Colaborare între Avocatul Poporului şi UNICEF pentru protejarea drepturilor copiilor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2020

Colaborare între Avocatul Poporului şi UNICEF pentru protejarea drepturilor copiilor

32.000 de copii din ţara noastră sunt instituţionalizaţi, iar 17.000 se află încă în centre de plasament

Reprezentanţa UNICEF în ţara noastră şi Avocatul Poporului au semnat, ieri, un memorandum de înţelegere pentrru perioada 2020-2022, menit să stabilească bazele colaborării între cele două instituţii pentru protecţia drepturilor copiilor din ţara noastră.

Renate Weber, Avocatul Poporului, ce are în subordine instituţia Avocatul Copilului, a declarat: "Memorandumul semnat cu UNICEF reprezintă un pas important în direcţia funcţionării la capacitate maximă a Avocatului Copilului, structură independentă în cadrul Avocatului Poporului, care trebuie să devină un mecanism pe deplin funcţional pentru apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului, inclusiv prin implicarea constantă a copiilor. Spre deosebire de cei de la UNICEF, noi avem un rol de mediator, prin care ajutăm instituţiile statului să intervină eficient în situaţii punctuale şi nu numai".

Domnia sa a precizat că Avocatul Copilului poate interveni rapid şi eficient cu privire la copiii care se află în ţara noastră, iar în privinţa copiilor - cetăţeni români, aflaţi peste hotare, în cazul unei sesizări primite, intervenţia are loc prin ombudsman-ul din ţara în care se află minorul.

Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF în România a spus: "Este nevoie de o monitorizare permanentă a drepturilor copilului. Avocatul Copilului este un garant al respectării drepturilor copilului şi un partener cheie în promovarea participării copiilor, inclusiv prin consultări online şi offline".

Conform datelor UNICEF, în ţara noastră trăiesc 3,65 milioane de copii, iar numărul acestora este în des-creştere de la un an la altul. 32.000 de copii sunt instituţionalizaţi, iar dintre aceştia 17.000 se află încă în centre de plasament.

Deşi instituţia Avocatul Copilului funcţionează de numai 18 luni, până acum ea a soluţionat 870 de petiţii, s-a sesizat din oficiu în 686 de cauze, a des-făşurat 193 de anchete, şi a formulat 100 de recomandări dintre care doar una nu a fost respectată de autorităţile locale.

În privinţa cazuisticii, Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului, susţine că majoritatea petiţiilor au vizat încălcări ale dreptului la integritate fizică, la sănătate, la vizită, plângeri împotriva comportamentului celor care au minorii în îngrijire, deptul la educaţie şi la transport.

Gânfălean a precizat: "Conform legii, noi trebuie să finalizăm o anchetă în maximum 30 de zile, dar ţin să arăt că, în privinţa petiţiilor privind copii, angajaţii noştri le finalizează în maximum 5 zile. După anchetă, se emit recomandări. Dacă se impune să extindem ancheta, o facem şi abia apoi formulăm recomandările către autorităţile publice locale sau către alte instituţii ale statului".

La rândul său, Renate Weber, Avocatul Poporului, a arătat: "În fiecare zi, ne sesizăm din oficiu cu privire la 5-7 cauze pe care le preluăm din mass-media şi de pe platformele online. În privinţa cercetărilor penale care privesc drepturile minorilor, am solicitat Parchetului să ne ţină la curent cu des-făşurarea acestora, pentru că noi reprezentăm drepturile copiilor. Noi avem dreptul să stăm de vorbă cu copiii, fără a fi nevoiţi de vreun consimţământ din partea cuiva".

În urma unui sondaj realizat de UNICEF cu privire la Avocatul Copilului, la care au răspuns 1919 de minori, dintre care 91% au vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, a reieşit că doar o treime dintre aceştia ar apela la instituţia publică, dacă li s-ar încălca un drept, iar 40% nu au încredere în respectiva instituţie publică. 75% dintre respondenţi doresc ca petiţiile să fie transmise online printr-o platformă unică, iar 69% nu au auzit până acum de instituţia respectivă, deşi au trecut 18 luni de la operaţionalizarea acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb