Codru-i frate cu românul, dar numai pe 6,2 milioane hectare

D.D.M.
Ziarul BURSA #Companii / 17 aprilie 2007

Codru-i frate cu românul, dar numai pe 6,2 milioane hectare

Numai 26% din suprafaţa ţării mai este ocupată de pădure

Prin simpozionul "SOS: pădurile - unica sursă regenerabilă, componenta de bază a mediului - în pericol", des­făşurat săptamâna trecută, pe raza direcţiei silvice Râmnicu - Vâlcea, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva a marcat încheierea oficială a manifestărilor dedicate ediţiei 2007 a "Lunii Pădurii".

În mesajul său, directorul general al regiei, Dan Ioan Aldea a subliniat importanţa semnalului tras de instituţii de prestigiu (WWf, Banca Mondială, Greenpeace etc.) referitor la "realul pericol" în care pădurea planetară se află, enumerând totodată şi câţiva factori negativi favorizanţi ai acestui fenomen. Dintre aceştia, cei mai vizibili sunt: presiunea exercitată asupra pădurilor de factorul antropic, tendinţa, în anumite regiuni ale globului, de transformare a terenurilor forestiere în terenuri agricole, incendiile de păduri, schimbările climatice etc. La nivelul ţării noastre se mai pot adăuga şi influenţele nefavorabile determinate de particularităţile tranziţiei economiei româneşti către economia de piaţă.

Toţi aceşti factori, susţine directorul RNP, au făcut ca fondul forestier al României, să fie vitregit în ultimii 17 ani de circa 150 mii hectare, dintre care 50 mii hectare defrişate illegal, iar aproximativ 100 mii hectare, degradate sau brăcuite. Din păcate nu se poate spune că fenomenul a fost stăvilit. În prezent, din totalul suprafeţei împădurite, de circa 6,2 milioa­ne hectare (26% din suprafaţa ţării), RNP - Romsilva administrează aproape 4 milioane hectare, pădurea statului şi încă mai bine de 650 mii hectare, aparţinând proprietarilor privaţi.

În ceea ce priveşte regenerarea pădurilor, pentru anul în curs, la propunerile direcţiilor silvice, s-a stabilit executarea de astfel de lucrări pe o suprafaţă de 16.760 ha, din care 45% (7.622 ha) prin regenerări naturale, iar restul de 9.138 ha, prin împăduriri.

Pentru consolidarea plantaţiilor înfiinţate în anii precedenţi, anul acesta se vor executa lucrări de completări curente pe 3.971 ha şi lucrări de refacere a plantaţiilor calamitate, pe alte 3.665 ha. Cele mai mari suprafeţe supuse lucrărilor de regenerare a pădurilor se află în judeţele Suceava - 1.180 ha, Tulcea - 1.063 ha, Brăila - 881 ha, Călăraşi - 770 ha, Maramureş - 721 ha.

Pentru realizarea acestor obiective, potrivit conducerii regiei, RNP - Romsilva dispune, pe lângă specialiştii din cadrul direcţiilor silvice şi Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) şi de o bază materială constituită, printre altele, din: 2.103 pepiniere silvice în suprafaţă totală de 2.157 ha, în care se produc anual, peste 80 milioane de puieţi forestieri; 700 ha plantaţii forestiere destinate producerii de seminţe genetic ameliorate; 48 ha de culturi de plante-mamă de plop şi salcie.

La data de 10 aprilie, afirmă Dan Ioan Aldea, directorul general al Romsilva dintr-un total programat, de regenerări în fondul forestier de stat, de 10.684 ha, s-au realizat lucrări pe 6.335 ha (60%).

Dintre celelalte activităţi mai importante pe care, în prezent, RNP - Romsilva le desfăşoară pentru pădurea românească, demne de remarcat ar mai putea fi: asigurarea gratuită a serviciilor de pază pentru circa 300 mii ha de păduri retrocedate, precum şi administrarea a 22 de parcuri naţionale şi naturale, însumând o suprafaţă de circa 1 milion ha şi cu un efort financiar ce depăşeşte 2,5 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb