Cofinanţarea proiectelor semnate de MCSI a atins un miliard de lei

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 octombrie 2009

Valoarea de cofinanţare solicitată pentru proiectele din telecomunicaţii a ajuns la suma de un miliard de lei, de 7,7 ori mai mare decât cuantumul disponibil, iar rata plasării fondurilor structurale a depăşit 425% faţă de alocarea din perioada 2007-2009, ca urmare a creşterii gradului de interes pentru finanţarea din fondurile structurale, informează Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Pe fondul acestei situaţii, în data de 9 septembrie MCSI a lansat un nou apel de proiecte în cadrul operaţiunii 3.2.1 "Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar", în valoare de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională /FEDR/ şi 26 milioane lei din bugetul de stat.

Suma maximă cu care poate fi finanţat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel naţional şi 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinanţare este de sută la sută pentru ordonatorii de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor pentru şomaj, după caz, şi 98% pentru celelalte categorii de solicitanţi eligibili.

În data de 26 octombrie, dată-limită de depunere a dosarelor pe această operaţiune, au fost înregistrate 241 proiecte, cu o valoare totală de 332 milioane de euro, iar valoarea de cofinanţare solicitată este de 260 milioane euro, reprezentând de 7,7 ori mai mult decât valoarea grantului disponibil, în creştere faţă de apelul anterior pentru aceeaşi operaţiune, în cadrul căruia suma totală solicitată a fost de 3,7 ori mai mare decât suma disponibilă.

Potrivit MCSI, până în acest moment, în cadrul apelurilor de proiecte lansate au fost aprobate spre finanţare proiecte cu o valoare totală de aproximativ 133 milioane de euro, din care circa 108 milioane fonduri FEDR.

Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finanţare, numai în anul 2009, acoperă aproximativ 84% din valoarea cumulată a alocărilor pentru perioada 2007-2009.

Cele mai multe proiecte (122) au fost semnate în cadrul operaţiunii 3.1.1, care are drept beneficiari inclusiv IMM-urile, valoarea contractelor fiind de 8,7 milioane lei.

Pentru operaţiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate şi semnate 15 proiecte în valoare totală de aproximativ 180 milioane lei, în timp ce în cadrul operaţiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un număr de 26 de proiecte dintre care opt în valoare totală de aproximativ 104 milioane lei au fost semnate, două proiecte sunt pe circuitul de semnare şi alte două sunt în curs de avizare.

Operaţiunea 3.2.2 (interoperabilitate), a adunat un număr de nouă proiecte, în valoare de 29 milioane lei, iar în operaţiunea 3.1.4 au fost contractate şapte proiecte, având ca beneficiar Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului /MECT/. Obiectivul acestora îl constituie conectarea unui număr de 2.302 unităţi şcolare la internet de bandă largă, iar valoarea lor totală este de 164.906.547 lei.

La ora actuală, MCSI evaluează un număr de 37 de proiecte depuse în cadrul operaţiunii 3.2.4 local (e-sănătate). Totodată, pentru operaţiunea 3.2.4 central, Ministerul Comunicaţiilor a semnat un contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii, parte a Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", având ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, pentru proiectul "Implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică". Proiectul, în valoare de 88 milioane de lei, din care asistenţa nerambursabilă are o valoare de 71 milioane de lei, îşi propune să îmbunătăţească calitatea actului medical şi să optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică.

În cadrul operaţiunii 3.3.1 "Sprijin pentru sisteme TIC integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri", se află în curs de evaluare tehnico-economică un număr de 105 proiecte, a căror valoare totală a cofinanţării solicitate este de 38 milioane lei, iar alte 6,9 milioane lei vor fi destinate finanţării a 17 proiecte din operaţiunea 3.3.2 "Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comerţ electronic şi a altor soluţii on-line pentru afaceri".

MCSI a anunţat că pentru promovarea Strategiei Naţionale de Comunicaţii în Bandă Largă, va debloca în perioada următoare fonduri structurale în valoare de 84 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb