Potrivit analistului XTB, pentru industria tehnologică, datele mai pot suferi unele modificări, pentru că urmează poate cel mai important raport al sezonului. Nvidia poate seta tonul de final şi ar putea influenţa chiar întreaga piaţă. Compania de un trilion de dolari capitalizare a atras interes din partea fondurilor, dar şi a publicului larg, la un nivel care rivalizează cu Tesla. Nvidia are de depăşit aşteptări ultra-înalte, după ce trimestrul trecut a spulberat estimările de profit şi pentru proiecţiile de vânzări, câştigând 24% în sesiunea de după anunţ.

Întrebarea principală este în ce măsură Nvidia a putut onora comenzile abundente dinspre firmele dornice să dezvolte propriile modele de AI, dar şi cum vede volumul vânzărilor în viitor. Traderii s-au arătat până acum foarte optimişti. De la începutul săptămânii, 21 august, titlurile au câştigat 5,7% (cu toate că marţi a fost o zi de scădere), iar preţul opţiunilor care dau dreptul la cumpărarea titlurilor este sensibil mai mare decât cel al opţiunilor de vânzare, o situaţie singulară în cadrul titlurilor majore.

"Interesul masiv, ilustrat şi de pieţele de instrumente derivate, expune cotaţiile Nvidia la mişcări ample, posibil chiar peste nivelul de 10% anticipat de traderii de opţiuni. Senzaţia unei revoluţii în inteligenţă artificială a catalizat apetitul pentru titlurile de tehnologie, ancorând bursa americană în ansamblu. Orice dezamăgire, în raport cu aşteptări foarte ridicate, ar putea avea un efect de bulgăre de zăpadă asupra tehnologiei, dar şi a bursei în ansamblu", precizează analistul XTB România.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nerelevant

    1. de ce?

    Nvda poate fi poate nu fi o raportare f buna. dar nu cred ca o companie va salva piata. pt ca:

    1. Economiile americanilor din vremea pandemiei, s-au terminat aproximativ luna asta. 

    2. Guvernul american vrea sa ia 1,8 trilioane de dolari credit PANA la sfarsitul 2023, asta fiind aproape 10% din M2 american, cca 20 trilioane usd, sau 9% din totalul dolarilor din lume cca 21 trl usd(in 5 luni!!) 

    Si vor suge aceasta lichiditate de pe piata , la randamente f bune, 4,3-5,5 % si urca.  

    3. din octombrie 2023 , dupa 3 ani de scutiri si amanari , vor incepe americanii cu studii sa plateasca iar rate la creditele de studii, in medie 400$/ persoana /luna. 

    deci economia americana, tinuta din 2008 pana acum pe super stimuli 0% dobanzi, qe forever si la care i se ia dintr-o data "aerul" faceti si voi un calcul cat de repede va creste. nu conteaza ca te numesti nvda, tesla, apple, google etc, banii vor disparea de pe piata pana la sfarsitul anului. bye bye. adica nu vor disparea la propriu, ca vin inapoi in economie, se vor plati datorii mai vechi, dobanzi, etc, si restul in buzunar la pompieri politisti si asigurari sociale etc. dar pleaca de la marii investitori din cont, si raman blocati in bonduri pt cine stie cati ani 

    ps. Romania nu sta mai bn, in caz ca mai trebuie spus cv. ieri am primit oferta sa-mi iau tricouri sau alte haine in 6 RATE:)).la noi in Romania. la americani, deja cumperi si o paine in rate :))).buy n ow pay later. de bine ce e.

    sfarsitul lumii? probabil nu. scaderi la burse? posibil da. 

    1. Touche

      Si in articol printre randuri eu cam tot asta inteleg, ca poate duce piata dar doar pe t scurt..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb