Comerţul cu amănuntul a explodat în prima lună anului

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 9 aprilie 2004

Creşterea vînzărilor, în special la mărfurile nealimentare, este una conjuncturală, determinată de înăsprirea normelor de creditare

Companiile care activează în sectorul comerţului cu amă-nuntul au înregistrat în luna ianuarie o creştere a cifrei de afaceri cu 21,3% faţă de ianuarie 2003, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Vînzările de mărfuri nealimentare s-au majorat cu 26,5%, iar cele de mărfuri alimentare, cu 15%. Creşterea activităţii comercianţilor din luna ianuarie este considerabilă, ţinînd cont că, pe parcursul anului trecut, comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 5,7% faţă de anul 2002 (8,9% pentru mărfurile nealimentare).

"Creşterea la mărfurile nealimentare s-a datorat parţial şi faptului că BNR a anunţat încă de la sfîrşitul anului trecut că va introduce restricţii la creditul pentru consum. Populaţia s-a grăbit să achiziţioneze bunuri de folosinţă îndelungată", ne-a declarat Dan Ostahie, preşedintele grupului "Altex", unul dintre cei mai importanţi comercianţi de produse elctronice şi electrocas-nice. Domnia sa a adăugat: "Vîn-zările companiei noastre au crecsut în ianuarie cu 30%, la 15 milioane de euro. Luna februarie a fost, însă, mai slabă, iar vîn-zările au înregistrat chiar o scădere faţă de februarie 2003. În martie, vînzările au înregis-trat un revirriment, iar acum cred că piaţa şi-a revenit. Normele BNR au provocat unele inversări, aşa încît, în perioada decembrie-ianuarie s-au realizat vînzări care, de fapt, aparţineau lunilor februarie-martie". Dom-nul Ostahie a estimat că piaţa electrocasnicelor va înregistra în acest an o creştere de 10-15%.

"Normele BNR pentru temperearea creditării sînt cea mai plauzibilă explicaţie pentru creşterea comerţului cu amănuntul de la începutul anului", ne-a declarat Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost economist-şef al BNR. "Impactul creş-terii comerţului cu amănuntul din luna ianuarie asupra deficitului extern şi asupra inflaţiei nu a fost mare, după cum o arată indicatorii de pînă în pre-zent", a adăugat Daniel Dăianu.

Deficitul comercial (FOB/CIF) a crescut în luna ianuarie cu 50%, la aproape 320 milioane de euro. Pe primele două luni, soldul negativ al balanţei comerciale a fost de 593 milioane de euro, cu o treime mai mare faţă de perioada similară a anului 2003.

Firmele specializate în vînzarea, întreţinerea şi reparaţia autovehiculelor şi motocicletelor şi cele care comercializează carburanţi cu amănuntul şi-au majorat cifra de afaceri cu 4,2% în prima lună a anului. Creşterea a fost susţinută de avansul cu 7,3% al vînzărilor de carburanţi. Companiile care prestează servicii de piaţă populaţiei au înregistrat în luna ianuarie o creştere a cifrei de afaceri cu 28%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb