• Sibex vrea să fie luată în calcul la mutarea companiilor de pe Rasdaq
Investitorii solicită CNVM să clarifice câteva aspecte legate de obligaţiile emitenţilor de pe Rasdaq, în caz că aceştia vor fi transferaţi pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, reiese din sugestiile primite de Comisie pe marginea proiectului pentru desfiinţarea Rasdaq şi publicate ieri.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a primit 19 observaţii, asupra proiectului de instrucţiune privind mutarea emitenţilor de pe Rasdaq pe ATS-ul BVB, dintre care 11 au venit de la persoane fizice.
Pe lângă cele două burse locale - Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex-, au mai transmis observaţii casa de avocatură Duţescu, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, Franklin Templeton, Business Capital for Romania Opportunity Fund Cooperatief, SSIF Broker, SIF Moldova, SIF Oltenia şi Interdealer.
Majoritatea cererilor se referă la clarificarea de către Comisie a obligaţiilor de raportare pe care le vor avea emitenţii mutaţi de pe Rasdaq, a obligaţiilor privind ofertele publice de cumpărare, a regimului raportărilor persoanelor iniţiate, a obligaţiilor de raportare a litigiilor, a tranzacţiilor cu persoanele afiliate.
O propunere a fost ca acele companii care transmiteau rapoarte trimestriale către bursă să continue să facă acest lucru, chiar dacă vor fi mutate pe ATS. Mai mulţi investitori au propus completarea regle-mentărilor aferente ATS.
SIF Oltenia a transmis că prin proiectul propus nu se clarifică statutul pieţei Rasdaq: "Proiectul de instrucţiune induce opinia că piaţa Rasdaq nu este piaţă reglementată, iar obligaţiile stabilite prin acte administrative emise de CNVM anterior acesteia rămân fără efecte. Se ignoră astfel interesele inves-titorilor care au expunere pe emitenţii ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq efectuate în considerarea garanţiilor legale stabilite de lege pentru acţiuni tranzacţionate pe piaţa reglementată (obligaţii de transparenţă, raportare deţineri, vot cumulativ etc)".
SIF Oltenia mai atrage atenţia că trebuie avut în vedere că potrivit dispoziţiilor cuprinse în Regulamentul 15/2004 SIF-urile au restricţii în ceea ce priveşte ponderea în portofoliu a investiţiilor în valori mobiliare neadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată".
Franklin Templeton a solicitat renunţarea la redactarea prospectului pentru societăţile de pe Rasdaq care vor să fie admise pe piaţa reglemetată, având în vedere că sunt cunoscute investitorilor. Templeton consideră că emitenţilor mutaţi pe ATS trebuie să li se aplice obligaţiile de raportare de pe Rasdaq, iar celorlate companii de pe ATS, obligaţiile menţionate în Codul ATS.
Săptămâna trecută, comisarul CNVM Lorand Kralik ne-a declarat că obligaţiile de raportare de pe ATS sunt chiar mai stricte decât pe Rasdaq.
• Sibex cere CNVM să dea dreptul emitenţilor să aleagă pe ce piaţă doresc să fie transferaţi
Bursa de la Sibiu îi aminteşte CNVM că există şi că este o piaţă reglementată, astfel că solicită Comisiei să respecte dreptul emitenţilor de a alege, prin intermediul Adunărilor generale ale acţionarilor, pe care piaţă reglementată vor să fie mutaţi. De asemenea, Sibex solicită CNVM să îi respecte dreptul de a-şi oferi serviciile pieţei.
"Suntem convinşi că imparţialitatea şi obiectivitatea dumneavoastră nu vor permite ca piaţa să fie dedicată unui singur operator, iar emitenţii vor putea să aleagă neîngrădit una dintre cele două pieţe reglementate ale României", se arată în observaţiile transmise de Minodora Budin, director general al Depozitarului Sibex.