COMERŢUL CU PRODUSE ALIMENTARE: Parlamentul legiferează scandalul între producători şi supermarketuri

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 22 septembrie 2009

Parlamentul legiferează scandalul între producători şi supermarketuri

Parlamentul a adoptat, pe 16 septembrie, cu largă majoritate, Legea privind comercializarea produselor alimentare, act normativ de la care se aşteaptă un echilibru în raporturile comerciale dintre furnizori şi comercianţi şi preţuri mai mici pentru consumatorii finali. Potrivit iniţiatorilor, legea era necesară din cauză că, în ţara noastră, aspecte semnalate de către Parlamentul European privind abuzurile de putere ale lanţurilor de supermarketuri "sunt extrem de acute". Comercianţii au fost acuzaţi de către furnizori că abuzează de puterea lor de cumpărare pentru a forţa în jos preţurile plătite, că impun condiţii neloiale şi că, prin taxele ascunse, cresc artificial preţurile la raft. În aceste afaceri, potrivit iniţiatorilor, cei păgubiţi erau producătorii şi consumatorii finali, în timp ce marile lanţuri de magazine făceau profituri uriaşe.

În timp ce iniţiatorii legii susţin că vom cumpără produse alimentare mai ieftine din supermarketuri, comercianţii avertizează că preţurile vor creşte şi că legea va aduce doar prejudicii

Tabără: "Nu ar fi rău să urmăm modelul din Polonia în care supermarketurile să fie închise o zi pe săptămână, cum ar fi duminica, pentru a putea da, astfel, posibilitatea şi magazinelor mici să-şi desfăşoare activitatea"

Noua lege ar trebui să ne aducă, cel puţin la nivel teoretic, preţuri mai mici la produsele comercializate în supermarketuri. Ea a fost fundamentată pe prevederile Codului de bune practici care, în forma iniţială, s-a dovedit, însă, ineficient din cauză că nu prevedea sancţiuni financiare de nerespectare şi nu avea o bază legală.

Deputatul Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură, consideră că, pentru acest moment, legea este bună şi va reglementa "chestiuni care erau neclare în relaţiile contractuale". La rândul său Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), susţine că noua lege va elimina "practicile dictatoriale" ale supermarketurilor şi va rezolva problema "preţurilor foarte încărcate de taxe". "Fără această lege nu se mai putea continua aşa", spune şi Valentin Blănaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Iniţiatorii: "Populaţia va constata importante reduceri de preţuri la raft"

Cum multe dintre prevederile Codului de bune practici au acum o formă legală, relaţiile comerciale au fost definite, iar transparenţa costurilor veniturilor devine "literă de lege", iniţiatorii actului normativ susţin că beneficiarii noilor reglementări vor fi, în primul rând, "consumatorii finali care vor constata şi importante reduceri de preţuri la raft". Paradoxal, iniţiatorii actului normativ sunt contrazişi tocmai de comercianţi, care susţin că noua lege va avea "consecinţe catastrofale" şi că nu va aduce niciun beneficiu populaţiei.

Comercianţii: "Legea este neconstituţională, iar preţurile vor creşte!"

"Actul politic în sine dovedeşte iresponsabilitate şi nepricepere din partea factorului politic şi a grupurilor de presiune care au militat pentru adoptarea textului de lege în această formă", susţine Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCM), într-un comunicat remis redacţiei.

Comercianţii avertizează că, pe fondul "caracterului anti-concurenţial şi obtuz al textului de lege", "preţurile nu numai că nu vor scădea, ci vor creşte".

AMRCM susţine, printre altele, că una dintre prevederi privind micşorarea termenelor de plată a facturilor către furnizori "va conduce la imposibilitatea multor comercianţi de a le putea respecta, urmând să se producă întârzieri şi blocaje financiare care pot să se încheie cu falimente, atât de partea retailerilor, cât şi a furnizorilor noştri alimentari". Tot comercianţii susţin că aplicarea legii va duce, într-un final, la pierderea locurilor de muncă şi la prăbuşirea consumului.

AMRCM îi cere preşedintelui Băsescu să nu promulge legea

Nu în ultimul rând, comercianţii susţin că Legea este neconstituţională şi i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să nu o promulge. "Ne exprimăm speranţa sinceră că Preşedintele României va reflecta asupra tuturor celor semnalate mai sus, va cântări cu maximă sagacitate efectele aplicării noii legi, va înţelege caracterul periculos, populist şi arbitrar al reglementării abuzive pe o piaţă concurenţială şi într-o economie care se doreşte a fi de piaţă liberă şi va lua decizia înţeleaptă de a refuza promulgarea sa", conchid reprezentanţii AMRCM.

Tabără: "Pentru supermarketuri ar trebui o lege specializată"

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Valeriu Tabără, consideră că, pentru momentul actual, forma noii legi privind comercializarea produselor alimentare este bună, însă, pe viitor, aceasta ar trebui urmată de un nou act normativ privind supermarketurile.

Valeriu Tabără ne-a declarat: "Legea este bună pentru acest moment. Ea reglementează chestiunile care erau neclare din relaţiile contractuale, însă nu rezolvă definitiv toată problema, îndeosebi în privinţa preţurilor pentru produsele cu o anumită perisabilitate".

De asemenea, Valeriu Tabără consideră că ar fi necesară o lege specială pentru supermarketuri. "Nu ar fi rău să urmăm modelul din Polonia în care supermarketurile să fie închise o zi pe săptămână, cum ar fi duminica, pentru a putea da, astfel, posibilitatea şi magazinelor mici să-şi desfăşoare activitatea", a subliniat Tabără.

De aceeaşi părere este şi Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară care ne-a declarat că, astfel, ar creşte mediul concurenţial.

Noile prevederi legale

Potrivit noii legi, "părţile nu se pot obliga reciproc, direct sau indirect, să cumpere sau să vândă produse sau servicii de la sau către un terţ". De asemenea, "este interzis oricărui comerciant să solicite şi să încaseze de la furnizor plata unor servicii legate de extinderea reţelei de distribuţie a comerciantului, amenajările spaţiilor de vânzare ale comerciantului sau de operaţiunile şi evenimentele de promovare a activităţii şi imaginii comerciantului". Totodată, "Este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un cost de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective". În plus, "Delistarea unilaterală obligă comerciantul la restituirea integrală a sumei de bani încasate de acesta de la furnizor pentru asumarea obligaţiei contractuale privind listarea". Totodată, în cazul în care plata nu se efectuează la termenul stabilit, debitorul este pus în întârziere fără nici o altă formalitate şi plăteşte de la acel termen o penalitate zilnică egală cu dublul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, calculată la suma datorată. Încălcarea prevederlor legale se sancţionează cu amenzi între 50.000 lei şi 100.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb