Premierul Victor Ponta a gafat din nou, ieri, declarând că ţara noastră "nu se prăbuşeşte" dacă încheie relaţiile comerciale cu Rusia, întrucât valoarea acestora se situează la sub 5 miliarde euro.
"România îşi poate permite, şi din punct de vedere economic, şi social, o accentuare a regimului sancţiunilor (n.r. din partea Rusiei)", a spus, ieri, primul ministru într-un interviu, citat de Mediafax.
Exportatorii au resimţit declaraţia făcută de şeful Guvernului ca pe o indiferenţă faţă de munca lor de ani de zile pentru reluarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă, percepând afirmaţia lui Ponta ca pe una de genul "mă doare-n şpiţ de Rusia voastră".
Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a spus că piaţa Rusiei este foarte importantă pentru România, exporturile noastre către Federaţia Rusă ajungând, de la 40 de milioane de dolari în anii "90, la câteva miliarde de euro, în prezent.
Domnia sa consideră: "Declaraţia premierului este politicianistă şi nu ţine cont de firmele exportatoare, care, cu foarte mare greutate, au reuşit să intre pe piaţa rusă după căderile catastrofale de după '90. Orice contract pierdut cu Rusia înseamnă pierderi de locuri de muncă, de volum la export şi de parteneri".
Exportatorii sunt pregătiţi să ducă mai departe ofensiva pe piaţa rusă, ne-a mai spus Mihai Ionescu.
Indiferenţa premierului faţă de cele 5 miliarde de euro pe care le-am putea pierde dacă Rusia va înceta să mai aibă relaţii economice cu ţara noastră vine în contextul în care nici preşedintele Traian Băsescu, nici Fondul Monetar Internaţional şi nici oamenii de afaceri nu au înţeles din ce bani va acoperi Guvernul deficitul care va fi creat prin reducerea CAS cu 5% la angajator.
Victor Ponta merge mai departe şi compară România cu Germania, care, în opinia sa, ar suferi mai mult dacă Rusia ar sancţiona-o, întrucât nemţii exportă către ruşi "de 130 de miliarde de euro".
Declaraţia lui Ponta nu se opreşte, însă, la comerţul dintre noi şi Rusia, şeful Executivului fiind dispus şi la închiderea robinetului cu gaze: "Avem un avantaj: 75-80% din consumul intern de gaze noi ne asigurăm din producţia internă, 20% importăm din Rusia. Evident că îmi pun problema pentru acei 20%, care ar însemna închiderea unor combinate, pierderea unor locuri de muncă, adică nu poţi să tratezi uşor acest lucru, dar România îşi poate permite, şi din punct de vedere economic, şi social, o accentuare a regimului sancţiunilor".
Ioan Niculae, preşedintele InterAgro, a comentat: "Ce combinate să se mai închidă, când toată industria chimică este moartă? Ponta a închis combinatele chimice încă de la începutul anului trecut, când a adoptat reglementări ce au condus la falimentul acestora".
Victor Ponta a mai menţionat, ieri, că România are o poziţie mai apropiată de SUA, din considerente militare, strategice şi economice.
1. de ce nu invatati nimic de la domnul Schulz?
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.07.2014, 01:19)
stimate domnule Prim-Ministru, dvs. trebuie sa duceti batalii, sa aveti camarazi, sa aveti dusmani, sa aveti relatii interumane pe care sa le puteti categorisi in prieteni si dusmani (vezi declaratia pe care ati avut-o cand domnul Schulz a venit in Romania cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Este asa de complicat sa aveti o relatie de normalitate. Daca ma intrebati personal orice tip de sanctiune nu este decat un act de incapacitate in a comunica. Cat despre faptul ca afecteaza sau nu Romania este in plan secund. Iar daca dvs. spuneti ca ne este paralel, atunci care este contributia pe care o aduce tara la indeplinirea hotararilor consiliului? Chiar si 1 suta de lei in buzunarul omului de rand daca lipseste este o problema. Iar dvs. dati cu flit la 5 miliarde. Totusi daca am putut sa sustinem cu 10 miliarde banca nationala pentru a permite unor domni sa micsoreze rezervele minime obligatorii si nu am stiut ca planul de transformare a datoriilor in actiuni a fost aprobat de Uniunea Europeana de ce nu putem sa ne bazam pe faptul ca itnr-o zi orasul Pitesti va avea deschidere la mare?
2. Of, mai draga
(mesaj trimis de Oarecare în data de 25.07.2014, 06:56)
Chiar trebuie sa fim varful de lance prin toate declaratiile astea belicoase si jemanfisiste?
Avem vreo sula in coaste (vorba domnului Iliescu)? Macar sa stim si noi.
Sunt curios, alte tari s-au pronuntat atat de net cu privire la inchiderea robinetului de gaze si la incetarea relatiilor economice cu Rusia?
Daca o sa fie dardaiala la iarna, ce ne facem fetelor, cine e di-vina? :))
3. Ivan
(mesaj trimis de Cuib de kgb-isti în data de 25.07.2014, 09:08)
Haraso treaba faceti tov Make. De luna viitoare o sa va marim solda.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2014, 09:16)
ponta egal basescu...maine il aud trupe romane treceti prutul si incep injuraturile cu betivanul ala de bolsevic, ala cu bombardierul!mare lucru nationalizam toata industria metalurgica predata oligarhilor rusi si pe cea de retail petroliera vanduta recent tot lor si gata!avem bani la buget!
4. Catre cel mai" bun" si competent prim ministru
(mesaj trimis de misu în data de 25.07.2014, 11:55)
Din pacate, inca o data vedem ca avem un premier habarnist cu o guvenare varza!!!