Codul Fiscal, modificat pentru importatorii de gaze naturale şi energie

ELENA PANAIT
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 21 iulie 2005

Plata TVA în vamă va fi suspendată pentru importatorii de energie

Nu vor fi acordate facilităţi la plata TVA pentru ajutorarea sinistraţilor

Discuţiile pentru strategia fiscală - reluate l Creşterea TVA rămîne în continuare principala problemă a Guvernului

Guvernul va propune în următoarea şedinţă a Cabinetului modificarea Codului Fiscal pentru înlesnirea importurilor de gaze naturale şi energie electrică. Drept urmare, importatorii de mărfuri accizabile care trebuie ţinute în antrepozite fiscale nu vor mai trebui, începînd cu 1 ianuarie 2006, să plătească TVA în vamă pentru anumite mărfuri, purtătoare de accize, din producţie internă sau din import.

Exigibilitatea TVA, aferentă accizelor, va fi aplicată doar la data cînd acciza este exigibilă. În cazul importurilor de gaze naturale sau energie electrică TVA devine exigibilă, spre deosebire de prevederile de acum ale Codului Fiscal, numai la data primirii facturii sau la data achitării mărfii. Pînă acum, TVA era aplicat în momentul vămuirii.

Modificarea Codului Fiscal propune, de asemenea, scutirea de TVA la importurile de gaze naturale sau energie, dacă transportul se face prin sistemul de distribuţie al statului. Beneficiarii livrărilor de gaze naturale şi energie electrică vor trebui să justifice deducerea de TVA indiferent dacă sînt sau nu înregistraţi ca plătitori de TVA. În cazul livrărilor de gaze naturale şi energie electrică efectuate de persoane impozabile stabilite în străinătate, acestea nu au obligaţia să desemneze un reprezentant fiscal în ţară, obligaţia achitării TVA revenind beneficiarilor. Modificarea Codului Fiscal a fost amînată în şedinţa Guvernului de săptămîna trecută. Ionuţ Popescu, ministrul finanţelor, ne-a precizat că noile modificări vin ca urmare a alinierii ţării noastre la directivele europene în materie.

Mai mult ca sigur, modificările la Codul Fiscal vor fi aprobate cînd va fi finalizată strategia fis-cală pe următorii patru ani. Creşterea TVA, de la 1 ianuarie 2006, rămîne principala problemă a Guvernului.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor apreciază că nu vor exis-ta facilităţi fiscale în acţiunile de ajutorare a sinistraţilor şi refacerea zonelor calamitate. Ministrul subliniază că acordarea de scutiri de la plata TVA în afara celor prevăzute de legea 571/2003 privind Codul Fiscal, nu este posibilă deoarece contravine angajamentelor asumate în cadrul procesului de aderare la UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb