CNVM DESCURAJEAZĂ, DIN NOU, ABUZUL ASUPRA MINORITARILOR Majoritari, abţineţi-vă!

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 iulie 2008

Majoritari, abţineţi-vă!

Evaluator independent impus la "Automecanica" Mediaş l Acesta este al doilea caz, după "Electrosigma" Cluj Napoca

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis, în şedinţa de ieri, ca un evaluator independent să determine preţul în cadrul procedurii de retragere a acţionarilor SC "Automecanica" Mediaş, iniţiată de domnul Ştirban Nick.

CNVM şi-a demonstrat, astfel, consecvenţa, apli­când aceeaşi măsură ca şi în cazul "Electrosigma" Cluj Napoca, după ce acţionarii minoritari şi-au argumentat dubiile cu privire la echitatea preţului oferit de majoritar.

Procedura de "squeeze out" (n.r. excluderea acţionarilor minoritari din societate) la "Automecanica" Mediaş (simbol AUEC pe piaţa Rasdaq) fusese, iniţial, aprobată pe 23 iunie, de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, la preţul de 3,94 lei/acţiune, acelaşi pe care Nick Ştirban, acţionarul majoritar, l-a plătit în oferta publică de preluare.

Acţionarii minoritari, însă, s-au revoltat şi au solicitat CNVM să ceară un raport de evaluare conform standardelor europene, întocmai cum a procedat în cazul "Electrosigma" (simbol ELNA).

Minoritarii susţineau că, la oferta de preluare, au subscris, în cea mai mare parte, persoane iniţiate, membre ale Consiliului de Administraţie, deci persoane aflate sub directa influenţă a acţionarului majoritar.

Potrivit acestora, preţul din OPP corespundea aproximativ cu valoarea contabilă a acţiunii raportată în anul 2006, şi anume 3,9 lei/acţiune, însă activele societăţii (14 hectare teren, din care 5 hectare depozite şi clădiri cu statut de parc industrial, acţiuni la diverse firme, maşini şi utilaje etc.) nu erau reevaluate din anul 2002.

O scrisoare a unei asociaţii a investitorilor către CNVM arată: "Că acest preţ este departe de valoarea activelor şi capitalurilor societăţii, ne-o confirmă chiar societatea şi acţionarul majoritar care aprobă în AGA din 17.04.2008, la nici o lună de la încheierea OPP, reevaluarea unei părţi din active, şi anume a terenurilor. În urma acestei reevaluări parţiale, societatea anunţă în situaţiile financiare pe 2007, o valoare contabilă a acţiunii AUEC de 9,2 lei /acţiune. În aceste condiţii, acţionarul majoritar şi SSIF-ul intermediar nu mai pot pretinde că preţul oferit la OPP, de 3,9 lei/acţiune, poate fi considerat pentru o procedură de squeeze-out în spiritul legii 297/2004. Mai mult, modul în care se desfăşoară această delistare cu prejudicierea evidentă şi clară a acţionarilor minoritari poate fi calificat ca şi nu credem că pe piaţa de capital din România, în 2008, se mai poate întâmpla aşa ceva".

Nick Ştirban a ajuns să deţină 82,13% din "Automecanica" în martie 2007, după ce a achiziţionat deţinerea de 36,28% a "Roteline" SRL, la preţul de 0,2 lei/titlu.

Între 26 februarie şi 17 martie 2008, a derulat o ofertă publică de preluare (OPP), în urma căreia a ajuns la 96,58% din companie, 7% din capitalul social fiindu-i livrat de Arcas Viorel, iar 3,46%, de către Mihaltan Vasile.

Până la iniţierea OPP, pe piaţă nu fusese efectuată nicio tranzacţie cu acţiuni AUEC, de la începutul anului.Anul trecut, titlurile AUEC au atins preţul maxim de 5,7 lei/acţiune, cu 44,67% peste cel din OPP.

Conform legii pieţei de capital 297/2004, un acţionar care ajunge la o deţinere de peste 95% din capitalul social al emitentului are dreptul să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei publice să-i vândă acţiunile lor, la un preţ echitabil.

"Automecanica" Mediaş produce caroserii, remorci şi semiremorci şi dispune de un capital social de 11.256.412,50 lei, divizat în 4.502.565 acţiuni, cu valoare nominală de 2,5 lei.

Întrucât sunt deja două cazuri în care CNVM a impus evaluator independent la stabilirea preţului pentru excluderea acţionarilor din societate (Automecanica şi Electrosigma), pare să devină o regulă ca astfel de tentative de abuz să fie blocate, ceea ce ne-ar bucura, întrucât ziarul BURSA a contribuit, semnalându-le.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. DACA CONSTITUTIA IMI GARANTEAZA PROPRIETATEA ATUNCI DE CE SINT OBLIGAT SA VIND ACTIUNILE PE CARE LE DETIN ACTIONARULUI CARE DETINE PESTE 95 % DIN CAPITALUL SOCIAL AL EMITENTULUI ? DACA DORESTE ACTIUNILE ATUNCI SA TRATEZE CU MINORITARUL . ACTIONARUL CARE DETINE PESTE 95 % TREBUIE SA STIE CA , CONSTITUTIA NU POATE FI INCALCATA IAR LEGEA 297 /2004 TREBUIE SA FIE MODIFICATA IN FAVOAREA INVESTITORILOR MINORITARI . CNVM SA INTERVINA SA FACA ORDINE .

    Ce ne facem insa atunci cand aceeasi persoana sustine, chipurile, interesele actionarilor minoritari dar este majoritara in multe societati ? Postura din care isi schimba optica si actioneaza impotriva intereselor minoritarilor. Este cazul controversatului Siminel Andrei - Broadhurst, Ivington, NCH Advisors etc. Presa (cotidianul Curentul) a relatat in urma cu cativa ani despre abuzurile dlui Andrei in acest sens. Instanta i-a dat castig de cauza jurnalistului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb