Colaps sincronizat fără precedent al economiei globale

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 aprilie 2020

Colaps sincronizat fără precedent al economiei globale
Călin Rechea

"Niciodată indicele situaţiei curente nu a înregistrat un astfel de colaps în toate regiunile lumii doar în cursul unei singure luni", se arată în ultimul raport al încrederii investitorilor de la Sentix GmbH, din aprilie 2020 (www.sentix.de).

În ceea ce priveşte zona euro, situaţie este mult mai gravă decât în 2009, după cum scriu analiştii de la Sentix. Indicele agregat al încrederii în perspectivele economice ale regiunii a scăzut cu mult peste aşteptări, până la un nou minim istoric, de -42,9 puncte, de la -17,1 puncte în luna precedentă (vezi graficul).

Indicele situaţiei curente a scăzut până la minimul istoric de -66 puncte, de la -14,3 puncte în luna anterioară, în timp ce indicele aşteptărilor a crescut cu 4,2 puncte, până la -15,8.

Autorii raportului consideră că nivelul indicilor "subliniază situaţia economică dramatică din zona euro", în condiţiile în care "prognozele de până acum subestimează contracţia". Concluzia este că "recesiunea va fi mult mai adâncă şi va dura mai mult".

Analiştii de la Sentix mai subliniază că "avansul indicelui aşteptărilor nu trebuie considerat un semnal al redresării şi nici măcar al atenuării presiunilor negative". Pentru aceasta, sub-indicele aşteptărilor trebuie să revină în teritoriul pozitiv.

"Zona euro trebuie să se pregătească pentru un test economic şi social sever", este concluzia raportului de la Sentix.

Recesiunea este deosebit de severă şi în Germania, însă impactul asupra pieţei muncii este atenuat de măsurile de protecţie socială.

Indicele agregat al încrederii investitorilor a scăzut până la -36 de puncte, cel mai scăzut nivel din martie 2009, de la -16,9 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 46 de puncte, până la -59,3, iar indicele aşteptărilor a crescut până la -9 de la -20,5 în luna anterioară.

Din păcate, "măsurile de protecţie socială au efect doar pe termen scurt şi pot, în cel mai bun caz, să amâne reacţia de ajustare a entităţilor economice", după cum se mai arată în raport.

Consecinţele extinderii epidemiei de coronavirus în Statele Unite sunt considerate dramatice pentru cea mai mare economie din lume, în contextul în care indicele situaţiei curente "a înregistrat un colaps incredibil de 97,3 puncte în două luni", până la -59 de puncte, cel mai redus nivel din iulie 2009.

La nivelul economiilor din Asia, exclusiv Japonia, se apreciază că "recesiunea continuă şi nu există niciun semnal privind o eventuală redresare în forma literei V". Indicele agregat al încrederii pentru regiune a scăzut până la -21,8 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2008, de la -13,5, pe fondul scăderii indicelui condiţiilor curente până la -41,3 puncte, un nou minim istoric, de la -14,5 puncte în luna precedentă. Indicele aşteptărilor a crescut până la zero, de la -12,5 puncte.

Minime istorice au înregistrat şi indicele agregat, precum şi indicele situaţiei curente, din America Latină, în timp ce indicele agregat al încrederii pentru economiile din Estul Europei a scăzut până la -38,6 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2009, de la -12,9 în luna precedentă, iar indicele situaţie curente a scăzut cu 47,7 puncte, până la -58,5.

Spre deosebire de indicele încrederii pentru economia globală sau pentru zona euro, indicele aşteptărilor pentru economiile din Estul Europei şi-a accentuat scăderea în aprilie 2020, până la -16 puncte, de la -15 puncte în luna anterioară.

Scăderi pentru indicele aşteptărilor s-au mai înregistrat în Elveţia şi America Latină.

Indicele încrederii de la Sentix este construit pe baza unui sondaj săptămânal la care participă circa 5.000 de investitori individuali şi instituţionali din peste 20 de ţări.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Consumul va fi afectat de frică dar si de faptul ca piata a fost supraincalzita pe consum fiind suprasaturata.

    China va inceta de a fi fabricantil lumii deoarece Vestul merge pe reducerea dependențelor de altii. Plus in China costurile au crescut. 

    Apare necesitatea unei resetari. 

    Probabil va fi tot in zona exceselor, adica pe bani si datorii. 

    Banii sunt prea multi si prea nefizici 

    Datorii prea multe, la state firme persoane. 

    Nici banii si nici datoriile nu mai au acoperire.

    Probabil aici va colapsa sistemul conjugat cu robotizarea care va accentua somajul si saracia. 

    1. Toata lumea intelege ca va urma o perioada grea! Cat de lunga va fi sau daca se va schimba totul,asa cum spun unii,vom vedea. Eu cred ca prabusirea consumului,inclusiv pe datorie,va fi ceva temporar!

      Consumul este afectat si de panica pe care incearca sa o induca populatiei unii ca dl Rechea! El cobeste ca de obicei si spune mereu ca dracul este mai negru decat pare!

      Chiar crezi ca tot Vestul va adopta protectionismul americanilor( Nu vad cum altfel vor deveni dependenti de tari precum China!) ? SUA poate dar Europa,Japonia,China,India si tari exportatoare de materii prime catre acestea,nu vor putea!

      Daca nu va mai fi China fabricantul lumii,atunci vor fi alte tari: India,Vietnam,Bangladesh,Afric a!

      Rechea spune in articol,citand din alt articol: "nici in Asia nu se intrevad semnele redresarii in forma de V". Gandesc logic acesti oameni? Dupa 2zile de la ridicarea treptata a carantinei vreti rezultate? Asteptati 1luna sau 2 si mai vedem!

      Se spune in articol ca indicele increderii in estul Europei,si-a continuat scaderea accentuata:de la -15 pana la -16! Foarte accentuata!!! Stim cu totii ca estul Europei reactioneza cu o anumita intarziere!

      I-a uită-te tu pe bursă în usa și vezi că în ritmul asta de creștere ar trebui sa se ajungă la valoarea indicilor de dinainte de martie. !!!???....Și atunci te și mă întreb " :Cine înțelege" ???? Care toată lumea înțelege ???!!!!

    Daca masurati distanta dintre cele doua "minime" de pe graficul ala, o sa vedet ca va rezulta fix 11 ani adica durata unui ciclu Kondratyev standard, fapt care deconspira ca economia mondiala a fost pusa la pamant de escrocii financiari internationali (asasinii economici) care conduc lumea (marii oligarhi, masoneria, etc) printr-un virus scapat intentionat din laborator, pentru a cumpara toate actiunile din pietele financiare la preturi de mizerie.

    E un virus scapat la timp din laborator iar alde Bill Gates s-au oferit, contracost sa ne ajute sa ne vaccinam spunand ca e singura conditie sa putem iesi din case. Baietii astia sunt atat de bogati incat criza poate sa se prelungeasca si 3 ani, pentru ei e acelasi lucur. Cand dormi pe un munte de bani, chiar nu mai conteaza cati mor de virus si cati mor de foame. 

    Sclavi, trezirea !!! 

    ... e la fel de plauzibil precum prezicerile unor ghicitoare !

    1. Acel indice oricum este doar o opinie, precum o situatie de moment cand este exprimata. Acest indice se poate modifica, precum scrie si in articol, saptaminal, pentru ca asa se fac acele masuratori. Ca atare ce a fost saptamina trecuta nu e mai valabil azi, iar maine se poate imbunatatii (evident de niste conjuncturi ad hoc, ca un drog ce iti da senzatia de bine, dar efectul poate fi dureros, iar acel efect s-ar putea sa fie nu dureros, ci sa conjuge spre revolte ale societatii, din cauza multiplelor lovituri si socuri primite intr-un timp foarte scurt ( reducerea libertatilor civile, despre care putin vorbesc ziaristii, ca s-a cerut de la U.E. abrogarea lor, disconfortul zilei de maine si mai apoi depresia de singuratate si de nepasare de multe ori sau neincrederea in autoritati). Dar sa fim sanatosi si sa ne imbatam ca "autoritatile tot ceea ce fac, fac pentru binele nostru". (Emdund Burke (1729-1797), zicea: "Singurul lucru necesar pentru triumful răului, este ca oamenii buni să nu facă nimic" , si teama mie ca in momentul actual asa zisele guveren, tot binele in numele nostru este doar sa constringa acele drepturi treptat, (vezi 9/11 in america unde a ajuns deja)

      Ce drepturi democratice au fost anulate,constranse sau restranse definitiv in urma atentatelor din 2001?

      Amice, ai auzit de secretul bancar? Nu, n-ai auzit, Taci!

      Pai secretul bancar era un drept nedemocratic prin care evazionistii,dictatorii si infractorii(aici sunt inclusi si politicienii corupti!) ,pagubeau tarile prin depunerea de sume uriase,furate, in conturi bancare la care fiscul nu avea acces! Esti unul dintre ei?

      Se poate intra in viața privată, apartament, birou, fără vreun mandat dat de judecător, se pot asculta telefoanele fără vreun mandat, etc. Sau poate astea. NU contează?

      Pe mine nu ma deranjeaza deloc sa-mi fie ascultate convorbirile! Nu am nimic de ascuns si nu fac nimic ilegal! Aceste masuri sunt necesare pt a lupta cu terorismul si crima organizata! Tu ai ceva de ascuns?

    Cred ca gadeste bine Cristi.E o manipulare si o manipulare bursiera(de cei cu forta financiara).

    1. Sa zicem că e manipulare. Când ne vom da seama că economia NU mai e ce a fost, lucru vizibil care nu mai poți să-l manipulezi, îți ghiorțăie mațele de foame, o simți pe pielea ta, când rezultatele economice, comerțul și șomajul te vor lovi în moalele capului ca un baros, ATUNCI ghici unde se duce valoarea acțiunilor la bursă? Asta se va vedea în 1-2 luni, părerea mea.

      Ne-am dat seama deja că economia nu mai e ce-a fost, știe și baba Rada care vinde flori la metrou, cu ce ne ajuta? Ce treabă are cu bursa? Cu bursa ai treabă băieții ăia care ne țin în case ca pe sclavi.

    numai in Romania nu este recesiune pentru miile de masini de politie cu miile de militieni si jandarmi care patruleaza prin orase degeaba ca mai apoi la 48 de ani sa i pensioneze cu indice 110 % din salariu. Rusine politicienilor romani, statului politienesc.

    1. Pai asta am dezvoltat, ca altfel aveam si noi biologi în spitale să poate citi niște amărâte de teste de ni le-au dat coreenii

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb