CNN: "Rubla este la maximul ultimilor doi ani, după ce Rusia a evitat intarea în incapacitate de plată"

ANDREI IACOMI
Internaţional / 1 mai 2022

"Rubla este la maximul ultimilor doi ani, după ce Rusia a evitat intarea în incapacitate de plată"

"Moscova nu are acces la jumătate din fondurile de care dispune, după ce Occidentul a aplicat sancţiuni fără precedent asupra rezervelor sale valutare", conform publicaţiei americane

"Rusia a reuşit să creeeze o cerere artificială pentru rublă, chiar dacă economia ţării este la pământ", scrie CNN

Eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a susţine rubla continuă să dea roade, moneda Rusiei atingând, vineri, maximul ultimilor doi ani în raport cu dolarul american, conform CNN.

Evoluţia apare după ce Rusia a anunţat că a reuşit să-şi plătească creditorii cu dolari, într-un efort de a evita intrarea în incapacitate de plată.

Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat că făcut o plată de 565 milioane de dolari pentru o euro-obligaţiune ce are scadenţa în acest an, precum şi alta de 84 de milioane de dolari, pentru o altă emisiune de euro-obligaţiuni, ce va ajunge la maturitate în 2024. Ambele plăţi au fost făcute în dolari americani, conform prevederilor din contracte, potrivit Ministerului de Finanţe din Rusia, scrie CNN.

Pe 6 aprilie, Rusia declarase că efectuase plăţile pentru acele obligaţiuni în ruble, ceea ce a determinat agenţia de rating S&P să declare, trei zile mai târziu, că Rusia este în incapacitate de plată pentru datoria sa externă. Cu toate că plăţile de acum au o anumită întrâziere faţă de momentul când ar fi trebuit făcute, demersul arată efortul Moscovei de evita intrarea în incapacitate de plată, mai noteză publicaţia americană.

Obligaţiunile au o perioadă de graţie de 30 de zile, perioadă care pentru cele două emisiuni pentru care Rusia tocmai a făcut plăţile se încheie pe 4 mai.

Conform CNN, Rusia are bani pentru a-şi plăti datoriile, doar că nu are acces la jumătate din fondurile de care dispune după ce Occidentul a aplicat sancţiuni fără precedent asupra rezervelor sale valutare, în valoare totală de aproximativ 315 miliarde de dolari.

Dar, se pare că Rusia a găsit o modalitate de a plăti datorii de sute de milioane de dolari fără a-şi accesa rezervele îngheţate. Potrivit unui oficial al Trezoreriei SUA, plăţile au fost făcute din alte surse, deoarece sancţiunile asupra Rusiei nu au fost ridicate, conform Reuters.

Ştirea plăţii a propulsat rubla, care creşte de două luni, atingând un maxim în raport cu dolarul american. Vineri, un dolar echivala cu circa 68 de ruble, faţă de 135 în data de 7 martie.

În ciuda sancţiunilor, Rusia a reuşit să susţină rubla, prin măsuri precum creşterea ratelor dobânzilor, împiedicarea brokerilor ruşi să vândă titluri deţinute de străini şi cerând plata livrărilor de gaz şi petrol în ruble, printre alte acţiuni. Prin astfel de măsuri, Moscova a reuşit să creeeze o cerere artificială pentru rublă, chiar dacă economia ţării este la pământ.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Treptat, treptat, prin sanctiunile Vesticilor, dar si prin masurile financiare ale Rusiei si Chinei, dolarul american ajunge la valoarea lui naturala, aceea de hartie igenica a Lumii!

    1. Probabil acesta este motivul pentru care mujicii isi schimba rublele pentru dolari...sanctiunile i-au lasat fara hartie igienica:-)

      Probabil ca, d-aia li se si zice peiorativ, mujici, deoarece atunci cand schimba o moneda garantata in aur(rubla), pe o hartie igenica verde(dolarul), dau dovada de prostie cu carul!

      Rubla e garantata in AUR? No shit!

    rubla pe moment se mentine aparent puternica... dar pe carca subtierii rezervelor valutare interne Rusiei.

    ghiciti ce se va intampla cand Rusia va ramane fara rezerve... fapt relativ suprapus (+/- 1-2 luni) cu interzicerea UE de import petrol si gaze din Rusia (aprox Nov 2022) .....  

    ghiciti exact cat de tandari se va face rubla din acel punct incolo ?  

    1. Cu banii azi cumperi cu 40% sa fiu rezonabil mai scu.p aceleasi lucruri de anul trecut,care paradoxal le au rusii!

      Hartii mai tiparesti si se vor tipari in continuare,petrol ,gaz,cupru zn,cd,ni,pt,co nu se pot tipari,ori le ai,le extragi si le vinzi,ori vii cu banu sa le cumperi! 

      Cum sa ramana bai fara rezerve cand au excedent de cont curent de peste 60 mld dolari pe trimestru? Vor depasi 200 de mld dolari EXCEDENT in 2022. Tu intelegi ce scriu eu, ce scrie Bloomberg, Financial Times? Ca ceea ce scrii tu este o serie de tampenii, aberatii.

    Normal ca rubla e puternica daca nu lasa oamenii sa o schimbe pe dolari sau euro :)) sa vedeti cat ar fi leul daca cererea de euro sau dolari ar fi blocata

    1. Esti aberant si prost informat. Rusii pot sa schimbe in aur, chiar fara sa plateasca TVA. Tu poti asta? Nu poti. Tu te stergi la fund cu dolarii si euroii tai.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb