Prin "ordonanţa trenuleţ" pusă în transparenţă, din 2023 guvernul intenţionează să taxeze în mod discriminatoriu salariile românilor cu acelaşi venit brut, transmite Preşedintele Comisiei de antreprenoriat şi turism a Camerei deputaţilor, Claudiu Năsui, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Scutirea de taxe prevăzută de proiectul de ordonanţă pentru suma de 200 de lei din veniturile salariale ar urma să se aplice doar pentru persoanele care îndeplinesc două condiţii cumulativ:
1) au salariul de bază brut lunar din contractul de muncă egal cu salariul minim brut, adică 3.000 lei în 2023;
2) şi au venitul salarial brut total din acelaşi contract de muncă până în 4.000 lei.
"Guvernul PSD-PNL propune o nouă aberaţie fiscală. După supraimpozitarea muncii part-time, acum vine cu impozitarea diferenţiată la acelaşi salariu. Doi salariaţi, cu acelaşi venit salarial brut, vor putea să plătească taxe diferite şi să aibă salarii nete diferite. La fix acelaşi salariu" a declarat Claudiu Năsui, preşedintele Comisiei de antreprenoriat şi turism a Camerei deputaţilor.
Noua aberaţie fiscală are loc deoarece angajatul cu un salariu de bază de 3.000 lei, plus un alt avantaj de 100 lei, va beneficia de scutirea de taxe şi va avea un salariu net de 1.953 lei. În schimb, angajatul care are acelaşi venit salarial brut de 3.100 lei nu va mai beneficia de scutirea de taxe şi va avea un salariu net mai mic, de 1.870 lei.
Iată situaţia comparativă:
Această reglementare discriminatorie a poverii fiscale pe muncă creează incertitudine şi nelinişte atât în rândul angajatorilor, cât şi al angajaţilor.
Mai mult, reglementarea ar încuraja angajaţii la alb cu salariu între 3.001-4.000 lei să îşi reducă salariul de bază şi să primească diferenţa ca bonus pentru a beneficia de reducerea de 200 de lei. În mod similar, angajaţii la alb cu un salariu puţin peste 4.000 lei vor fi încurajaţi să îşi modifice salariul de bază la 3.000 lei şi să primească diferenţa de 999 lei prin bonusuri în afara salariului de bază, de asemenea ca să beneficieze şi ei de deducerea de 200 de lei.
România are cea mai mare povară fiscală pe muncă pentru salariile mici din Europa. Este principalul motiv pentru care suntem pe primul loc la riscul de sărăcie în muncă la nivelul UE.
Pe de altă parte, acest tip de povară fiscală încurajează munca la negru, fenomen care în România persistă la unul din cele mai ridicate nivele din Europa. Tot povara fiscală sufocantă pe munca din România a condus la apariţia fenomenului inedit de "muncă la gri", adică plata nivelului minim în mod oficial şi a unor diferenţe de bani la negru pentru a oferi un venit net mai mare în buzunarul angajaţilor.
"România poate să renască economic doar dacă face munca la alb să fie bine plătită. USR susţine reducerea poverii fiscale pe muncă uniform şi nediscriminatoriu prin scutirea de taxe a echivalentului unui salariu minim pentru toţi românii. Aceasta e propunerea este Zero Taxe pe Salariul Minim (www.zerotaxe.ro)." a declarat Claudiu Năsui.