CNVM a aprobat un nou sistem alternativ de tranzacţionare

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2012

CNVM a aprobat un nou sistem alternativ de tranzacţionare

Muntenia Global Invest a primit, săptămâna trecută, aprobarea din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru lansarea şi administrarea unui sistem alternativ de tranzacţionare, se arată într-un buletin al Comisiei. Sistemul, intitulat "Best-X", este primul de acest fel care nu este operat de o bursă.

Pe piaţa de capital din ţara noastră există, în prezent, două sisteme alternative de tranzacţionare (ATS), operate de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv de către Sibex, ambele lansate în anul 2010.

Scopul lansării sistemul de tranzacţionare este să scurteze lanţul de intermediere, simplificând, astfel, operaţiunile, ne-a declarat Alexandru Paverman, director general şi preşedinte al Consiliului de Adminis­traţie (CA) al Muntenia Global Invest (MGI). De asemenea, compania are în vedere şi dezvoltarea propriei afaceri, a adăugat domnia sa. Sistemul este funcţional, MGI urmând să se concentreze, în perioada următoare, şi pe activitatea de promovare. Firma de brokeraj va încerca să atragă şi companii locale în sistem, ne-a precizat Alexandru Paverman. În prezent, o singură companie românească este listată pe un ATS din ţara noastră, respectiv "Prodplast Imobiliare", la Sibex.

Un segment spre care MGI se va orienta pentru atragerea pe "Best-X" este cel al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), ne-a mai declarat domnia sa.

Sistemul va permite listarea de acţiuni, obligaţiuni şi unităţi de fond atât ale unor emitenţi din ţară, cât şi a unor emitenţi din străinătate.

Sistemul va fi alcătuit din trei categorii. Prima categorie cuprinde acţiuni - instrumente financiare interne care îndeplinesc condiţiile de performanţă şi de transparenţă care le-ar face eligibile inclusiv pe o piaţă reglementată.

Emitenţii trebuie să se listeze printr-o ofertă publică de vânzare, în baza unui prospect aprobat de CNVM. De asemenea, companiile în cauză trebuie să aibă capitalul social sau valoarea activelor nete din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea de cel puţin echivalentul în lei al sumei de un milion euro şi să fi înregistrat profit în precedenţii doi ani, iar procentul acţiunilor distribuite public să fie de cel puţin 25%.

Pentru a doua categorie, nu mai este nevoie de derularea unei oferte de vânzare şi profit în ultimii doi ani, iar valoarea capitalului social sau valoarea activelor nete din ultimul exerciţiu financiar sau capitalizarea este de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro.

Pe a treia categorie pot fi listate doar acţiuni care, în prealabil, vor fi cotate pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Firmele locale care se vor lista pe "Best-X" vor trebui să transmită rapoarte de informare a investitorilor, cu privire la Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA), rezultate financiare, sau alte evenimente care pot influenţa preţul titlurilor, similar companiilor listate la BVB şi Sibex.

În cazul companiilor străine, Muntenia Global Invest urmează să publice informaţiile afişate de emitent pe piaţa principală unde acesta este listat.

Preţul acţiunilor urmează să fie stabilit într-un interval de variaţie de +/-15% faţă de cotaţia din şedinţa precedentă.

Programul de tranzacţionare va fi între orele 10:00 şi 16:35, apropiat de cel al BVB, unde trnazacţiile se încheie la 16:45 pentru majoritatea titlurilor, excepţie făcând acţiunile companiilor străine şi produsele structurate.

Regulamentul "Best-X" prevede şi posibilitatea, nu însă şi obligativitatea, derulării de oferte publice de vânzare sau de cumpărare.

La tranzacţionare vor putea participa toate firmele de brokeraj care vor încheia un contract cu Muntenia Global Invest, dar şi utilizatori independenţi care au cont deschis la Muntenia Global Invest.

Muntenia Global Invest este controlată de familia Nasui, care deţine direct peste 70% din titluri - Simion Ştefan Năsui (40,5%), Gavril Radu Năsui (26,01%) şi Georgiana Năsui (7,14%).

Firma de brokeraj a intermediat în primele şapte luni din acest an tranzacţii de 15 milioane lei şi s-a plasat pe locul 48 din 58 în topul brokerilor de la BVB.

Muntenia Global Invest a încheiat anul trecut cu o pierdere de 300.000 de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb