COFACE, DESPRE TURCIA: "Deprecierea cursurilor de schimb afectează capacitatea de plată a companiilor"

Valentin Busuioc
Internaţional / 5 februarie 2015

Deprecierea cursurilor de schimb şi cererea internă scăzută afectează performanţa companiilor din Turcia de a efectua plăţile, potrivit unui studiu al Coface trimis astăzi redacţiei.

Publicarea strategiei de ieşire a preşedintelui Rezervei Federale (FED), Ben Bernanke, în mai 2013, a declanşat o nouă perioadă, marcată de o schimbare a percepţiei riscului faţă de economiile în curs de dezvoltare de pe pieţele financiare. Turcia a intrat în această perioadă cu un deficit de cont curent ridicat, un sector de producţie care depinde substanţial de importuri şi trei alegeri succesive.

Deprecierea rapidă a cursurilor de schimb, începută în decembrie 2013, s-a stabilizat doar după ce Banca Centrală de la Ankara a redus mult ratele dobânzilor la sfârşitul lunii ianuarie. Cu toate acestea, deprecierea lirei turceşti continuă să afecteze negativ bilanţurile contabile ale companiilor. Pe de altă parte, măsurile de restricţionare a creditelor introduse de Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) la începutul anului, ca să limiteze deficitul de cont curent, au redus cererea internă, ceea ce a constituit unul dintre factorii care au îngreunat colectarea creanţelor de către companii, se mai arată în comunicat.

În conformitate cu aceste evoluţii, Coface remarcă o diminuare a capacităţii de plată în sectoarele în care producţia şi vânzările se concentrează predominant pe piaţa internă. Creşterea numărului facturilor contestate şi a cecurilor respinse confirmă aceasta diminuare.

Cecurile respinse au însumat 15,9 miliarde lire turceşti în primele 10 luni ale anului 2014, o creştere de 5,4%. Suma facturilor contestate a crescut, de asemenea, cu 9,1%, de la un la altul, în primele 10 luni din 2014, din cauza majorării dobânzilor şi a declinului cererii interne.

Coface estimează că economia Turciei va creşte cu 3,1% în 2014 şi cu 3,5% în 2015. În noiembrie 2014, Coface a redus evaluările riscului de ţară pentru Turcia de la A4 la B, din cauza perspectivei de dezvoltare reduse, a gradului de îndatorare ridicat din sectorul privat şi a volatilităţii cursurilor de schimb.

Pierderile suferite de cele 2,9 milioane de companii, incluse în Sistemul Informaţional al Întreprinzătorilor, operat de Ministerul turc al Industriei, par să fi crescut semnificativ din cauza majorării cursurilor de schimb la finele anului 2013. Pierderile din cursurile de schimb au insumat 118,8 miliarde lire la sfârşitul lui 2013, sporind de la 45,1 miliarde lire, la încheierea anului 2012. "Acesta este un indicator esenţial care reflectă vulnerabilitatea companiilor la volatilitatea cursurilor de schimb", punctează autorii cercetării.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb